Χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένους αριθμούς, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι, έπειτα από ενδεχόμενη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τις ιδιωτικές τράπεζες για την απομείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους, τα κράτη «θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι αναγκαία μία κρατική βοήθεια».

Αιτιολογώντας την άποψή του, εκφράζει την εκτίμηση ότι ο στόχος της μείωσης του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ – σε επίπεδο δηλαδή που θεωρείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βιώσιμο και το οποίο αποτελεί αναγκαίο όρο για την αποδέσμευση των απαραίτητων πόρων για τη στήριξη της Ελλάδας – δεν θα επιτευχθεί πλήρως μόνο με την απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιωτικές τράπεζες.

Χθες, σε άλλη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Figaro, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι τίθεται επίσης το θέμα της συμβολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η ΕΚΤ κατέχει περί τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και έως τώρα αρνείται να συμμετάσχει στη διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ιδιώτες πιστωτές οι οποίοι εκπροσωπούνται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει τους επίσημους πιστωτές να δεχθούν να συμμετάσχουν, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Γιούνκερ εκτιμά πως έπειτα από μία ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις ιδιωτικές τράπεζες για κούρεμα κατά 50% του χρέους, τα κράτη-πιστωτές της Ελλαδας «θα έπρεπε να παραιτηθούν από ένα μέρος του χρέους».