Για την καταστροφή στη Φουκουσίμα την απόλυτη ευθύνη είχε ο άνθρωπος, αποφάνθηκε χθες κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή η οποία επέκρινε τη διαπλοκή της κυβέρνησης με την πυρηνική βιομηχανία. Μερικές ώρες νωρίτερα, η πυρηνική ενέργεια επέστρεφε στο ενεργειακό μείγμα της Ιαπωνίας για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες.

Η επιτροπή υπογράμμισε πως η επιμονή της TEPCO (Tokyo Electric Power Co.), της εταιρείας που εκμεταλλευόταν τον κατεστραμμένο πλέον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, να υποστηρίζει ότι μόνο το τσουνάμι προκάλεσε τις κρίσιμες ζημιές στον σταθμό «είναι μια απόπειρα να αποφύγει την ευθύνη». Διότι οποιοδήποτε συμπέρασμα πως ο σεισμός προκάλεσε τη μεγάλη ζημιά θα τροφοδοτούσε την αντίσταση στην επαναλειτουργία άλλων πυρηνικών αντιδραστήρων που δεν κινδυνεύουν τόσο από τσουνάμι, αλλά βρίσκονται κοντά σε σεισμογενή ρήγματα. Η TEPCO, η οποία επί δεκαετίες υποσχόταν στο κοινό ότι οι πυρηνικοί σταθμοί της είναι ασφαλείς από σεισμούς, υποστηρίζει πως το απρόβλεπτα μεγάλο μέγεθος του τσουνάμι προκάλεσε την κρίση και πως αυτή αντέδρασε καταλλήλως.

Ομως η νέα έρευνα, η οποία ουσιαστικά απηχεί τα συμπεράσματα και προηγούμενης έρευνας για την καταστροφή που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου 2011, μπορεί να προκαλέσει διαμαρτυρίες ότι η Ιαπωνία προσπαθεί να θέσει και πάλι σε λειτουργία πυρηνικούς αντιδραστήρες χωρίς να έχει κάνει αρκετά για να αποφύγει μια επανάληψη της καταστροφής.

Η επαναλειτουργία ενός αντιδραστήρα στο Οϊ της Δυτικής Ιαπωνίας, που έλαβε χώρα χθες, είχε ήδη επικριθεί έντονα.

Στην έκθεση της επιτροπής για την καταστροφή στη Φουκουσίμα υπογραμμίζεται πως επρόκειτο για μια καταστροφή που οφείλεται στον άνθρωπο επειδή θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί και αποφευχθεί. Τουλάχιστον από το 2006, η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας και η TEPCO γνώριζαν τον κίνδυνο σε περίπτωση που εκδηλωνόταν μεγάλο τσουνάμι. Τόσο η κυβερνητική υπηρεσία όσο και η εταιρεία κατηγορούνται ότι «εκ προθέσεως» ανέβαλαν τη λήψη μέτρων ασφαλείας για να αποφύγουν τη διακοπή της λειτουργίας των αντιδραστήρων.