Από την πρώτη στιγμή που η Ντόρα Μπακογιάννη έβαλε μπροστά τις διεργασίες για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, στη Ρηγίλλης ήταν πεπεισμένοι ότι το κόμμα της διαγραφείσας βουλευτού, αν και όποτε συγκροτηθεί, θα έχει και ευρωβουλευτή. Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έδειχναν χωρίς περιστροφές τον Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος βρισκόταν από την περασμένη άνοιξη στη «μαύρη λίστα» της κομματικής ηγεσίας. Η ανοικτή αμφισβήτηση από τον κ. Σκυλακάκη της οικονομικής πρότασης της Ν.Δ. και της μάχης κατά του Μνημονίου που έχει ξεκινήσει ο κ. Σαμαράς, από τη Ρηγίλλης δεν αντιμετωπίστηκε ως «δολιοφθορά» εκ των έσω, αλλά ως «τρομοκρατική επίθεση» στη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η άμεση διαγραφή του ευρωβουλευτή αποτελούσε κι ένα μήνυμα από την πλευρά της κομματική ηγεσίας ότι «όποιο γαλάζιο στέλεχος δεν είναι, εμπράκτως, κατά του Μνημονίου, είναι απέναντι στο κόμμα».


Στον στενό κύκλο των συνεργατών του κ. Σαμαρά υπογραμμίζουν ότι όλα τα στελέχη θα έπρεπε να έχουν καταλάβει ότι «όποιος προσπαθεί να υπονομεύσει τον πρόεδρο φλερτάροντας με το Μνημόνιο, παίζει με τη φωτιά». Το μήνυμα είναι ότι από τη στιγμή που το Μνημόνιο έθεσε εκτός Ν.Δ. την Ντόρα Μπακογιάννη δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για στελέχη που βρίσκονται δίπλα της.

Κομματικές πηγές αναγνωρίζουν ότι στη διαχωριστική γραμμή που χάραξε ο κ. Σαμαράς απέναντι στο Μνημόνιο, έχει ουσιαστικά επενδύσει όλα τα στοιχήματα για αναδιάταξη του κόμματος και πάνω σε αυτή στηρίζει και τις ελπίδες για ταχεία πολιτική ανάκαμψη της Ν.Δ. Με αυτό το δεδομένο εκτιμούν ότι η επόμενη απόπειρα για τη δημιουργία κλίματος εσωκομματικής αναταραχής δεν θα αφορά το Μνημόνιο. Το ερώτημα και για αυτούς, όμως, είναι εάν το επόμενο «χτύπημα» θα έρθει πριν ή μετά τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Μέχρι τότε θεωρούν ότι την προσπάθεια απαξίωσης της γαλάζιας πρότασης απέναντι στο Μνημόνιο θα αναλάβουν η κ. Μπακογιάννη και όσοι υποστηρικτές της είναι ήδη εκτός κόμματος (Θοδ. Σκυλακάκης, Κων. Κιλτίδης και Χρ. Μαρκογιαννάκης). «Αντάρτικα». Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει ήδη συνδέσει τις μελλοντικές κινήσεις της με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και έχει κάνει ήδη επιλογές που αντιστρατεύονται τις αποφάσεις της Ρηγίλλης, με πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις την αποκήρυξη της υποψηφιότητας του Ι. Πλακιωτάκη στην Κρήτη και την έμμεση στήριξη του Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο και του Ι. Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Στο γαλάζιο επιτελείο αναμένουν σε αρκετές περιφέρειες διαφοροποιήσεις και «αντάρτικα» από μεσαία κομματικά στελέχη που συνδέονται με την πρώην υπουργό, αλλά εκτιμούν ότι όσοι βουλευτές παραμένουν στη σφαίρα επιρροής της, το πιθανότερο είναι να αποφύγουν τη σύγκρουση με τους κομματικούς υποψηφίους και να ακολουθήσουν τον δρόμο της «λευκής απεργίας». Την εξέλιξη αυτή ήθελε ουσιαστικά να προλάβει και ο κ. Σαμαράς με την προειδοποίηση ότι αναμένει την ενεργοποίηση όλων ενόψει των εκλογών και πως θα παρακολουθεί προσωπικά τις κινήσεις κάθε στελέχους.

