Ανάσα αποτέλεσε η προχθεσινή απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ έχει σκληρύνει τη στάση του απέναντι στη χώρα μας εδώ και καιρό και πολλά από τα μέλη του, κυρίως χώρες όπως η Βραζιλία, έχουν σοβαρές επιφυλάξεις ή είναι αντίθετα στη συνέχιση της χρηματοδότησής της.

Ετσι, μέχρι προχθές δεν είχε εξασφαλιστεί η συμμετοχή του στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα ορισμένοι στο ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα.Στις επιφυλάξεις αυτές επιχείρησαν να απαντήσουν κατά την επίσκεψή τους, την Τετάρτη, στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου, οι οποίοι συναντήθηκαν με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.

Οι επιφυλάξεις επιτείνονται από το γεγονός ότι το νέο δάνειο προς την Ελλάδα προβλέπεται να ξεπεράσει κατά πολύ το ποσό που της αναλογεί με βάση τη συμμετοχή της σε αυτό, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί του Ταμείου. Αυτός ήταν και ο λόγος που απαιτήθηκε ειδική έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.Τελικά, δόθηκε πράσινο φως και οι ελληνικές Αρχές προσκλήθηκαν να αρχίσουν συνομιλίες για μια νέα συμφωνία με το Ταμείο.

Βεβαίως, για να υπάρξει δανειακή σύμβαση πρέπει να προηγηθεί συμφωνία των ενδιαφερομένων για το νέο Μνημόνιο, για το οποίο οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν σήμερα.

Το ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στις 9.30 το πρωί ήταν το πρώτο των επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπογραφεί ένα προσωρινό Μνημόνιο έως τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να εκταμιευτούν άμεσα τα πρώτα 60 δισ. ευρώ. Τα μισά θα δοθούν για την ολοκλήρωση του PSI (μετρητά στις τράπεζες έναντι των ομολόγων που θα κουρευτούν) και τα άλλα μισά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εναντι των τελευταίων, το κράτος θα πάρει μετοχές των τραπεζών.