Από την έκβαση δύο παράλληλων προς το παρόν διαπραγματεύσεων, οι οποίες ωστόσο κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον θα συναντηθούν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Η πρώτη διαπραγμάτευση αφορά τα μέτρα τα οποία θα υποχρεωθεί να πάρει η Ελλάδα, τόσο αμέσως όσο και στο μέλλον, για να λάβει τη διεθνή οικονομική ενίσχυση. Η δεύτερη αφορά τη διάρθρωση, ενδεχομένως και το ύψος, της οικονομικής ενίσχυσης, η οποία εξαρτάται από το περίφημο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ενδεικτικό πάντως των προθέσεων της τρόικας είναι ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η δόση του Μαρτίου, αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, η τρόικα, η οποία θα φθάσει στην Αθήνα τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου με σκοπό να παραμείνει τουλάχιστον ώς το τέλος του μήνα, σκοπεύει να καταλήξει σε μια τελική και οριστική συμφωνία για τους όρους και τις προϋποθέσεις σύναψης της νέας δανειακής σύμβασης της ΕΕ και του ΔΝΤ με την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων θα πρέπει πρωτίστως να συμφωνηθούν λεπτομερώς οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους, αρχής γενομένης από τις εργασιακές σχέσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, τις ιδιωτικοποιήσεις κτλ.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ. Απαίτηση της τρόικας είναι να υιοθετηθούν τα μέτρα που θα συμφωνηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων από το σύνολο των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ούτως ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την υλοποίησή τους στο μέλλον, ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Στην αντίθετη περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι η νέα διεθνής δανειακή σύμβαση δεν θα εφαρμοσθεί, φέρνοντας την Ελλάδα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών.

Ως προς το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, στο οποίο η τρόικα αποδίδει πρωτεύουσα σημασία, πρόθεσή της είναι η επί της ουσίας κατάργηση του υποχρεωτικού ελάχιστου μισθού στην Ελλάδα, καθώς και η απορρύθμιση του όλου συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Φιλοσοφία της τρόικας είναι ότι το ύψος των μισθών στην Ελλάδα θα πρέπει να προσδιορίζεται επί τη βάσει των αναγκών της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ζητήματα η τρόικα αναμένεται να επικεντρώσει την προσοχή της στην περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών και στα μέτρα βάσει των οποίων αυτή θα επιτευχθεί. Η συμφωνία θα πηγαίνει σε βάθος χρόνου (δηλαδή ως το 2014) και θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα που ενδεχομένως θα απαιτηθούν σε περίπτωση μη επίτευξης των προκαθορισμένων στόχων.

Καλά πληροφορημένες πηγές βεβαίωναν αυτή την εβδομάδα από τις Βρυξέλλες ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και το μεγάλο ύψος της χρηματοδοτικής ενίσχυσης που θα λάβει το επόμενο διάστημα η Αθήνα, η εντολή που έχουν οι επιθεωρητές της τρόικας είναι να επιδείξουν «μηδενική ανοχή» έναντι οποιουδήποτε αιτήματος ελαστικής αντιμετώπισης υπάρξει από την πλευρά της Ελλάδας. Μια πρώτη ένδειξη ανελαστικότητας των παραγόντων της τρόικας έχει ήδη έλθει από το ΔΝΤ, το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως είναι αναγκαία η επαναξιολόγηση των πιθανοτήτων βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα θα γίνουν υπό την πολιτική εποπτεία των χωρών της ευρωζώνης που τις ερχόμενες εβδομάδες θα βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις.

Μια πρώτη πολιτική εκτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, οπότε θα συνέλθει το Συμβούλιο των Υπουργών, ενώ η τελική «ευλογία» της ευρωζώνης θα έλθει από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι θα συνεδριάσουν σίγουρα στις 30 Ιανουαρίου και κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.