Με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική – πρωτότυπη – δημιουργία, στους νέους και στις διεθνείς συνεργασίες, το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (που είδε 80.000 επισκέπτες να διαβαίνουν το κατώφλι του στους 22 μήνες λειτουργίας του) αγκαλιάζει εφέτος κάθε λογής εκδήλωση σε ένα πλούσιο πρόγραμμα. Επενδύει «στη συλλογικότητα, στην αλληλεγγύη και στην εξωστρέφεια», όπως έλεγε χτες η αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος, Ξένια Καλδάρα. Τονίζοντας ότι το προϋπολογιζόμενο κόστος (1.100.000 ευρώ) καλύπτεται από κεφάλαια του ιδρυτή του, δωρεές και τα έσοδα.

Από τον Οδυσσέα έως τον Ηρακλή και από την Ιφιγένεια έως την Ελένη, το αρχαίο δράμα έχει περίοπτη θέση στη σκηνή του Ιδρύματος. Και ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο το προσεγγίζουν στο εξωτερικό. Οπως οι φοιτητές του τουρκικού Πανεπιστημίου Canakkale Onsekiz Mart που ετοιμάζουν ντοκιμαντέρ με θέμα «Women in Ancient Aegean Coast» (Γυναίκες στην αρχαία αιγαιακή ακτή).

Το Θέατρο Gardzenicze από την Πολωνία και ο Βλοντζίμιεζ Στανιέβσκι παρουσιάζουν την ταινία «Ιφιγένεια εν Α…» (15/10) και την παράσταση «Ιφιγένεια εν Τ…» (17, 18/10). Ο Πίτερ Μάινεκ με το Aquila Theatre φέρνει τον «Ηρακλή μαινόμενο» του Ευριπίδη (αλλά και «Το ημέρωμα της στρίγκλας» του Σαίξπηρ – Ιούνιος 2012) και ο Ρας Ρεμ την παράσταση «Wanderings of Odysseus» (Περιπλανήσεις του Οδυσσέα – Σεπτέμβριος 2012).

Μια ανίχνευση του μύθου της Ιφιγένειας, από τον Ευριπίδη στον Γκλουκ και στον Ρίτσο, αποτελεί η «Ιφιγένειας διαδρομή» από την Πειραματική Ομάδα Καλλιτεχνών και την Ελληνική Οπερα (Δεκέμβριος 2011).

Το τελευταίο έγγραφο που υπέγραψε ο Μιχάλης Κακογιάννης, μια εβδομάδα πριν από τον θάνατό του, ήταν μνημόνιο τριετούς Συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας (έως τον Αύγουστο του 2014). Ομως στις διεθνείς συνεργασίες εντάσσεται και συναυλία σύγχρονης μουσικής από το κορεάτικο Ensemble TIMF με την οποία θα εορτασθούν τα 50χρονα από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Κορέας (10/10).

Στο πλαίσιο αφιερώματος στο έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, σε 200 λύκεια της Ιταλίας θα παρουσιαστούν οι ταινίες της «Τριλογίας» του, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος των Συρακουσών, INDA. Ενώ «Το κορίτσι με τα μαύρα» γίνεται… μάθημα υποτιτλισμού ελληνικών ταινιών στα γερμανικά στο Πανεπιστήμιο του Γκέρμερσχαϊμ και με βάση τις ταινίες «Στέλλα» και «Ζορμπάς» οι μαθητές της Σχολής Γλωσσών στη Βικτόρια της Αυστραλίας θα κληθούν να συγγράψουν βιβλίο για τον ρόλο της γυναίκας και του άντρα στον ελληνικό κινηματογράφο. Ρετροσπεκτίβες του σκηνοθέτη θα φτάσουν δε έως και σε κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ινδίας.

Στην ημεδαπή όμως ετοιμάζεται αφιέρωμα σε έναν πρωταγωνιστή ταινιών του: τον Γιώργο Φούντα. Με τα παιδιά του, Τζέλλα και Θύμιο Φούντα (Νοέμβριος 2011).

Στο Ιδρυμα, όμως, σχεδιάζεται και απόβαση χολιγουντιανών. Αρχή με masterclass (Δεκέμβριος) της Ιβάνα Τσούμπουκ, δασκάλας υποκριτικής των Χάλι Μπέρι, Σαρλίζ Θερόν, Γιον Βόιτ, Μπραντ Πιτ. Ακολουθούν ο σκηνοθέτης των ταινιών «Grease» και «Η Γαλάζια Λίμνη», Ράνταλ Κλάιζερ (Φεβρουάριος 2012), και η Βάλορι Μασάλας, υπεύθυνη για το κάστινγκ των ταινιών «Ιντιάνα Τζόουνς», «Επιζήσαντες», «Αραχνοφοβία», «Ολική επαναφορά» (Μάρτιος 2012).

Στα θεατρικά του εφετινού προγράμματος εντάσσεται και μια αιρετική παράσταση με τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας, ο γιος του Σατανά» (16-20/12) σε σκηνοθεσία Χριστόφορου Αντωνιάδη, με αφορμή τα 25 χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού συλλέκτη. Δεύτερη έκπληξη μια παράσταση, με αφορμή τα 1.700 χρόνια από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων (περί ανεξιθρησκίας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, από το Μεγάλο Κωνσταντίνο, το 313 μ.Χ.), για την οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους φορείς από Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Σερβία, Τουρκία, Ιταλία.

Υπό τους ήχους ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής θα παρουσιαστεί ο σαιξπηρικός «Αμλετ» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου (2/1- 7/2/12), ενώ η ποίηση του Ουίλιαμ Μπάροουζ είναι ο άξονας της παράστασης-κολάζ «Tα άγρια αγόρια» του Σάκη Παπακωνσταντίνου (Ιανουάριος 2012). Στο θεατρικό ρεπερτόριο και «Η μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα από την Ομάδα Σημείο Μηδέν (26/4 – 27/5/12).

Μύθοι, παραλογές και παραμύθια αποκαλύπτονται στα «Καταλόγια ΙΙ» του Θοδωρή Οικονομίδη (17/10 – 20/12) και στις αφηγήσεις για μικρούς και μεγάλους της Σάσας Βούλγαρη (έως Μάρτιο 2012).