Ψήφο εµπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνουν τρεις από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές και αµερικανικές τράπεζες, που συστήνουν αγορά ελληνικών οµολόγων, ενώ 15 από τα µεγαλύτερα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα στον κόσµο που «παίζουν» µε οµόλογα στις ευρωπαϊκές αγορές προβλέπουν σηµαντική µείωση του κόστους δανεισµού (spread).

Οι τράπεζες αυτές θεωρούν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τις πιο αδύναµες χώρες της ευρωζώνης και προβλέπουν σηµαντική πτώση των spread έως το 2012. Την ίδια στιγµή ο ευρωπαίος επίτροπος για τις νοµισµατικές υποθέσεις Ολι Ρεν επανέλαβε για µία ακόµη φορά ότι η χώρα µας δεν θα προχωρήσει σε αναδιάθρωση χρέους και δεν θα χρεοκοπήσει.

Η ΗSΒC Ηoldings, η Goldman Sachs και η Societe Generale προτείνουν ανοικτά στους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά κρατικά οµόλογα, σύµφωνα µε έρευνα του Βloomberg. Στην ίδια δηµοσκόπηση, 15 µεγάλες τράπεζες εκτιµούν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για την Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωµένες χώρες της Ε.Ε. – Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία –, καθώς προβλέπουν σηµαντική µείωση του κόστους δανεισµού τους (spread).

Χαρακτηριστικά εκτιµούν ότι τα spread των ελληνικών οµολόγων έναντι των γερµανικών θα υποχωρήσουν από τις 900 µονάδες σήµερα στις 638 µονάδες βάσης µέχρι το τέλος του έτους.

Αισιόδοξα µηνύµατα

Ακόµη µεγαλύτερη αισιοδοξία υπάρχει για το 2011 που προβλέπεται υποχώρηση των ελληνικών spread έως τις 450 µονάδες, αλλά και για το 2012 που προβλέπεται αποκλιµάκωση των spread των ελληνικών οµολόγων έως τις 120 µονάδες βάσης. Αντίστοιχες θετικές προβλέψεις κάνουν οι ίδιες τράπεζες και για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Πρόκειται για αισιόδοξα µηνύµατα που εκπέµπουν βασικοί παίκτες της αγοράς οµολόγων διεθνώς τα οποία εκτιµάται ότι µπορούν να συµβάλουν σηµαντικά στην οµαλοποίηση του κλίµατος στις χρηµαταγορές. Μάλιστα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τα καλά νέα έρχονται σε µια κρίσιµη καµπή όπου βγαίνει πλέον τακτικά στις αγορές για δανεισµό. Σήµερα άλλωστε θα πραγµατοποιηθεί νέα δηµοπρασία εντόκων γραµµατίων τρίµηνης διάρκειας µε την οποία το Δηµόσιο θα προσπαθήσει να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ. Και αυτό µια εβδοµάδα µετά την αντίστοιχη έκδοση εξάµηνων εντόκων γραµµατίων, µε αλµυρό όµως επιτόκιο. Είναι ενδεικτικό ότι αυτό το διάστηµα ο οίκος Fitch θεωρεί ότι η χώρα µας διατηρεί οριακά την αξιολόγησή της σε investment grade (πάνω από junk) σύµφωνα µε χθεσινές δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του.

Αγοράστε οµόλογα

Η ΗSΒC και η Goldman Sachs προτείνουν στους πελάτες τους να συµπεριλάβουν στα χαρτοφυλάκιά τους 30ετή ελληνικά κρατικά οµόλογα, των οποίων η τιµή έχει σήµερα µειωθεί στο 50% περίπου της ονοµαστικής τους αξίας. Η Societe Generale προτείνει την αγορά 3ετών κρατικών οµολόγων αφού εκτιµά ότι θα πραγµατοποιηθεί ράλι στα διετή οµόλογα που θα επεκταθεί και σε οµόλογα µεγαλύτερης διάρκειας, όπως αναφέρουν αναλυτές της.

«Οι περιφερειακές χώρες εκπληρώνουν τους στόχους (των προγραµµάτων) σταθερότητας.

Μέχρι το τέλος του έτους η εικόνα θα είναι αρκετά ενθαρρυντική» σύµφωνα µε τον επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήµατος της Commerzbank ΑG στη Φρανκφούρτη Κριστόφ Ρίγκερ.

Οι 15 κορυφαίες τράπεζες που έλαβαν µέρος στην έρευνα του Βloomberg είναι οι Βanco Santander, Βankhaus Lampe, Βarclays Ρlc, Deutsche Βank, UΒS, UniCredit, Commerzbank, Landesbank Βaden –Wuerttemberg, Credit Αgricole Corporate & Ιnvestment Βank, ΙΝG Groep, WestLΒ, Royal Βank of Scotland Group, Βank of Αmerica Corp, Βayerische Landesbank και ΗSΒC.

