Ευφορία αλλά και αγωνία προκαλούν στις δυνάμεις της Αριστεράς τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά καθώς στον μεν ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει το προηγούμενο του σκωτσέζικου δημοσκοπικού ντους το 2008 – 2009, ενώ στη Δημοκρατική Αριστερά αντιλαμβάνονται ότι πρωτεύοντα ρόλο στην άνοδο παίζει η ψήφος διαμαρτυρίας προς το ΠΑΣΟΚ.

Η δημοσκοπική άνοδος όμως έχει δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερους τριγμούς μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς που αθροιστικά αγγίζουν ακόμα και το 40% – κάτι πρωτόγνωρο. Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον τη ραγδαία άνοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη καθώς μεταξύ του διπόλου ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ αναδείχτηκε σε νέο ισχυρό πόλο του πολιτικού συστήματος, φτάνοντας μάλιστα σε ορισμένες δημοσκοπήσεις να είναι το δεύτερο κόμμα, μετά τη Νέα Δημοκρατία.

Και στα δύο κόμματα πάντως προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους ακολουθώντας διαφορετικές στρατηγικές. Στον ΣΥΡΙΖΑ εμμένουν στην ανοιχτή πρόσκληση προς τις δυνάμεις της Αριστεράς κάτω από την περίφημη «αντιμνημονιακή – αντινεοφιλελεύθερη ομπρέλα» ώστε να «κεφαλαιοποιηθεί» η λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς βλέπουν ότι μέσω της ανάδειξης του… κυβερνητικού προγράμματος που ετοιμάζουν θα παγιώσουν το ισχυρό ρεύμα μέχρι την κάλπη.

«Η πολύ μεγάλη δημοσκοπική άνοδος επαναφέρει την ανάγκη για να γίνει πραγματικότητα η πρόταση Τσίπρα», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης. «Αν οι αντιμνημονιακές – αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις διαμορφώσουν ένα ενιαίο μέτωπο, θα μπορέσουν να αποτελέσουν την πρώτη δύναμη αποσπώντας και τις 50 έδρες. Εμείς δεν απευθυνόμαστε μόνο στο ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αλλά ασφαλώς και στη Δημοκρατική Αριστερά, την οποία θέλουμε να παραμείνει στο αντιμνημονιακό μπλοκ και να μην αποτελέσει ανάχωμα στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλουμε να συμβάλουν στην ενδυνάμωση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, όπως την εννοεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό πρέπει οι ίδιοι να το απαντήσουν», τονίζει ο κ. Σκουρλέτης πετώντας το μπαλάκι στην πλευρά Κουβέλη.

Η έμμεση αλλά σαφής αιχμή από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται κυρίως σε μια διαφαινόμενη ασάφεια από πλευράς ΔΗΜΑΡ που, όπως λένε, «από τη μια λέει ότι πρέπει να προχωρήσει το PSI αλλά από την άλλη ότι δεν θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση». Και παραπέμπουν στη δήλωση Φώτη Κουβέλη, ότι «θα καταψηφίσουμε τη δανειακή σύμβαση γιατί δεν κινείται σε πολιτικό και οικονομικό στεγανό, συνοδεύεται από μια σειρά μέτρων τα οποία θα βαθύνουν την ύφεση».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς απαντούν στην κριτική για τη «διφορούμενη στάση» με δύο στοιχεία. Πρώτον ότι η ΔΗΜΑΡ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας αλλά κόμμα ευθύνης. Και γι’ αυτό το επόμενο διάστημα το κόμμα θα παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα «κι εκεί θα απαντηθούν όλα». Και δεύτερον ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

Οπως εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος, «για εμάς τα δημοσκοπικά αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά αλλά η ρευστότητα του σκηνικού δεν σηκώνει πανηγυρισμούς». Και παραπέμπει στις πρόσφατες δηλώσεις Κουβέλη περί «αυξημένης ευθύνης» του κόμματος έναντι των πολιτών που φαίνεται να εμπιστεύονται τη ΔΗΜΑΡ.

Στην κριτική από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχουν ξεκάθαρη θέση και ότι κινδυνεύουν να «χρησιμοποιηθούν» για να «κρατηθούν» δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ που διαλύεται, τονίζουν ότι «θα υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή στα ψηφοδέλτια. Θα υπάρχει face control, δεν μας αρκούν οι μεταγραφές αλλά μας ενδιαφέρει τα στελέχη να κουβαλάνε κι ένα ηθικό κεφάλαιο».

Τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Δημοκρατική Αριστερά πάντως αξιολογούν ως κομβικό στοιχείο για τις εξελίξεις μέχρι την επόμενη κάλπη τα δρώμενα στο ΠΑΣΟΚ. «Από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων φαίνεται κατ’ αρχήν η πλήρης κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Το αξιοσημείωτο είναι πως από την πτώση του ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει η Νέα Δημοκρατία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά», επισημαίνει ο κ. Σκουρλέτης. Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, «το φαινόμενο δείχνει ότι ακυρώνονται για πρώτη φορά οι δυνάμεις του δικομματισμού κι αυτό δείχνει ότι επίσης για πρώτη φορά έχεις τις προϋποθέσεις για ανατροπή του σκηνικού».

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν ξεχνούν το δημοσκοπικό ζεμάτισμα της περιόδου 2008-2009, όταν παράλληλα εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο, ο Αλέξης Τσίπρας. Μέσα σε λίγους μήνες όμως το 18% των δημοσκοπήσεων έγινε 4% στις κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ από εκεί που έλεγε ότι θα ξεπεράσει το 20% στις εκλογές, μόλις που μπήκε στη Βουλή.

Στην Κουμουνδούρου δεν πιστεύουν ότι το φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί. «Τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά σήμερα», λένε. «Το 2009 η άνοδος αντανακλούσε τα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ που μόλις είχε βγει από μια σκληρή εσωκομματική αναμέτρηση ενώ ταυτόχρονα υπήρχε αυξημένη προσδοκία από ένα νέο πρόσωπο. Σήμερα η άνοδος αντανακλά πραγματικές συγκρούσεις και είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς πολιτικής διεργασίας που έχει συμβεί στην κοινωνία. Και ασφαλώς ο Τσίπρας δεν είναι ο Τσίπρας του 2008, έχει περάσει από συγκρούσεις εσωκομματικές και από τη Βουλή, είναι πιο ώριμος πολιτικά».