Σε «κατ’ αρχήν συμφωνία» για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν κατέληξαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες – οι ίδιες πηγές πάντως διευκρίνισαν πως οι νέες κυρώσεις, οι οποίες ακολουθούν τα σκληρά οικονομικά μέτρα που υπέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα επιβληθούν στην περίπτωση που η Τεχεράνη εξακολουθήσει να μη συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά της.

«Υπάρχει επί της αρχής συναίνεση για το πετρελαϊκό εμπάργκο», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters. «Οι συζητήσεις αφορούν εφεξής το τάιμινγκ και τις λεπτομέρειες». «Επήλθε κατ’ αρχήν συμφωνία προκειμένου να προχωρήσουν τα πράγματα», επιβεβαίωσε άλλος διπλωμάτης, πάντα υπό την κάλυψη της ανωνυμίας, στο γαλλικό πρακτορείο. «Απομένει όμως πολλή δουλειά ακόμα» έως τις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία προγραμματίζεται σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε πως η Ιταλία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν εκφράσει ενστάσεις για το μέτρο, είναι έτοιμη να στηρίξει ένα πετρελαϊκό εμπάργκο αρκεί να εφαρμοστεί σταδιακά και να εξαιρεθούν οι παραδόσεις για την αποπληρωμή του χρέους της Τεχεράνης προς τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο ENI.

Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν την είδηση – που πάντως προκάλεσε άμεση αύξηση των τιμών του πετρελαίου. «Είναι το είδος των βημάτων που θα θέλαμε να δούμε όχι μόνο από τους στενούς συμμάχους και εταίρους μας, αλλά από χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το Ιράν από την πλευρά του προσπάθησε να εμφανιστεί αδιάφορο: «Μπορούμε πολύ εύκολα να αντικαταστήσουμε αυτούς τους πελάτες», διαμήνυσε. Δεν επανέλαβε τις απειλές που είχε διατυπώσει προ εβδομάδας για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, από όπου διακινείται το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Λίγες ώρες νωρίτερα, πάντως, η Τεχεράνη είχε διατυπώσει νέα προειδοποίηση κατά της διέλευσης ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου από την περιοχή.

Η ΕΕ συνολικά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου από το Ιράν μετά την Κίνα. Το 2010 είχε αγοράσει το 18% του ιρανικού πετρελαίου που εξήχθη. Χωρίς αυτήν, το Ιράν, το οποίο στηρίζει στην πετρελαϊκή βιομηχανία το 60% της οικονομίας του, θα υποχρεωθεί να αναζητήσει καινούργιους πελάτες. Αλλά οι νέες αμερικανικές κυρώσεις μπορεί να το αναγκάσουν να προτείνει μεγάλες εκπτώσεις στις χώρες που θα φανούν διατεθειμένες να διακινδυνεύσουν εμπορικές συναλλαγές μαζί του. Ο αντίκτυπος των ολοένα και πιο αυστηρών κυρώσεων της Δύσης είναι ήδη αισθητός στους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας, καθώς οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευτεί. Και η Τεχεράνη έχει να αντιμετωπίσει σε δύο μήνες κοινοβουλευτικές εκλογές, τις πρώτες μετά τις νοθευμένες προεδρικές εκλογές του 2009 που πυροδότησαν κύμα διαμαρτυρίας και κατόπιν κύμα καταστολής.