Τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Γερμανία στην Ευρώπη ανέδειξε η χθεσινή εμφάνιση της Ανγκελα Μέρκελ στο Κοινοβούλιο της χώρας της, όπου με μεγάλη πλειοψηφία εξασφάλισε έγκριση για να διαπραγματευθεί τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης. Ενδεικτικές είναι οι εκτιμήσεις της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας «Ντι Τσάιτ», η οποία στο σημερινό της φύλλο αναφέρει ότι ποτέ δεν εμφανιζόταν τόσο ισχυρή πολιτικά η Γερμανία όσο σήμερα.

Ο λόγος όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα δεν είναι μόνο ότι η Γερμανία συμμετέχει με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αναλογία στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά και η μέχρι τώρα πολιτική του Βερολίνου στο ευρωπαϊκό ζήτημα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πρόταση της Ανγκελα Μέρκελ για τη σωτηρία του ευρώ συσπείρωσε όλα τα κόμματα της γερμανικής Βουλής, με εξαίρεση το κόμμα Η Αριστερά.

Θέλοντας να περιγράψει τον ενισχυμένο ρόλο της Μέρκελ στην ευρωπαϊκή σκηνή η «Ντι Τσάιτ» επικαλείται δηλώσεις που φέρεται να είχε κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ότι «η λαίδη παίρνει τις αποφάσεις και ο γάλλος πρόεδρος δίνει αμέσως μετά συνεντεύξεις Τύπου για να εξηγήσει τις αποφάσεις».

Στο ρεπορτάζ άλλωστε επισημαίνεται ότι οι 26 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γνωρίζουν πως «χωρίς τη Γερμανία η κρίση δεν μπορεί να λυθεί, το ευρώ δεν μπορεί να σωθεί». Από τα μέσα του 2009 όταν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης κατρακυλούσαν στην κρίση, η οικονομική δύναμη της Γερμανίας μεγάλωνε.

Χθες, μιλώντας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η σιδηρά Καγκελάριος ζήτησε κούρεμα 50% του χρέους και μόνιμη επιτήρηση του προγράμματος προσαρμογής από την τρόικα. Από το βήμα της γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ) πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες η κ. Μέρκελ αποσαφήνισε ότι θέλει μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2020. Αυτό αντιστοιχεί σε κούρεμα 50%, στο οποίο ο ιδιωτικός τομέας – τράπεζες, ασφάλειες κ.λπ. – πρέπει να συνεισφέρει «σημαντικό μέρος», είπε η κ. Μέρκελ.

Στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που θα απαιτηθεί, η κ. Μέρκελ θεωρεί «επιθυμητή τη μόνιμη επιτήρηση» από την τρόικα. «Πρέπει να συνοδεύσουμε την Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιστεύω – και θα μιλήσουμε γι’ αυτό σήμερα – ότι δεν αρκεί να πηγαίνει κάθε τρεις μήνες η τρόικα και να ξαναφεύγει. Θα ήταν επιθυμητό να υπάρχει μόνιμη επιτήρηση στην Ελλάδα. Παράλληλα έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να δοθεί στην ελληνική οικονομία η δυνατότητα να ανακάμψει», είπε.

Η Καγκελάριος δεν είναι συνηθισμένη σε επιδοκιμασίες από τους πολιτικούς αντιπάλους της. Πάντως κατά τη χθεσινή ομιλία της στη γερμανική Βουλή χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, δύο μάλιστα φορές. Αρχικά όταν αναγνώρισε τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Κερδίζουν τον σεβασμό μας», είπε και απέσπασε παρατεταμένο χειροκρότημα από όλους τους βουλευτές.

Το δεύτερο «διακομματικό» χειροκρότημα ήρθε λίγο αργότερα, όταν διαβεβαίωσε ότι κάθε χώρα που μπαίνει σε πρόγραμμα στήριξης θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό αποτύπωνε και τη διάθεση των βουλευτών.