Το πάρτι που είχε στηθεί στην πολυτελή σουίτα του «Αστέρα» Βουλιαγμένης είχε όλα αυτά που άρεσαν στον μεγάλο αρχηγό. Ωραίες κοπέλες, άφθονες ποσότητες αλκοόλ και ναρκωτικών. Οταν ακόμη και η «σκιά» του «αφεντικού» αποχωρίστηκε το περίστροφό του και χαλάρωσε, η αστυνομικός που είχε καταφέρει να περάσει ως καλεσμένη έδωσε το πράσινο φως στους συναδέλφους της που περίμεναν έξω από την πόρτα της σουίτας με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Μέσα σε δευτερόλεπτα οι αστυνομικοί φόρεσαν χειροπέδες στον 51χρονο Λάσα Σουσασβίλι, τον αποκαλούμενο από τις διωκτικές αρχές «Εσκομπάρ» της Ευρώπης: τον κακοποιό που αποτελούσε μαζί με τον Ζακάρ Καλασόφ, έτερο αφεντικό της ρωσικής μαφίας, τον νούμερο ένα στόχο για την Ιντερπόλ.

Ο Σουσασβίλι πέρασε στα ελληνικά σύνορα τον Μάρτιο του 2010. Οι ισπανικές Αρχές που τον καταζητούσαν με διεθνές ένταλμα ειδοποίησαν την Ελληνική Αστυνομία για τις κινήσεις του γεωργιανού μαφιόζου και της έδωσαν στοιχεία για τη σύλληψή του στη Θεσσαλονίκη.

Η Ασφάλεια της Θεσσαλονίκης όμως καθυστέρησε με αποτέλεσμα ο Λάσα να διαφύγει. Αυτό προκάλεσε τότε την «έκρηξη» του επικεφαλής του τμήματος της ισπανικής εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Αντόνιο Σαλίνας, ο οποίος είχε κάνει τότε δηλώσεις για έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους της ελληνικής Δικαιοσύνης. «Δεν υπήρξε ίσως εκ μέρους των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας η αναγκαία συνεργασία για τη σύλληψη του ανώτατου υπεύθυνου», του μαφιόζικου δικτύου, είχε δηλώσει ο Σαλίνας σε συνέντευξη Τύπου. Οι Ισπανοί άφησαν πολλά υπονοούμενα για το ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι που η ΕΛ.ΑΣ. άφησε έναν από τους πλέον επικίνδυνους κακοποιούς να ξεφύγει.

«Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε αν τότε ο Σουσασβίλι είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα. Πριν όμως από δυο μήνες μάθαμε πως κινούνταν στην περιοχή της Αττικής. Μέλη της οργάνωσης προσπαθούσαν να ξεπλύνουν χρήματα από ληστείες με την αγορά ξενοδοχείου και εστιατορίου», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Ασφάλειας.

18 χρόνια φυλακή. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο Σουσασβίλι είχε συλληφθεί από τη Ρωσική Αστυνομία. Στα 18 χρόνια που έμεινε στη φυλακή δεν «έσπασε» ποτέ του. Δεν αποκάλυψε ποτέ τη δομή της οργάνωσης ούτε και τα στελέχη της. Ο Σουσασβίλι μέσα από τη φυλακή έγινε ο άνθρωπος που ενορχήστρωνε τα πάντα. Καμία ενέργεια εάν δεν είχε την έγκρισή του δεν πραγματοποιούνταν.

Το κουβάρι της σύλληψης. «Ενας Γεωργιανός, μέλος της οργάνωσης του Λάσα, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς να πάρει την έγκριση του «αφεντικού» αγόρασε ένα εστιατόριο αντί 50.000 ευρώ, με χρήματα που προέρχονταν από ληστείες της οργάνωσης. Λίγους μήνες αργότερα ο Γεωργιανός απήχθη. Οταν απελευθερώθηκε, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να μεταβιβάσει το εστιατόριο σε μέλος της οργάνωσης», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός. Οπως λέει, με τη σύλληψη του 51χρονου Σουσασβίλι, αλλά και του 36χρονου σωματοφύλακά του, ανοίγουν πολλές υποθέσεις με ανθρωποκτονίες ρωσόφωνων στην Ελλάδα, απαγωγές και απόπειρες ανθρωποκτονίας.