Κρίσιμες συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για εργασιακά – ασφαλιστικά έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, αλλά το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο θα περάσει το πολυνομοσχέδιο γίγας, που επιχειρεί να κλείσει τα περισσότερα ανοιχτά κεφάλαια που έχουν μείνει από τις απαιτήσεις της τρόικας τον περασμένο χρόνο.

Με σημεία αιχμής τις ρυθμίσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φορτηγών αυτοκινήτων και την ίδρυση και λειτουργία στην Ελλάδα δικηγορικών εταιρειών, το πολυνομοσχέδιο φιλοξενεί ένα πλήθος ρυθμίσεων που έχουν υποβάλει τα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υποδομών, Δικαιοσύνης και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να αποτελέσουν θρυαλλίδα στα θεμέλια της κυβερνητικής συνοχής.

Ειδικά για το θέμα των φορτηγών, υπάρχει ήδη η δεδηλωμένη άρνηση της ΝΔ να δεχθεί την πλήρη απελευθέρωσή τους και ενδεικτικό της κρίσης που σοβεί είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης απέστειλε σχετική επιστολή στους αρχηγούς των τριών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν έχει απαντήσει ακόμη. Ο κ. Βορίδης υποστηρίζει στην επιστολή του ότι η απελευθέρωση αποτελεί δέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο.

Τεστ αντοχής της στήριξης που έχουν προσφέρει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης στον Πρωθυπουργό κατά τις επαφές που είχε μαζί τους προ των εορτών έχει χαρακτηριστεί η αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεδομένης όμως της κατάστασης που διαμορφώνεται διεθνώς για το θέμα της αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι το πραγματικό κρας τεστ για την κυβέρνηση θα είναι ο δεκάλογος προτεραιοτήτων που συντάσσει ο κ. Παπαδήμος και αναμένεται να υποβάλει προς αναζήτηση ουσιαστικής στήριξης στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Ο δεκάλογος αυτός, που βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης, αφού συναρτάται άμεσα με τις προτεραιότητες κατά υπουργείο που ζήτησε ο κ. Παπαδήμος από τους υπουργούς, θεωρείται από τον Πρωθυπουργό προϋπόθεση για να προχωρήσει η κυβέρνηση. Συνεργάτης του κ. Παπαδήμου εξομολογήθηκε χθες ότι επειδή «όλα παίζονται το τρίμηνο που ακολουθεί», με την έννοια ότι στο διάστημα αυτό θα κριθεί η επιτυχία του PSI και κατ’ επέκταση η καταβολή του δανείου μαμούθ των 89 δισ., ο δεκάλογος συνιστά προαπαιτούμενο για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για το κλίμα που διαμορφώνεται για το εθνικό θέμα διεθνώς, θα επιδιώξει πριν από την Τρίτη – οπότε θα φτάσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο – να έχει το ΟΚ των Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη επί των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Δεν έχει διευκρινισθεί αν θα επιδιώξει να έχει κατ’ ιδίαν επαφές ή θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί τους, αλλά αυτό προφανώς είναι δευτερεύον μπροστά στο γεγονός ότι ο κ. Παπαδήμος απαιτεί πλέον από τους πολιτικούς αρχηγούς «έργα και όχι λόγια» στο επίπεδο της στήριξης.

Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε πάντως (μιλώντας στο Ράδιο 9) ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό, για να υπάρξει μια ειλικρινής συζήτηση μεταξύ τους για το θέμα της στήριξης της κυβέρνησης.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι η επί της ουσίας στήριξη της κυβέρνησης αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη συνέχεια, δεδομένου ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης σημειώνονται συγκρούσεις για αποφάσεις οι οποίες θεωρούνται ότι υλοποιούν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, είτε με το Μνημόνιο, είτε με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Ετσι, ακόμη και αν περάσει χωρίς (μεγάλα) προβλήματα το πολυνομοσχέδιο, το επόμενο μεγάλο πεδίο σύγκρουσης αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η περικοπή των οποίων θα ενταχθεί σε ξεχωριστή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει κοινός τόπος μεταξύ υπουργείου Εργασίας και Νέας Δημοκρατίας.