Τον περασμένο Οκτώβριο, ο οίκος μόδας Ralph Lauren απέλυσε ένα από τα διασημότερα μοντέλα του, τη Φιλίππα Χάμιλτον. Ο λόγος; Είχε γίνει πολύ… βαριά, αν και οι αναλογίες της έλεγαν άλλα: βάρος 54 κιλά και ύψος 1,79 μ. Υστερα από έξι χρόνια συνεργασίας, το συμβόλαιο του μοντέλου, όπως υποστήριζε ο δικηγόρος της, διεκόπη επειδή η ίδια δεν χώραγε στανούμερο 0- ρούχα της τελευταίας φωτογράφισης.


Και μπορεί από τότε να έχει περάσει λιγότερο από ένας χρόνος, ωστόσο, όπως φαίνεται, η μόδα αλλάζει ρότα. Ετσι, όχι μόνο δεν αποκλείει τις κανονικές γυναίκες από τις πασαρέλες, αλλά αντίθετα επικροτεί τέτοιες προσπάθειες. Πρόσφατο παράδειγμα τα μοντέλα με τα παραπανίσια κιλά τα οποία ανέβηκαν στις πασαρέλες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας.

Πριν από περίπου 20 μέρες, η Αμερικανίδα Γουίτνεϊ Τόμσον, νικήτρια στο ριάλιτι «Νext Τop Μodel» Αμερικής πόζαρε μαζί με τη Σενίζ Λούις, τη «Μiss Ρlus Αmerica 2003» και γνωστό μοντέλο για ΧL μεγέθη, γυμνή μπροστά στον φακό. Η φωτογραφία αυτή, μάλιστα, θα είναι η βασική της εκστρατείας του Διεθνούς Οργανισμού Γυναικών για την παγκόσμια ημέρα «Αγάπησε το σώμα σου» στα μέσα Οκτωβρίου. Αλλωστε, η επιλογή του 22χρονου μοντέλου δεν ήταν τυχαία, μιας και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεχόταν αυστηρές κριτικές για τις καμπύλες και τους γεμάτους μηρούς της.

Μεγάλα ονόματα από τον χώρο της μόδας, όπως οι Stella ΜcCartney, Vivienne Westwood ή ο Μark Fast, δεν βλέπουν πια τις επιδείξεις μόδας ως μία πασαρέλα ανορεξικών μοντέλων. Ετσι, οι δύο μεγάλες κυρίες της μόδας έντυσαν τα μοντέλα για μία ξεχωριστή φωτογράφιση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Το εντυπωσιακό, όμως, ήταν το γεγονός ότι απέναντι από τον φακό ποζάρισαν εννέα κανονικές γυναίκες, μεταξύ των οποίων μία 81 ετών και τουλάχιστον τρεις με… παραπανίσια κιλά. Το μήνυμα; Γυναίκες όλων των μεγεθών και ηλικιών κατά της τυραννίας του «size 0».

Αλλά και οι έλληνες σχεδιαστές είναι υπέρ μιας πιο φυσιολογικής γυναικείας εικόνας στον τομέα της μόδας. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου σχεδιαστές και εταιρείες ένδυσης έχουν δει στο πρόσωπο των γυναικών με τα παραπανίσια κιλά το νέο τάργκετ γκρουπ. «Δεν θέλω στις επιδείξεις μου λιπόσαρκα μοντέλα κι ο λόγος είναι ότι βρίσκω το θέαμα αντιαισθητικό και περνάει λανθασμένα πρότυπα. Επιπλέον, όταν η πελάτισσα δει ένα ρούχο σε ένα ανορεξικό μοντέλο, αυτόματα σκέφτεται πως δεν απευθύνεται σε εκείνη», λέει ο Σωτήρης Γεωργίου, σχεδιαστής μόδας.

Οπως εξηγεί, οι κάρτες που θα βρει κάποιος στο ατελιέ του είναι τυπωμένες σε όλα τα μεγέθη «small, medium, large και extra large», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι τα ρούχα του απευθύνονται σε όλους τους σωματότυπους γυναικών.

Και στην Ελλάδα. Στις αρχές Ιουλίου μία διαφορετική πασαρέλα στήθηκε στα νότια προάστια, μια επίδειξη μόδας η οποία ανέδειξε στην πράξη ότι όλα μπορούν να φορεθούν με άνεση και να αναδείξουν τη γυναικεία γοητεία ανεξάρτητα με το size της κάθε γυναίκας! Η προσωπικότητα είναι αυτή που μετράει! Δύο ομάδες γυναικών, από τη μία μοντέλα- επαγγελματίες και από την άλλη γυναίκες «μεσογειακού» σωματότυπου, ανέβηκαν στην πασαρέλα. Εμπνευστής του θεσμού «Life is more than sizes» είναι η μη κερδοσκοπική εταιρεία υποστήριξης ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, «ΑΝΑΣΑ».

«Τα τελευταία χρόνια οι σχεδιαστές μόδας “υποχρέωναν” τα μοντέλα να είναι πολλά κιλά κάτω από το φυσιολογικό βάρος για να “γράφουν”, όπως λέγεται, τα ρούχα πάνω τους. Κατά τη γνώμη μου η πρωτοβουλία των μεγάλων οίκων μόδας “Κανονικές γυναίκες στη μόδα” είναι υψίστης σημασίας κυρίως γιατί θα θέσει το θέμα των προτύπων ομορφιάς στις σωστές βάσεις», τονίζει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της εταιρείας ΑΝΑΣΑ, ηθοποιός Ζέτα Δούκα.

Το μήνυμα:

Γυναίκες όλων των μεγεθών και ηλικιών κατά της τυραννίας του «size 0»

«Η ομορφιά του… κόκαλου δεν αντέχει»


Η κ. Μάρα Δαρμουσλή, μοντέλο και ηθοποιός σε ηλικία 17 ετών, επηρεασμένη από λανθασμένα πρότυπατα οποία της παρουσίασαν ως ιδανικά- από τον χώρο του μόντελινγκ, εμφάνισε διαταραχές πρόσληψης τροφής πέφτοντας θύμα νευρικής ανορεξίας. Λίγα χρόνια αργότερα απέκτησε βουλιμικές τάσεις, σε συνδυασμό όμως με εντατική γυμναστική «έκαιγε» αμέσως ό,τι έτρωγε. Σήμερα είναι ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΑΝΑΣΑ.

«Οταν άρχισα να εργάζομαι, το μότο στη δουλειά μου ήταν: “Οσο πιο λίγα τα κιλά τόσο πιο μεγάλη η επιτυχία”. Από την εμπειρία μου, όμως, κατέληξα στο δικό μου: “Απ΄ τα κόκαλα βγαλμένη των γυναικών η ομορφιά, μόδα είναι θα περάσει, ούτε αυτή αντέχει πια”», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Δαρμουσλή.