Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αγωνίζεται για να µη «µολύνει» την προσπάθεια επανεκλογής του, το 2012, η αποκαλούµενη «υπόθεση Καράτσι», ένα σκάνδαλο που περιλαµβάνει κατηγορίες για διαφθορά σε υψηλά κρατικά επίπεδα, ακόµη και για φόνο.


Ανακριτές υποψιάζονται τον πρόεδροΣαρκοζί για ανάµειξη σε µια υπόθεση προµηθειών που αποσκοπούσαν στη χρηµατοδότηση της προεδρικής εκστρατείας του Εντουάρ Μπαλαντίρ, το 1995. Οι παράνοµες προµήθειες φέρεται ότι καταβλήθηκαν στο πλαίσιο της πώλησης τριών υποβρυχίων στο Πακιστάν. Την εποχή εκείνη ο Σαρκοζί ήταν υφυπουργός και υποστήριζε τον Μπαλαντίρ, τότε πρωθυπουργό, στην προεδρική εκστρατεία του εναντίον του Ζακ Σιράκ, του αρχηγού του κόµµατος αµφοτέρων.

Η αποκαλούµενη «υπόθεση Καράτσι» άρχισε το 1994, όταν η Γαλλία πούλησε τρία υποβρύχια στο Πακιστάν. Η κατηγορία είναιότι πακιστανοί και γάλλοι αξιωµατούχοι πήραν µίζες από το συµβόλαιο. Και υποστηρίζεται ότι µέρος των χρηµάτων αυτών βρέθηκε ένα χρόνο αργότερα στο εκλογικό ταµείο του Μπαλαντίρ. Ο Σαρκοζί, ο οποίος αρνείται κατηγορηµατικά αυτές τις κατηγορίες, φέρεται ότι συµµετείχε στη µεταβίβαση των παράνοµων κεφαλαίων.

Η «υπόθεση Καράτσι» επιδεινώνει τη θέση του Σαρκοζί την ώρα που αυτός επιδιώκει µέσω του ανασχηµατισµού της κυβέρνησής του να βελτιώσει τη δηµοτικότητά του. ∆εν µπορεί να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του προέδρου όσο βρίσκεται στην εξουσία, όµως η σκιά της διαφθοράς µπορεί να πέσει βαριά πάνω στην εκστρατεία για την επανεκλογή του στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε 18 µήνες.

Εκρηξητο 2002 . Η αριστερή αντιπολίτευση και οι οικογένειες των 11 γάλλων εργαζοµένων που σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευµένου αυτοκινήτου, το 2002 στο Καράτσι, ζήτησαν το βράδυ της Πέµπτης από τον Σαρκοζί να παραιτηθεί από την ασυλία του και να απαντήσει σε ερωτήσεις γι’ αυτήν τη συµφωνία για τα υποβρύχια, ύψους 820 εκατοµµυρίων ευρώ. Η ηγέτιδα των Σοσιαλιστών Μαρτίν Οµπρί ζήτησε να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια. Σύµφωνα µε το Κοµµουνιστικό Κόµµα, «βρισκόµαστε αντιµέτωποι µ’ ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο κορυφαίο επίπεδο του Κράτους». Οι Σαρκοζί και Μπαλαντίρ αρνούνται όλες τις κατηγορίες. Τον Ιούνιο ο πρόεδρος απέρριψε την υπόθεση χαρακτηρίζοντάς την «γκροτέσκο παραµύθι».

Σύµφωνα µε τον ανταποκριτή των λονδρέζικων «Τάιµς» στο Παρίσι, ο πολιτικός κόσµος θεωρεί πως η υπόθεση αυτή είναι σύµπτωµα της µακροχρόνιας διένεξης µεταξύ του Σιράκ και του διδύµου Μπαλαντίρ – Σαρκοζί που τον πρόδωσε το 1995 προσπαθώντας να εµποδίσει τον δρόµο του προς την προεδρία. Ο Σιράκ ήταν τότε επικεφαλής αµφοτέρων ως ηγέτης του νεογκωλικού κινήµατος Συναγερµός για τη ∆ηµοκρατία (RPR).

Το σκάνδαλο ξέσπασε πριν από 18 µήνες, όταν ένας γάλλος δικαστής εξέφρασε ισχυρές υποψίες ότι η βοµβιστική επίθεση του 2002 στο Καράτσι, από την οποία σκοτώθηκαν 11 γάλλοι µηχανικοί υποβρυχίων και πακιστανοί εργάτες των ναυπηγείων, είχε διαταχθεί από πακιστανούς αξιωµατικούς και όχι από την Αλ Κάιντα, όπως είχε ισχυριστεί το Πακιστάν. Ο δικαστής είπε στις οικογένειες των θυµάτων πως πιστεύει ότι η επίθεση πραγµατοποιήθηκε σε αντίποινα για την απόφαση του προέδρου Σιράκ, το 1995, να σταµατήσει τις πληρωµές προµηθειών ύψους 83 εκατοµµυρίων ευρώ στο Πακιστάν. Υποψιάζεται ότι ο νεοεκλεγείς τότε πρόεδρος σταµάτησε τις πληρωµές ώστε να µην καταλήξουν περαιτέρω κεφάλαια στην πολιτική εκστρατεία του Μπαλαντίρ.

