Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ τρέχουν. Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως λένε συνεργάτες του, επέστρεψε στην Αθήνα αποφασισμένος να κάνει ένα βήμα πίσω και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας πριν από τις εθνικές εκλογές και πιθανότατα τον Μάρτιο. «Ο,τι είναι να γίνει είναι καλύτερο να γίνει μετά την ολοκλήρωση της απόφασης για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση και πριν από τις εθνικές εκλογές» αναμένεται να πει σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να αφήσει αιχμές για τα στελέχη που πιέζουν για λύση εδώ και τώρα. Χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε αιφνιδιαστικά με τον Πρωθυπουργό και σήμερα συναντά τον Κάρολο Παπούλια.

– Πληροφορίες εμφανίζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενοχλημένο με όσα στελέχη «δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών». Μάλιστα, όπως λένε συνεργάτες του, στο Εθνικό Συμβούλιο αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου θα προτρέψει ουσιαστικά τα κορυφαία στελέχη και τους υποψήφιους αρχηγούς να δημοσιοποιήσουν τη θέση τους για τον χρόνο της εκλογής του προέδρου, ούτως ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ενώπιον των μελών του ανώτατου οργάνου αλλά και της κοινωνίας.

– Αν το PSI (το κούρεμα των ομολόγων) αποτελεί το κλειδί για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, πόσω μάλλον για την κυβέρνηση η οποία περιμένει την ανταλλαγή ομολόγων και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης για την εκταμίευση των 89 δισ. ευρώ που θα σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε χθες τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση του PSI έως την επόμενη εβδομάδα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται αυτή τη στιγμή στη Βουλή να έχει ψηφισθεί έως την ερχόμενη Πέμπτη. Και αυτό διότι με αυτό το νομοσχέδιο κλείνουν οι εκκρεμότητες που έχει η χώρα έναντι της τρόικας για το 2011 και από την ερχόμενη Παρασκευή αρχίζει το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

– Πάλι οι έντιμοι φορολογούμενοι έσωσαν στο παρά πέντε την παρτίδα, γιατί οι φοροφυγάδες συνεχίζουν να… γελούν με τις απειλές της κυβέρνησης. Τα αμέτρητα και άδικα για πολλούς χαράτσια που πλήρωσαν εργαζόμενοι και συνεπείς επαγγελματίες τον Δεκέμβριο περιόρισαν στην εκπνοή του 2011 τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών για αντίστοιχη δραστική συρρίκνωση των απαιτήσεων πρόσθετων μέτρων από την τρόικα. Τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι στο τέλος Δεκεμβρίου η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού του 2011 διαμορφώθηκε σε 650 εκατ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Τα καθαρά έσοδα σημείωσαν υστέρηση 1,316 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας όμως καλύπτεται από τη συγκράτηση των δαπανών σε χαμηλότερα κατά 665 εκατ. ευρώ επίπεδα έναντι των προϋπολογισθέντων.

– Επιτέλους ξεμπλοκάρουν οι νέες γραμμές του Μετρό. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να μπουν σε λειτουργία οι επτά σταθμοί του μετρό στα νότια και στα δυτικά προάστια. Χθες ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης είχε συνάντηση με δημάρχους της Δυτικής Αθήνας και είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα σταλεί ο φάκελος με τη σύμβαση της Siemens στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και μόλις μπει η υπογραφή στα έργα θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία των σταθμών, που θα είναι έτοιμοι σε 15 μήνες. Η συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσης για τα έργα της σηματοδότησης είναι 23,5 μήνες.

– Νέα επαγγέλματα οδεύουν σύντομα προς απελευθέρωση. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με τις εισηγήσεις που πρέπει να κάνει για συνολικά 45 κλειστά επαγγέλματα, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης που ζητεί η τρόικα, πρότεινε την απελευθέρωση των επαγγελμάτων των λογιστών, των φοροτεχνικών, των αναλογιστών και των ορκωτών εκτιμητών.

Αντίθετα η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι για λόγους δημόσιου συμφέροντος και κυρίως για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας θα πρέπει να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς για εννέα επαγγέλματα αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη..

– Ενα καλό νέο, επίσης, είναι ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, πιθανώς τον Μάρτιο, ώστε να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία που ασθμαίνει. Από τον Νοέμβριο που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ο Μάριο Ντράγκι έχει μειώσει δύο φορές τα επιτόκια, τα οποία διαμορφώνονται σήμερα σε 1% από 1,5%. Ταυτόχρονα o κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε για τους σημαντικούς κινδύνους που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία και υποσχέθηκε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες, όπως έκανε πρόσφατα χορηγώντας τους 489 δισ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια τριετούς διάρκειας.