Ο ΟΛΙ ΡΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ

χρεοκοπία και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Πέρασαν τα χειρότερα», λένε 15 τράπεζες

Η τρόικα µελετά παράταση εξόφλησης των δανείων

ΑΝΑΣΑ στα δύσκολα χρόνια 2014 και 2015, όταν οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα εκτιναχθούν από τα 50 δισ. ευρώ στα 70 δισ. ευρώ και υψηλότερα, θα επιχειρήσει να δώσει η τρόικα µε την επιµήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων της, την οποία επεξεργάζεται.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, το δανειακό πρόγραµµα της χώρας τα συγκεκριµένα δυο χρόνια θα είναι ελαφρύτερο έως και κατά 35 δισ. ευρώ.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τα σενάρια αυτά, ο χρόνος εξόφλησης των δανείων είναι πιθανό να ξεκινήσει 4 χρόνια µετά τη σύναψη του δανείου, αντί των 3 που προβλέπονται σήµερα. Ετσι, τα δάνεια του 2010 θα αρχίσουν να εξοφλούνται το 2014 και όχι το 2013. Επίσης, εξετάζεται να ολοκληρώνεται η εξόφλησή τους σε 3 χρόνια, αντί των 2 που προβλέπεται σήµερα. Ετσι, η εξόφληση των δανείων του 2010 θα ολοκληρωθεί το 2017, αντί του 2015. Αυτό συνεπάγεται ελάφρυνση ιδίως των ετών 2014 και 2015, όταν οι συνολικές δανειακές ανάγκες της χώρας εκτιµάται ότι θα σκαρφαλώσουν στα 70 δισ. ευρώ και στα 77 δισ. ευρώ αντίστοιχα, καθώς τότε θα συσσωρευθεί το µεγάλο µέρος της εξόφλησης των δανείων που λαµβάνονται τώρα από τον µηχανισµό στήριξης.

Ανάσα στις τράπεζες µετά την παράταση στα στρες τεστ

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΕΛΙΞΙΑ κινήσεων στις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της κυοφορούµενης αναδιάταξης του τραπεζικού χάρτη εξασφαλίζει η απόφαση της τρόικας και της Τράπεζας της Ελλάδος για αναβολή έως το τέλος του έτους των νέων τεστ αντοχής (stress test).

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε χθες επίσηµα ότι οι νέες ασκήσεις προσοµοίωσης ακραίων καταστάσεων, οι οποίες αρχικά σχεδιάζονταν να υλοποιηθούν εντός του Σεπτεµβρίου, αναβάλλονται για το τέλος του έτους. Στην επίσηµη ανακοίνωση µάλιστα, υποστηρίζεται ότι η απόφαση αναβολής έχει ληφθεί από το καλοκαίρι, κατόπιν πρότασης της τρόικας στην οποία συµφώνησε η ΤτΕ, καθώς ένας νέος γύρος stress test, µετά τα ευρωπαϊκά, δεν θα παρείχε πρόσθετη πληροφόρηση. Σε πρακτικό επίπεδο, ασχέτως του χρόνου και του λόγου για τον οποίο αποφασίστηκε η αναβολή, οι ελληνικές τράπεζες χωρίς το «άγχος» νέων και ενδεχοµένως αυστηρότερων stress test µπορούν να κινηθούν σαφώς πιο ευέλικτα έναντι των σχεδίων αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος που σταδιακά θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Ηδη οι επαφές Εurobank – Αlpha αλλά και Πειραιώς – Μarfin τρέφουν σενάρια συγχωνεύσεων ενώ πηγές της Εθνικής Τράπεζας δεν διαψεύδουν ότι σε περίπτωση που το Δηµόσιο αποφασίσει να πουλήσει το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο, η ΕΤΕ θα το διεκδικήσει. Το τοπίο αναµένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει µετά την υποβολή της έκθεσης των διεθνών συµβούλων του Δηµοσίου στο τέλος του µήνα για την αποτίµηση των συµµετοχών του Δηµοσίου στις τράπεζες και την καλύτερη αξιοποίησή τους. Μετά την έκθεση, το υπουργείο Οικονοµικών θα πρέπει να τοποθετηθεί και επί της πρότασης της Πειραιώς για εξαγορά των µεριδίων του Δηµοσίου Τ.Τ. και ΑΤΕ, πρόταση στην οποία εκτιµάται πως θα απαντήσει µε την προκήρυξη διεθνών διαγωνισµών.