Στη Ρηγίλλης έχουν καταλήξει ότι η ηχηρή διαφοροποίηση Σκυλακάκη δεν εξυπηρετεί μόνον το σχέδιο της κ. Μπακογιάννη να προκαλεί σταδιακά πλήγματα στη Ν.Δ., αλλά εντάσσεται σε μια συντονισμένη προσπάθεια να υπονομευθεί η εμφάνιση του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. θεωρούν ότι η ΔΕΘ αποτελεί μια νέα αφετηρία που περιορίζει ακόμη περισσότερο τον κύκλο των υποστηρικτών της κ. Μπακογιάννη στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Από τα ίδια στελέχη δεν περνά απαρατήρητο το θερμό χειροκρότημα στις προεδρικές ομιλίες από τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη και οι επικριτικές δηλώσεις για τη στάση των ντορικών από στελέχη που στήριξαν ενεργά την πρώην υπουργό στη μάχη για τη γαλάζια διαδοχή, όπως οι κ.κ. Σ. Κεδίκογλου και Α. Ντινόπουλος ή οι δηλώσεις στήριξης της κομματικής ηγεσίας από τον Γερ. Γιακουμάτο. Το μήνυμα είναι ότι όσο περνά ο καιρός εξασθενεί η όποια επιρροή είχε η κ. Μπακογιάννη στον κομματικό μηχανισμό.

Αποσύνδεση. Οι ίδιες πηγές προεξοφλούν ότι οι κ.κ. Σκυλακάκης, Μαρκογιαννάκης και Κιλτίδης θα ακολουθήσουν την πρώην υπουργό στο επόμενο βήμα της, αλλά είναι εμφανές ότι η ίδια επιδιώκει να αποσυνδεθεί από τις διαφοροποιήσεις βουλευτών και να μη συνδέσει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με τις διαγραφές ή τις παραιτήσεις βουλευτών. Γι΄ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, «πάγωσε» η υποψηφιότητα Μαρκογιαννάκη στην Περιφέρεια Κρήτης και επελέγη για το δικό της χρίσμα στο νησί ένα νέο πρόσωπο, ο Δημ. Γιαννουλάκης.

nasopoulos@dolnet.gr

Πέντε «ύποπτοι» βουλευτές


Δίπλα στην τριάδα που ακολούθησε τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη, πάντως, στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι μπορεί προσεχώς να βρεθούν τουλάχιστον πέντε ακόμη βουλευτές, που έχουν εκφράσει δημόσια ενστάσεις για τις επιλογές υποψήφιων περιφερειαρχών.


ΕΛΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Θεωρείται εκ των «βασικών υπόπτων» για έξοδο από τη Ν.Δ., όχι μόνον επειδή είναι στενή φίλη της κ. Μπακογιάννη ή βρίσκεται διαχρονικά στο περιβάλλον της οικογενείας Μητσοτάκη. Η βουλευτής Αργολίδας αποφεύγει να στηρίξει ενεργά τον Δημ. Δράκου για την κρίσιμη Περιφέρεια Πελοποννήσου, επικαλούμενη και την προσωπική φιλία της με τον έτερο υποψήφιο Πέτρο Τατούλη και η στάση της έχει ανοίξει πληγές και έχει εντείνει την καχυποψία της Ρηγίλλης.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βουλευτής Φθιώτιδας έχει υποσχεθεί να μη δημιουργήσει προβλήματα στην υποψηφιότητα του Αθ. Χειμάρα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα δώσει αγώνα για την επικράτησή του. Η στενή σχέση του με την κ. Μπακογιάννη είναι δεδομένη, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και κατά την τελευταία παρέμβασή του αποφάνθηκε ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει μέλλον στη Ν.Δ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στις σχέσεις του πρώην υφυπουργού με τη Ρηγίλλης επικρατεί χαμηλό βαρομετρικό. Ο επί χρόνια βασικός εσωκομματικός αντίπαλος του κ. Σαμαρά στη Μεσσηνία, επίσης διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Π. Τατούλη και αμφισβητεί την ορθότητα της επιλογής του κ. Δράκου. Τους τελευταίους μήνες ακολουθεί τον δρόμο της σιωπής, αλλά στη Ρηγίλλης ουδείς γνωρίζει εάν η σιωπή θα διαρκέσει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Εχει προφανώς τη σημασία του ότι στο κομματικό επιτελείο σχολιάζουν πως ο βουλευτής Ηλείας απέφυγε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να χειροκροτήσει τον κ. Σαμαρά την ώρα που εκτόξευσε ευθέως βέλη κατά της κ. Μπακογιάννη. Υπήρξε εξ απορρήτων συνεργάτης της πρώην υπουργού, ενώ το κλίμα στις σχέσεις του με τη Ρηγίλλης έκανε ακόμη πιο βαρύ η απόφαση να μην του δοθεί το χρίσμα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

