«Είναι η Ελλάδα μια πλούσια χώρα; Παρακαλώ ψηφίστε». Απόγευμα Τετάρτης. Η φωνή από το μικρόφωνο στη σκηνή του θεάτρου των Σχολών της Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών ακουγόταν αργή και σταθερή. Σχεδόν αυθόρμητα οι περισσότεροι θεατές ύψωσαν τα χέρια τους στο «ναι». «Για να δούμε αν αυτή η άποψη θα διατηρηθεί και μετά το τέλος του ντιμπέιτ», συνέχισε ο συντονιστής της αντιλογίας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου.

Είναι η πέμπτη φορά που οι σύλλογοι ελλήνων αποφοίτων των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ, Χάρβαρντ, Πρίνστον, Στάνφορντ και Οξφόρδης διοργανώνουν ένα ντιμπέιτ, στα πρότυπα των βρετανικών πανεπιστημιακών αγώνων αντιλογίας. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές στα «ΝΕΑ», «ήταν η πρώτη φορά που το θέμα του αγώνα αντιλογίας άγγιζε τόσο πολύ τον μέσο Ελληνα». Στην επόμενη χρονομετρημένη ώρα, οι δύο αντίπαλες ομάδες (Υπέρ: Χάρβαρντ, Κέμπριτζ – Κατά: Οξφόρδη, Πρίνστον) ανέλαβαν να πείσουν το κοινό με την επιχειρηματολογία τους. Και μπορεί αυτό τελικά να μεταστράφηκε από την αρχική του άποψη υποστηρίζοντας το «όχι», ωστόσο παρέμεινε ώς το τέλος της εκδήλωσης συμμετέχοντας ενεργά στη συζήτηση που ακολούθησε.

«Ο πλούτος είναι σχετικός», ξεκίνησε τη σύντομη ομιλία του υπέρ της θέσης ο Γιάννης Σπυρόπουλος, που σπούδασε Πληροφορική στο Χάρβαρντ. «Το να είσαι πλούσιος όμως δεν σημαίνει να έχεις πολλά, αλλά να σου φτάνουν αυτά που έχεις», υποστήριξε, τονίζοντας πως η οικονομική κρίση ξαναθύμισε στους Ελληνες – που για δεκαετίες σπαταλούσαν κεφάλαια που δεν τους ανήκαν – την έννοια της αυτάρκειας. «Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα, αλλά μια δυνητικά πλούσια χώρα», αντέτεινε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, διδακτορικός φοιτητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο πρώτος ομιλητής της αντίπαλης ομάδας. «Στην Ελλάδα είχαμε θεσμικές εκπτώσεις», είπε, αναλύοντας τα προβλήματα που δημιούργησαν η αδυναμία σωστής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, των καινοτόμων ιδεών και η γραφειοκρατία.

Τον λόγο πήρε αμέσως ο Τιμόθεος Αχιλλέας Κούμαρ, απόφοιτος του Τμήματος Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Κέμπριτζ. Ως δεύτερος ομιλητής της ομάδας που υποστήριζε το «ναι», ανέφερε πως η δημιουργικότητα των Ελλήνων – αλλά και των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα – είναι ο άυλος πλούτος της χώρας. «Η ανάγκη γεννά σκληρή δουλειά και καινούργια μέσα. Αυτή η σκληραγώγηση ήταν εμπειρία των παππούδων μας, που έχτισαν την Ελλάδα μετά τον πόλεμο, και θα γίνει η εμπειρία της γενιάς μας, που σήμερα αντιμετωπίζει την κρίση», είπε, ενώ η Κάτια Τσώνη, που σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πρίνστον τόνισε πως η χώρα έχει μεν φυσικό πλούτο, αλλά ασθενείς θεσμούς που τροφοδοτούν τη διαφθορά.

ΙΣΤΟΡΙΑ. Οι σύλλογοι αντιλογίας των Πανεπιστημίων του Κέμπριτζ (Cambridge Union) και της Οξφόρδης (Oxford Union) ιδρύθηκαν το 1815 και το 1823 αντίστοιχα και είναι οι αρχαιότεροι σύλλογοι στη Μεγάλη Βρετανία. «Σε αντίθεση με άλλες ενώσεις, οι όμιλοι αυτοί ουδέποτε κατευθύνθηκαν από πολιτικές ιδεολογίες ή υποστήριξαν συγκεκριμένες πολιτικές πεποιθήσεις», αναφέρει στα «ΝΕΑ» η 26χρονη Σοφία Καυγαλάκη εκ των διοργανωτών.