Μου το έλεγε για πλάκα πριν από έξι μήνες ο φίλος μου ο Δημητράκης, παλαιό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, και το έγραψα: «Πρέπει να αλλάξουν οι περισσότεροι έλληνες εφοριακοί, με εισαγωγή αμερικανών, γερμανών κ.λπ. εφοριακών από το εξωτερικό». Και να που έγινε. Ερχονται 160 γερμανοί εφοριακοί για να ανασυγκροτήσουν τον φορολογικό μηχανισμό της χώρας μας! Ωστόσο, δύσκολα θα πετύχουν κάτι και αυτοί. Χρειάζεται, νομίζω, να κάνουμε εισαγωγή και… φορολογουμένων! Γιατί οι Ελληνες έχουμε συνηθίσει στο λάδωμα, στην κομπίνα, στην αεριτζίδικη επιχείρηση, στα πλαστά τιμολόγια και δεν μπορούμε να γίνουμε εύκολα νομοταγείς πολίτες.

Το βέβαιο είναι ότι ο ελληνικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός τά ‘χει κάνει μαντάρα. Κάθε μέρα, λέγονται και γράφονται τα μύρια όσα εις βάρος του. Με παραδείγματα τρανταχτά. Ας πούμε, χρωστάνε διάφοροι έξι δισεκατομμύρια και το κράτος καταφέρνει να εισπράξει, μέσα σε ένα χρόνο μόνο ένα εκατομμύριο! Πώς είναι δυνατόν, με τέτοιες φοροεισπρακτικές «επιδόσεις» να πάμε μπροστά;

Ελεγε πριν από λίγες ημέρες ο Ντίτερ Οντρασεκ, πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανών Εφοριακών, σε συνέντευξή του: «Είχα επισκεφθεί για υπηρεσιακούς λόγους την Ελλάδα προ πενταετίας. Εκείνο που με εντυπωσίασε στις εφορίες, εκτός των άλλων, ήταν το γεγονός ότι το ένα τρίτο των υπαλλήλων απουσίαζε χωρίς να βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια και αυτό δεν φαινόταν να ενοχλεί κανέναν! Ακόμη, μόνο το ένα τρίτο των εφοριακών διέθετε ηλεκτρονικό υπολογιστή στο γραφείο του. Νομίζω ότι θα χρειαστεί να περάσει περίπου μια γενιά μέχρις ότου βελτιωθούν οι συνθήκες».

Καλά τα λέει ο κ. Οντρασεκ – και είναι πολύ λίγα – αλλά νομίζω ότι και οι έλληνες εφοριακοί έχουν κάθε δίκιο να διατηρούν επιφυλάξεις για το «πού οδηγείται το πράγμα» με τους 160 γερμανούς συναδέλφους τους. Και έχει δίκιο ο Τρ. Αλεξιάδης (αντιπρόεδρος των εργαζομένων στις ΔΟΥ), που λέει: «Θεωρούμε ότι ακόμα είμαστε ανεξάρτητη χώρα και υπάρχουν διαδικασίες. Μακάρι όμως το ελληνικό Δημόσιο να αντέγραφε αυτά που γίνονται στο εξωτερικό σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα αν είχαμε τη μηχανοργάνωση που έχουν οι γερμανοί εφοριακοί, τον κεντρικό σχεδιασμό, την επάρκεια προσωπικού, την αξιοκρατία αλλά και την πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Δεν ξέρω τι θα πετύχουν οι 160 «εισαγόμενοι» εφοριακοί στη χώρα μας, όπου φοροδιαφεύγουν οι πάντες, εκτός βέβαια από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Και ξαναθέτω ένα ερώτημα, που έχω θέσει κατ’ επανάληψη και στο παρελθόν: πόσους υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ταβερνιάρηδες – ιδίως στα νησιά, το καλοκαίρι – χτίστες, μαρμαράδες, πλακάδες, μαραγκούς κ.λπ. γνωρίζετε, που δίνουν απόδειξη στους «εργοδότες» τους για τα λεφτά που εισπράττουν;