ΑΚΟΜΗ και στα σοσιαλιστικά κόμματα- όπου, θεωρητικώς, όλοι είναι «σύντροφοι»- ο πρόεδρος βρίσκεται σε μια κάποια απόσταση από τους άλλους, αν μη τι άλλο, ελέω αξιώματος. Το υπενθύμιζε με τον τρόπο του ο μέγας Φρανσουά Μιτεράν. Οταν, σε κάποια προεκλογική εξόρμηση, τα τοπικά στελέχη γύριζαν και τον ρωτούσαν εμφορούμενα από ιδεολογικό ενθουσιασμό, «Πρόεδρε, να σας μιλάμε στον ενικό;», εκείνος απαντούσε στο γνωστό στυλ του: «Βεβαίως, αν θέλετε…».

ΑΠΟ την άποψη αυτή, ο Σωκράτης Ξυνίδης προκάλεσε ουκ ολίγα- όχι θετικά- σχόλια μεταξύ κυβερνητικών κι άλλων παραγόντων όταν προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό στο βήμα με την εξής προσφώνηση: «Παναγιώτατε, κυρίες και κύριοι, αγαπητέ Πρωθυπουργέ Γιώργο Παπανδρέου, σε καλώ να ανέβεις στο βήμα…».

Ταξιδιωτικό αλαλούμ…

ΥΠΟΥΡΓΟΙ, κυβερνητικά στελέχη και διοικητές οργανισμών ξεχώριζαν σαν τις μύγες μες στο γάλα μεταξύ των κοινών επιβατών στις πτήσεις από και προς Θεσσαλονίκη τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Μόνο που δεν κάθονταν όλοι στην ίδια θέση.

ΧΘΕΣ το απόγευμα, Γιάννης Ραγκούσης,Αννα Διαμαντοπούλου και Τίνα Μπιρμπίλη επέστρεφαν Αθήνα σε θέση economy. Την ίδια ώρα, στην πρώτη θέση ταξίδευαν τουλάχιστον ένας πρόεδρος μεγάλης ΔΕΚΟ, ένα στέλεχος του Γραφείου Πρωθυπουργού και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίοι έχουν δικαιολογία- αφού είναι διαρκώς σε ένα αεροπλάνο. Οι άλλοι όμως γιατί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό; ΗΣΥΝΟΛΙΚΗ εικόνα ήταν, πάντως, ένα ταξιδιωτικό αλαλούμ. Ρώτησα κι έμαθα ότι υπήρξαν πτήσεις όπου οι μισοί υπουργοί ήταν στην οικονομική κι οι άλλοι μισοί στην πρώτη θέση. Προφανώς, δεν αντιλαμβάνονται όλοι την ανάγκη να προστατευθεί η εικόνα της κυβέρνησης- σε εσωτερικές πτήσεις μικρής διάρκειας- με τον ίδιο τρόπο. Προφανώς, υπάρχει και στο θέμα αυτό ανάγκη συντονισμού.

Το μενού του τριημέρου

ΕΙΧΕ ΑΡΚΕΤΕΣ συναντήσεις στο περιθώριο της ΔΕΘ η «ομάδα σχεδιασμού»- αν και όχι με την πλήρη σύνθεσή της. Το μενού του τριημέρου είχε στενές επαφές με υπουργούς όπως ο Δημήτρης Ρέππας, η Τίνα Μπιρμπίλη και η Αννα Διαμαντοπούλου. Τα ραντεβού είχαν χαρακτήρα «καταγραφής» και δεν διαφημίστηκαν.

Πάνε τα κλουβιά…

«ΠΕΣΜΕΝΟΣ» φέτος ακόμη και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε στήσει ενέδρα στον Πρωθυπουργό στην έκθεση και, πιο συγκεκριμένα, στο περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Του προσέφερε μια υδατογραφία και δύο βιβλία (μεταξύ αυτών το «Πού πάμε;» του Μίκη Θεοδωράκη ) υπό τους ήχους πόντιων λυράρηδων.

ΟΛΑΑΥΤΑ, ενώ πέρσι είχε χαρίσει στον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ένα κλουβί με παπαγαλάκια, δώρο που είχε σκληρό συμβολισμό. Αλλο ένα επεισόδιο

ΕΚΤΟΣ από το ελληνοβρετανικά στημένο επεισόδιο με το παπούτσι του ακτινολόγου, υπήρξε κι ένα άλλο μικροπεριστατικό στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα περίπτερα της ΔΕΘ. ΝΕΑΡΗ γυναίκα, που, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, απασχολούνταν σε προγράμματα stages, πλησίασε τον Γιώργο Παπανδρέου και, σε έντονο ύφος, του ζήτησε να δείξει ευαισθησία στους απολυμένους. Ο Πρωθυπουργός ήταν, όπως πάντα, ευγενής, ενώ τη γυναίκα απομάκρυναν διακριτικά οι άνδρες της ασφάλειάς του.

ΠΑΝΤΩΣ, ο Πρωθυπουργός πέρασε την περισσότερη ώρα στο περίπτερο της Νανοτεχνολογίας. Εχει το μυαλό του στο μέλλον. Καταρρακτώδης βροχή

ΔΕΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ αποκλειστικά στη Θεσσαλονίκη η άνοδος της κυβέρνησης στη ΔΕΘ. Παραδείγματος χάριν, η Αννα Διαμαντοπούλου έφτασε ώς την Βέροια, παρέα με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκο Μπόλαρη. Επισκέφθηκαν, υπό καταρρακτώδη βροχή, τη δημοτική βιβλιοθήκη που, χάρη στο πρωτοπόρο πρόγραμμά της για τα «μαγικά κουτιά», έχει λάβει ένα εκατ. δολάρια επιχορήγηση από το Ιδρυμα Μπιλ Γκέιτς. Είναι η λεγόμενη «φωτεινή Ελλάδα» που οραματίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, η Αννα συνέφαγε με καθηγητές και πρυτάνεις στο εστιατόριο που βρίσκεται μέσα στο Τελλόγλειο Ιδρυμα.