Το κενό της ελληνικής Πολιτείας που 38 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει νομοθετικά ως πολεμική την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 1974 καλείται να καλύψει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ο φάκελος άνοιξε ύστερα από τις προσφυγές που έχουν καταθέσει δύο βετεράνοι στρατιώτες που συμμετείχαν στον πόλεμο κατά της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο το επίμαχο χρονικό διάστημα, οι οποίοι μάλιστα έχουν δικαιωθεί και έχουν κερδίσει τις πρώτες δικαστικές μάχες καθώς τόσο το Διοικητικό Πρωτοδικείο όσο και το Εφετείο τούς έχουν επιδικάσει αποζημίωση 100.000 ευρώ στον καθένα.

Ωστόσο, το ελληνικό Δημόσιο εξαντλώντας τα ένδικα μέσα που προβλέπει η νομοθεσία έφερε την υπόθεση μέχρι το ΣτΕ. Και στους δύο προσφεύγοντες, αν και υπηρέτησαν σε καιρό πολέμου στην Κύπρο, στα πιστοποιητικά στρατολογίας δεν αναγράφεται όλο το διάστημα της πολεμικής τους δράσης αλλά εμφανίζονται σαν να υπηρέτησαν λίγες μόνο ημέρες στη Μεγαλόνησο.

Η πρώτη περίπτωση αφορά καταδρομέα που έφυγε στις 21 Ιουλίου 1974 από τη Σούδα με αεροπλάνο «δι’ εκτέλεση άκρως απορρήτου αποστολής» και πολέμησε στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας και η δεύτερη αφορά οπλίτη της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

Η ΑΠΟΦΑΣΗ. Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι η αντιμετώπιση της ελληνικής Πολιτείας συνιστά βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειας, της τιμής και της προσωπικότητας των βετεράνων στρατιωτών στους οποίους δεν απονεμήθηκε ούτε καν αναμνηστικό μετάλλιο.

«Εφόσον συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις ανταποκρινόμενος στην υπέρτατη υποχρέωσή του ως έλληνα πολίτη και εκτελώντας με γενναιότητα το καθήκον του παρά το νεαρόν της ηλικίας του (22 μόλις ετών) δικαιολογημένα ανέμενε ότι η προσφορά του αυτή θα αναγνωριζόταν από τη συντεταγμένη Πολιτεία, η οποία σε ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης θα τους περιέβαλλε με την ηθική ανταμοιβή και τα κοινωνικά προνόμια που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τους πολεμιστές, εισπράττοντας αντί αυτού την απαξιωτική σιωπή του επίσημου Κράτους», σημειώνουν οι διοικητικοί δικαστές σε μία χαρακτηριστική περικοπή της απόφασής τους.

Η απόφαση του ΣτΕ, όπως επισημαίνουν και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των βετεράνων Κώστας Κουτσουλέλος και Ιωάννης Βαρνάκος, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς για πρώτη φορά οι ανώτατοι δικαστές κρίνουν μία τέτοια υπόθεση.