Ο βουλευτής Ηρακλείου συνδέεται στενά με την κ. Μπακογιάννη και προς το παρόν ακολουθεί τον δρόμο της σιωπής. Είναι αμφίβολο εάν θα κινηθεί υπέρ της υποψηφιότητας Πλακιωτάκη στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να είναι εκείνος που θα στηρίζει η πρώην υπουργός στο νησί- μια κίνηση που οδηγούσε αυτομάτως στην έξοδό του από τη Ν.Δ.

«Ο,τι έχω να πω, το είπα»


OΚώστας Καραμανλής θα περιοριστεί τις επόμενες ημέρες σε μια ολιγόλογη, ευγενική επιστολή προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι και δεν πρόκειται να λύσει την παρατεταμένη σιωπή του. Στελέχη που κινούνται στο ευρύτερο περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού τονίζουν ότι ο χρονικός ορίζοντας για μια δημόσια παρέμβασή του είναι ακόμη μακριά.

Περιμένει στήριξη. Η επιστολή του για το Βατοπέδι θα κινηθεί στη γραμμή «ό,τι είχα να πω, το έχω πει» και θα παραπέμπει σε προγενέστερες δηλώσεις του, από τον Δεκέμβριο του 2008 και μετέπειτα. Τα υπόλοιπα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, «θα τα αναλάβει το κόμμα…». Είναι προφανές ότι ο κ. Καραμανλής δεν προσδοκά την ενεργό στήριξη της Ρηγίλλης και του Αντώνη Σαμαρά, τη θεωρεί δεδομένη.

Οι «βόμβες» της Κατερίνας Πελέκη που απέδωσε στον ίδιο την πολιτική απόφαση για τις αμαρτωλές ανταλλαγές δημόσιας γης με τη Μονή Βατοπεδίου, έκαναν ακόμη πιο πιεστικό το κλίμα για τον τέως πρωθυπουργό. Τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αρκετά στελέχη που βρέθηκαν δίπλα του διέγνωσαν ψυχολογική φόρτιση. Τα χαμόγελα ήταν, αυτή τη φορά, ελάχιστα και τα λόγια που αντάλλαξε μαζί τους μετρημένα. Κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεών του αναφέρει ότι τα χειροκροτήματα των οπαδών της Ν.Δ., όπως εκείνα που συνόδευσαν την αποθεωτική υποδοχή του στην είσοδο του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, ο κ. Καραμανλής «τα έχει ανάγκη, είναι γι΄ αυτόν πράξη αναγνώρισης και στήριξης». Κατά πληροφορίες, ο τέως πρωθυπουργός εξέτασε το ενδεχόμενο να μη μεταβεί στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο. αλλά εκτιμήθηκε ότι η απουσία του θα εξέπεμπε λάθος μηνύματα στο πολιτικό και εσωκομματικό σκηνικό.

Χειροκρότημα. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πρώτη φορά χειροκρότησε την ομιλία Σαμαρά και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο. Το χειροκρότημα μάλιστα ήταν ηχηρό όταν ο πρόεδρος του κόμματος επιτέθηκε κατά του Γ. Παπανδρέου για το κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από την κρίση (με την αναφορά στον… Χάρι Πότερ και την πράσινη πολυκατοικία). Και αυτή η αντίδραση ερμηνεύθηκε στο εσωκομματικό πεδίο ως απόδειξη ότι ο κ. Καραμανλήςαποδέχεται πλήρως τη στρατηγική Σαμαρά κατά του Μνημονίου.