Δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει ο θόρυβος από τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor από την Barclays και ακόμη μία βρετανική τράπεζα – παρεμπιπτόντως, πρόκειται για τη μεγαλύτερη της Ευρώπης σε ενεργητικό – κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος. Πρόκειται για την HSBC, στελέχη της οποίας κλήθηκαν επειγόντως από την αμερικανική Γερουσία να εξηγήσουν αν ευσταθούν τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ανω Βουλή των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία οι θυγατρικές της τράπεζας παρείχαν σε τρομοκράτες, εμπόρους ναρκωτικών, όπλων και άλλους εγκληματίες πρόσβαση στο αμερικανικό τραπεζικό και χρηματοοικονομικό εν γένει σύστημα.

Μάλιστα σε μια πρωτοφανή κίνηση ο επικεφαλής κανονιστικής συμμόρφωσης της HSBC Ντέιβιντ Μπάγκλεϊ υπέβαλε την παραίτησή του ενώπιον της Γερουσίας, αφού παραδέχτηκε ότι η τράπεζα επέτρεπε σε μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών να ξεπλένουν δισ. δολάρια για πολλά χρόνια. Ο Μπάγκλεϊ που διατελούσε επικεφαλής της κανονιστικής συμμόρφωσης της τράπεζας από το 2002 παραδέχτηκε ότι «παρά τις καλύτερες προσπάθειες και προθέσεις πολλών αφοσιωμένων επαγγελματιών, η HSBC αποδείχθηκε κατώτερη των δικών μας προσδοκιών και των προσδοκιών των ρυθμιστικών Αρχών», όπως ανέφερε η εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης 335 σελίδων από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, βάσει της οποίας την τελευταία δεκαετία τα συστήματα διαφάνειας και ελέγχου της τράπεζας ήταν από χαλαρά έως ανύπαρκτα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να εντοπιστούν κινήσεις κεφαλαίων που έχουν κάνει μεξικανοί βαρόνοι των ναρκωτικών καθώς και σαουδάραβες, σύροι και ιρανοί πελάτες της τράπεζας, τους οποίους οι αμερικανικές Αρχές θεωρούν υπόπτους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες.

Ενώπιον της Διαρκούς Υποεπιτροπής Ερευνών της Γερουσίας κλήθηκαν να καταθέσουν επίσης η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της HSBC North America Holdings Αϊρίν Ντόρνερ, καθώς και άλλα διευθυντικά στελέχη της βρετανικής τράπεζας στις ΗΠΑ.

«Αναγνωρίζουμε ότι κάποιες φορές κατά το παρελθόν δεν καταφέραμε να πληρώσουμε τις βασικές προϋποθέσεις και τους όρους διαφάνειας που θέτουν οι εποπτικές Αρχές και απαιτούν οι πελάτες μας. Θα απολογηθούμε ενώπιον της Γερουσίας παραδεχόμενοι τα λάθη μας αυτά, θα απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση που θα αφορά τις πράξεις και τις πρακτικές μας και θα διαβεβαιώσουμε με απόλυτο τρόπο για τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να διορθώσουμε ό,τι λάθος διαπράξαμε», σημειώνει σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο εκπρόσωπος της HSBC Ρόμπερτ Σέρμαν.

Σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, η βρετανική τράπεζα μέσω της εδρεύουσας στη Νέα Υόρκη θυγατρικής της HSBC Bank USA NA αποτέλεσε «πύλη εισόδου στις ΗΠΑ κεφαλαίων που προέρχονται από ή προορίζονται για εγκληματικές δραστηριότητες». Συγκεκριμένα, η βρετανική τράπεζα κατηγορείται ότι το 2007 και το 2008 μετέφερε από τη θυγατρική της στο Μεξικό στη θυγατρική της στις ΗΠΑ 7 δισ. δολάρια που πιστεύεται ότι προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών.

Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι η HSBC αγνόησε σχέσεις που θεωρείται πως έχουν με τρομοκρατικές οργανώσεις συνεργαζόμενες με αυτήν τράπεζες, όπως είναι η εδρεύουσα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας Al Rajhi Bank. Από το 2006 έως το 2010 η HSBC Bank USA φέρεται να έχει δεχθεί μεταφορά μετρητών ύψους 1 δισ. δολαρίων από την Al Rajhi. Τέλος, στην έκθεση σημειώνονται παραβιάσεις από την HSBC Bank USA των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει κατά του Ιράν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Οι γερουσιαστές που συνέταξαν την έκθεση έχουν εντοπίσει συναλλαγές της αμερικανικής θυγατρικής της HSBC και με πελάτες της σε άλλες ύποπτες ή απαγορευμένες από τις αμερικανικές Αρχές χώρες, όπως είναι η Βόρεια Κορέα, η Κούβα, το Σουδάν και η Βιρμανία.