Σε διεύρυνση του χάσματος μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου έχει οδηγήσει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αλλά και η αποκοπή των χωρών της περιφέρειας από τη χρηματοδότηση των διεθνών αγορών. Αυτά υποστήριξαν χθες έγκριτοι διεθνείς αναλυτές οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα καλεσμένοι του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της κρίσης. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Bruegel καθηγητής Ζαν Πιζανί-Φερί δήλωσε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν αποτελεί λύση. «Οι πρωθυπουργοί των χωρών που ακολουθούν προγράμματα λιτότητας δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν αποτελέσματα εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης», δήλωσε, καλώντας τους ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και εκτιμώντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια συστημική αντιμετώπιση των αδυναμιών της, η οποία μεταξύ άλλων θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παίζει σημαντικότερο ρόλο, ενώ χαρακτήρισε την έκδοση ευρωομολόγων ως «πολλά υποσχόμενη» επιλογή.

Από την πλευρά του, ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, υποστήριξε ότι κλειδί για την προσέγγιση Βορρά – Νότου αποτελεί η δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών της περιφέρειας, ενώ θεωρεί ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει ένα αδύναμο ευρώ ώστε να καταφέρουν οι χώρες της περιφέρειας να καλύψουν τα ελλείμματα των εξωτερικών τους συναλλαγών. Οσον αφορά στην Ελλάδα τόνισε ότι αποτελεί μονόδρομο μια εσωτερική υποτίμηση με μείωση των τιμών και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Πάντως, τόσο ο κ. Γκρος όσο και ο κ. Ζαν Πιζανί-Φερί τόνισαν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί λύση. Κατά τον Γκρος, το σοκ μιας τέτοιας εξέλιξης θα φέρει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, ενώ κατά τον κ. Ζαν Πιζανί-Φερί θα προκληθεί μια αλυσίδα πτωχεύσεων με καταστροφικές συνέπειες για την ζώνη του ευρώ.

Την ανάγκη να προχωρήσει η επόμενη κυβέρνηση σε μεταρρυθμίσεις τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος, υποστήριξε, πάντως, για την παρούσα κυβέρνηση ότι ακόμα και αν πίστευε ότι θα χρειαζόταν να διαρκέσει περισσότερο, δεν θα ήταν πολιτικά και δημοκρατικά αποδεκτό.