Στην επιστολή, η Συνομοσπονδία ζητεί να πρυτανεύσει η λογική και να ανακληθούν οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η επιλογή της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας καταστρέφει θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Επίσης χαρακτηρίζει «τουλάχιστον περίεργη» τη διαχρονική επιμονή του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ, να επιμένουν στη χρήση των ακριβών ΑΠΕ σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

«Ένα από τα βασικά εμπόδια που αφορούν στην Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των παραγωγικών και ενεργοβόρων είναι το ενεργειακό Κόστος (ηλεκτρικό, φυσικό αέριο, καύσιμα, νερό).

»Το κόστος αυτό στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα σήμερα, που όλοι προσβλέπουν στις παραγωγικές επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και ακολούθως εξαγωγικές, το κόστος ενέργειας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα και δευτερευόντως το μη μισθολογικό κόστος, η γραφειοκρατία, το φορολογικό», σημειώνεται στην επιστολή.

Ακόμη, υπογραμμίζεται πως η ενδέκατη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε δύο χρόνια που επιβάλλεται από 01/01/2012, θα ανέρχεται σε πρώτη φάση στο 9%, ενώ το κόστος κατανάλωσης ανά κιλοβατώρα μιας επιχείρησης αυξήθηκε από το 2004 έως σήμερα κατά 40% περίπου.

Επιπρόσθετα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν κατά σχεδόν 20% την τελευταία επταετία από τα δημοτικά τέλη και περίπου 18% από το δημοτικό φόρο.

Σε αυτές τις αυξήσεις, προστίθεται η αύξηση στην τιμή ζώνης των ακινήτων κατά περίπου 50%, η οποία επιβάρυνε το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) το οποίο εξοφλείται μέσω του τιμολογίου της ΔΕΗ.

Τέλος, δεν είναι ευκαταφρόνητη η αύξηση κατά 30% του ειδικού λογαριασμού για την Ε.Ρ.Τ.

«Στην Ελλάδα έχουμε επίσημα το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος, το οποίο αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, και κυρίως των παραγωγικών, οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι ενεργοβόρες», σημειώνεται στην επιστολή.

«Η νέα αύξηση αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα «καταστροφής» θέσεων, εργασίας και υποβάθμισης της ανταγωνιστικότητας», σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία χαρακτηρίζει «τουλάχιστον περίεργη» τη διαχρονική επιμονή του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, να επιμένουν στη χρήση των ακριβών ΑΠΕ.

«Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή χρειαζόμαστε όσο ποτέ φτηνή ενέργεια, ιδιαίτερα για τις παραγωγικές επιχειρήσεις και όχι πολυτελείς επιλογές όπως αυτή της «σποράς» φωτοβολταϊκών», προσθέτει. «Η μανία με τα φωτοβολταϊκά πάνελ, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μελλοντικές εκτινάξεις του τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς».

Τέλος, αναφέρει πως στις συνεχείς επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις, προστέθηκαν και οι αυξήσεις στο μοναδιαίο κόστος κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά περίπου 145% την τελευταία επταετία και σημειώνει ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε περίπου 12% από το 2008 έως σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά οι εγχώριες αυξήσεις υπήρξαν πολλαπλάσιες.