Συνταγματικές βολές για τις κινητοποιήσεις των δικαστών εξαπολύει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ανοίγοντας μάλιστα παράθυρο πειθαρχικών διώξεων για συναδέλφους της που κατεβαίνουν από τις έδρες.

Οι δικαστικοί λειτουργοί στη συντριπτική τους πλειονότητα συμμετέχουν στις διακοπές των συνεδριάσεων, ωστόσο – ιδιαίτερα στα ανώτατα κλιμάκια – καταγράφονται διαφορετικές φωνές και διατυπώνονται διαφωνίες και ενστάσεις όσον αφορά τη συνταγματική βάση των κινητοποιήσεών τους.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου αναμένει δημόσια τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού επί των αιτημάτων των δικαστών για να επανεξεταστούν τα θέματά τους που αφορούν την ένταξη των νεοεισερχόμενων δικαστικών λειτουργών στο ΙΚΑ και τη μείωση των αποδοχών τους. Παράλληλα εκκρεμεί ραντεβού των δικαστών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά το οποίο οι δικαστές θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Η χθεσινή ανακοίνωση της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρένας Ασημακοπούλου προκαλεί αναταράξεις στο δικαστικό σώμα, καθώς φέρνει αντιμέτωπους ακόμα και με πειθαρχική δίωξη όσους δικαστές, τηρώντας τις πρόσφατες αποφάσεις της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, συμμετέχουν στις διακοπές των συνεδριάσεων από τις δώδεκα το μεσημέρι μέχρι και τις τρεις που συμπληρώνεται το ωράριο λειτουργίας των δικαστηρίων.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός θέτει επί τάπητος ζήτημα εφαρμογής του Συντάγματος από τους κατ’ εξοχήν θεσμικούς εφαρμοστές του, ενώ πριν από λίγες μέρες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είχε εμφανιστεί αδιαπραγμάτευτος ως προς τις κινητοποιήσεις των δικαστών, μιλώντας ευθέως για ωμή παραβίαση του Συντάγματος.

Η ανακοίνωση. «Επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή των δικαστικών λειτουργών, που όπως επίσημα πληροφορούμαστε, απέχουν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων με βάση σχετική απόφαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αφενός μεν καμία απόφαση συλλογικού οργάνου δεν αποτελεί κατά το νομικό μας σύστημα πηγή δικαίου, αφετέρου δε ότι κάθε απεργιακής φύσεως αποχή από την εκτέλεση δικαστικών έργων ρητώς απαγορεύεται από τον καταστατικό χάρτη της χώρας μας και τον κανονισμό των δικαστηρίων. Συνιστά δε καθ’ εαυτήν πειθαρχικό παράπτωμα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Ασημακοπούλου έχει ήδη ενεργοποιήσει και τον θεσμό της επιθεώρησης των δικαστηρίων ζητώντας από τους αρμόδιους αρεοπαγίτες να αποστέλλουν κατάλογο με ονόματα δικαστών οι οποίοι συμμετέχουν στις διακοπές των συνεδριάσεων.

Η κίνηση αυτή συσπείρωσε – όπως έλεγαν δικαστικοί κύκλοι – τους συναδέλφους τους. Ορισμένοι επιθεωρητές αρνήθηκαν να στείλουν τις σχετικές λίστες επικαλούμενοι ότι αυτό είναι εκτός του πεδίου των αρμοδιοτήτων τους.