Αφήγημα. Τιτλοφορείται κι αυτό «PSI», συντομογραφία του «Potato story idiot!», που θα πει στα ελληνικά «Πατατοϊστορία, ηλίθιε!». Δύο είναι τα κεντρικά πρόσωπα, ο «Potato man» (Πατάτας) και ο «Potato grain» (Πατατόσπορος). Φυσικά ο τίτλος εμπνέεται από το γνωστό σύνθημα της εποχής Κλίντον: « It’s the economy, stupid!» («Είναι η οικονομία, βλάκα!»).

Ελπίδα. Κόρη που περιφέρεται ορφανή στο βασίλειο του Αδη (βλ. λήμμα «Πατάτας»). Γύρω της συνωστίζονται σκιές πολιτικών του Επάνω Κόσμου και προσφέρονται να την υιοθετήσουν. Κάποιοι μάλιστα έχουν ανομολόγητους σκοπούς. Σχεδιάζουν να δελεάσουν με ψεύτικες υποσχέσεις την αγνή νέα, να την παραπλανήσουν, να τη φυλακίσουν σ’ ένα κλουβί και να τη γυρίζουν εδώ κι εκεί, δίκην αρκούδας του γύφτου, για να αποσπάσουν τις ψήφους του φιλοθεάμονος λαού του Αδη. Γιατί και στον Αδη γίνονται εκλογές σε τακτά χρονικά διαστήματα ή μάλλον, για να λέμε την αλήθεια, όχι και τόσο (τακτά, εννοείται). Εκείνη τη στιγμή όμως, σαν από μηχανής θεός και προς μεγάλη τύχη της Ελπίδας, εμφανίζεται ο Πατάτας και, με τη βοήθεια του Πατατόσπορου, αποσπά την αθώα κοπέλα από τα χέρια των επίδοξων απαγωγέων και προαγωγών της. Εδώ, βεβαίως, γίνεται καταφανής η σχέση του «PSI» (και) με τον «Μικρό ήρωα».

Ηλιος. Παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο αφήγημα. Κατέχει κεντρική θέση στην ανατροπή της διαλεκτικής φως – σκοτάδι που αποτελεί βασικό άξονα της ιστορίας. Σχηματικά, στο εκτυφλωτικό φως αποδίδονται συσκοτιστικές ιδιότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες του κανονικού σκότους. Το φαινόμενο αυτό συσχετίζεται με το κράτος της Συννεφούπολης και των υπηκόων της, των Συννεφοπολιτών, που λούζεται κατά τα άλλα από το φως του ήλιου. Μη βλέποντας δίπλα τους, λοιπόν, οι Συννεφοπολίτες έχουν την τάση με το παραμικρό να πέφτουν απ’ τα σύννεφα με αποτέλεσμα να μειώνεται ραγδαία ο πληθυσμός της ηλιόλουστης χώρας των νεφών. Επισημαίνεται εδώ η επιρροή από τον Αριστοφάνη και ειδικότερα από τις «Νεφέλες» και τους «Ορνιθες».

Ικαρίες. Χορός γυναικών. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις ΙΚΑ (Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και «Κυρίες». Αυτές κατέφθασαν στη χώρα των νεκρών πάνω σε τέσσερα αυτοκίνητα η καθεμία και κουβάλησαν μαζί τους από τρεις βίλες και δύο πισίνες. Προέβαιναν μάλιστα σε ασύστολες επιδείξεις νεοπλουτισμού μπροστά στα μάτια των παθολογικά αφελών πολιτών της Νεκροχώρας. «Κοίτα πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος με τη δουλειά του σ’ ένα κοινό υποκατάστημα του ΙΚΑ!». Αυτό έλεγαν οι αγαθοί υπήκοοι του Κάτω Κόσμου. Ωσπου ο Πατάτας έβγαλε από το μανίκι του τον άσο: ένα εργαλείο – συνδυασμό σκουπόξυλου και φυσούνας για αλκοτέστ, και είπε στις Ικαρίες κάτι πολύ απλό: «Φυσήξτε!». Εκείνες, ανυποψίαστες, φύσηξαν κι αμέσως εμφανίστηκε στον θόλο του βασιλείου του Πλούτωνα η επιγραφή: ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ. Ετσι ακριβώς, με γράμματα κεφαλαία.

μίζα. Μάγισσα του Κάτω Κόσμου. Στην αρχή προσπάθησε να προσεταιριστεί την Ελπίδα (βλ. λήμμα) για να αποτελέσουν μαζί το ντουέτο «Ελπίδα για Μίζα». Ομως, η αγνή νέα κάτι φαίνεται πως μυρίστηκε και φρόντισε να την κρατήσει σε απόσταση. Είπαμε, ήταν αθώο το ορφανό, αλλά όχι και ηλίθιο. Τότε η Μίζα άρχισε να στήνεται έξω από (ή και μέσα σε) γραφεία υπουργείων, οργανισμών του Δημοσίου κ.λπ. Πολλοί, που την έβλεπαν να ξεροσταλιάζει έτσι, με τις ώρες, αναρωτιόντουσαν καλοπροαίρετα: «Αυτό το κορίτσι ποιος θα το πάρει;». Ωσπου ο Πατάτας έκανε και πάλι το θαύμα του: μεταμφιέστηκε σε επενδυτή από την Αργολίδα και αποκάλυψε το πραγματικό της πρόσωπο.

Πατάτας. Είναι η απόλυτη ενσάρκωση της αθωότητας. Θυμίζει κάτι από τον Αγαθούλη του Βολταίρου και από τον ομογάλακτό του Κάντιντο του Λεονάρντο Σάσα. Από την καλοσύνη του οδηγείται στα δώματα του Κάτω Κόσμου. Τον συνοδεύει παντού και πάντα ο Πατατόσπορος, που παραπέμπει εμμέσως στον Σάντσο Πάντσα. Φτάνοντας στο βασίλειο του Αδη οι δύο σύντροφοι ανακαλύπτουν τις αλήθειες που αγνοούσαν όσο έβλεπαν το φως του ήλιου. Συνειδητοποιώντας την αποκαλυπτική δύναμη του σκότους, ο Πατάτας απευθύνει στον σύντροφό του τη φράση: «Τελικά, Σπόρε, δεν σου τα μάθανε καλά: τα πάντα κρυπτά υπό τον ήλιον!». «Ποιον ήλιο;», τον ρωτά εκείνος αφελώς. «Τον ελληνικό, ανόητε!», απαντά φλεγματικά ο Πατάτας.