«Επίθεση» στήριξης προς την Ελλάδα από Κομισιόν και Eurogroup: Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν μιλώντας στο Reuters άνοιξε και επίσημα θέμα παροχής επιπλέον οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης και τους θεσμούς της ΕΕ – εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ εξάλλου σε δύο συνεντεύξεις στη γαλλική «Le Figaro» και τη γερμανική «Handelsblatt» κάλεσε τους Ευρωπαίους να σώσουν την Ελλάδα και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ στην προσπάθεια μείωσης του χρέους της χώρας μας, χωρίς ωστόσο να καλέσει ευθέως την τράπεζα να αναλάβει δράση. Εκτίμησε μάλιστα ότι η ευρωζώνη μάλλον θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για περισσότερα από 10 χρόνια. Πάντως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη «Stuttgarter Zeitung» απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Αθήνα «να δράσει τώρα» εάν θέλει να εξακολουθήσει να λαμβάνει βοήθεια.

Επιπλέον κεφάλαια. Για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος το 2020 , θα χρειαστούν επιπλέον ευρωπαϊκά κρατικά κεφάλαια για την Ελλάδα υπογράμμισε με παρέμβασή του στο Reuters ο Ολι Ρεν από το Νταβός της Ελβετίας όπου βρέθηκε στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Ετοιμάζουμε πακέτο που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα και σε αυτό το πακέτο, στα πλαίσια της αναθεωρημένης ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους, είναι πιθανό να υπάρχει αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης από τον επίσημο (ευρωπαϊκό) τομέα – αλλά όχι τίποτε δραματικό», είπε χαρακτηριστικά. Είναι η πρώτη φορά που ευρωπαίος αξιωματούχος λέει δημοσίως ότι θα χρειαστούν κι άλλα κεφάλαια από τα 130 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου σωτηρίας της Ελλάδας, σημειώνει το πρακτορείο. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για τον ρόλο της ΕΚΤ, ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι η μείωση του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από αποφάσεις που θα παρθούν από «τον επίσημο (ευρωπαϊκό) τομέα και ευρωπαϊκά ιδρύματα». Η ΕΚΤ είναι το μόνο ευρωπαϊκό ίδρυμα που έχει αγοράσει ελληνικό χρέος (ομόλογα αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ).

Δεν υπάρχει χρεοκοπία χωρίς μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες, προειδοποίησε από την πλευρά του ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, που προσέθεσε ότι το ερώτημα αν η ΕΚΤ θα πρέπει να συμμετάσχει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους παραμένει ανοιχτό. Επίσης προσέθεσε ότι δεν αποδίδει ευθύνες στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Εκανε λόγο για κόπωση των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, που πρέπει όμως να ακολουθήσουν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Κάλεσε, τέλος, τους Ελληνες να μην κάνουν πίσω για όσα έχουν υποσχεθεί και να μη θέσουν σε κίνδυνο τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ.