Μετά τα αποκαλυπτήρια για την κατάσταση της οικονομίας μέσω του σημειώματος του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων, μια δεύτερη επιστολή, αυτή του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου προς τους αρχηγούς των κρατών της ευρωζώνης ολοκληρώνει την εικόνα.

Ο κ. Παπαδήμος αποκάλυψε τη δραματική πορεία των δημόσιων οικονομικών και κυρίως του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (που ευτυχώς στηρίχθηκε με νέα κεφάλαια 18 δισ. ευρώ), αλλά ο κ. Πικραμένος μίλησε για την τραγική κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που επιβάλλει επανεξέταση του μείγματος δημοσιονομικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για την Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως θέλουν οι πληροφορίες, στο κείμενο που αποτέλεσε τη βάση της συζήτησης με τη γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο Ολάντ, ο κ. Πικραμμένος τόνισε πόσο αναγκαίο είναι αυτή τη στιγμή να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας – και σε αυτό κρίσιμο ρόλο θα παίξει η Ευρώπη.

Αυτές τις σαφείς και συγκροτημένες θέσεις για την πορεία της χώρας δεν έχουν κατορθώσει – τουλάχιστον μέχρι σήμερα – να μεταδώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί που σε αυτό τον δεύτερο γύρο των εκλογών κινούνται μεταξύ της «σωτηρίας» και της «καταστροφής» της χώρας…

Δυστυχώς για την αξιοπιστία τους, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Εστω και σε υπηρεσιακό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση – που όλοι καταδικάζουν τόσο εύκολα ως γραφειοκράτες – έχουν διαμορφωμένες απόψεις για την έξοδο από την κρίση και ήδη τις συζητούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προτάσεις όπως η χρονική μετάθεση της μείωσης του ελλείμματος, η αντιμετώπιση της ανεργίας με κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία που δεν θα προσμετρώνται στο έλλειμμα και η εξόφληση των χρεών του Δημοσίου στους ιδιώτες για να ξεκινήσει πάλι η οικονομία, είναι ρεαλιστικές. Και μπορεί να αποτελέσουν τη μαγιά μιας νέας οικονομικής πολιτικής για να βγούμε από την κρίση.