Οι υποψίες ότι ένα µέρος απ’ αυτές τις µίζες επέστρεψαν στη Γαλλία εντάθηκε τον Ιανουάριο, όταν η αστυνοµία του Λουξεµβούργου έκανε γνωστό πως ο Σαρκοζί είχε στήσει εκεί µια εταιρεία το 1994, όταν ήταν υπουργός Προϋπολογισµού του Μπαλαντίρ. Ο λόγος ύπαρξης της εταιρείας ήταν να διοχετεύει τις προµήθειες για τα υποβρύχια σε µεσάζοντες, λέει η αστυνοµία. «Τα πράγµατα δείχνουν πως υπήρχε µια µορφή επιστροφής προµηθειών για να χρηµατοδοτηθούν πολιτικές εκστρατείες στη Γαλλία», είπε η αστυνοµία του Λουξεµβούργου στον γάλλο δικαστή που ερευνά τις κατηγορίες για παράνοµες συναλλαγές. Ο Σαρκοζί αρνείται αυτούς τους ισχυρισµούς.

1 εκατοµµύριο ε υρώ. Οι υποψίες ενισχύθηκαν το καλοκαίρι, όταν έγινε γνωστό πως οι λογαριασµοί για την εκστρατεία του Μπαλαντίρ το 1995 περιελάµβαναν 1 εκατοµµύριο ευρώ σε µετρητά άγνωστης προέλευσης. Και ο αναβρασµός γύρω από τον Σαρκοζί και τον Μπαλαντίρ εντάθηκε τον περασµένο µήνα, όταν ο Ρενό βαν Ριµπέκ, ένας ισχυρός δικαστής, άρχισε χωριστή έρευνα για την οικονοµική πλευρά της «υπόθεσης Καράτσι» µε υποψίες για διαφθορά και παρεµπόδιση της ∆ικαιοσύνης.

Η έρευνα έκανε ένα νέο άλµα προς τα εµπρός αυτή την εβδοµάδα, όταν ο Σαρλ Μιγιόν, πρώην υπουργός Αµυνας, παραδέχθηκε στον δικαστή ότι υπήρξαν προµήθειες που διοχετεύθηκαν πίσω στη Γαλλία. Ο Σιράκ τον είχε διατάξει να εντοπίσει τις πληρωµές που έγιναν σε πακιστανούς αξιωµατικούς και σε άλλους µεσάζοντες και να τις σταµατήσει, είπε. Ο πρώην υπουργός είπε στον δικαστή βαν Ριµπέκ ότι συγκέντρωσε τα στοιχεία από υποκλοπές τηλεφωνηµάτων πρώην υπουργών που έγιναν από υπηρεσίες πληροφοριών. Ταυτόχρονα προέκυψε ότι µια κοινοβουλευτική επιτροπή και το Συνταγµατικό Συµβούλιο αρνούνται να παράσχουν σηµαντικά στοιχεία για λόγους εθνικής ασφαλείας και χωρισµού των εξουσιών.

«∆εν µπορεί να κρυφτεί». Την Τετάρτη, ο Ζαν-Μαρκ Ερό, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών στο Κοινοβούλιο, ζήτησε από τον Σαρκοζί να ξεκαθαρίσει τα πράγµατα. «Αφού χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή παραµύθι, ο κ. Σαρκοζί δεν µπορεί να κρυφτεί περισσότερο», δήλωσε. Οι Σοσιαλιστές ζήτησαν επίσης να κληθούν να καταθέσουν ο Σιράκ και ο Ντοµινίκ ντε Βιλπέν, πρώην προσωπάρχης του Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός και σκληρός αντίπαλος του Σαρκοζί.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, αρχηγός του κεντρώου ∆ηµοκρατικού Κινήµατος, εξέφρασε τη θλίψη του για «τα σκάνδαλα διαφθοράς που δηλητηριάζουν επί δεκαετίες τη γαλλική πολιτική ζωή».

∆ικηγόρος των οικογενειών των θυµάτων του Καράτσι δήλωσε πως οι πελάτες του ζήτησαν από τον βαν Ριµπέκ να ανακρίνει τον Σαρκοζί. «Οι ενάγοντες επιµένουν πως ο Νικολά Σαρκοζί µπορεί να καταθέσει, ακόµη κι αν καλύπτεται από προεδρική ασυλία», υπογράµµισε ο δικηγόρος Ολιβιέ Μορίς.

Φαντάσµατα από το όχι και τόσο µακρινό 1995 σχετικά µε µίζες και παράνοµες χρηµατοδοτήσεις καταδιώκουν τον Νικολά Σαρκοζί