ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα των εκατοντάδων βακτηριδίων που ζουν στα σπλάγχνα μας. Ίσως δεν είναι κάτι τόσο εντυπωσιακό όσο η εξερεύνηση του Διαστήματος, όμως η λεπτομερής εξέταση όλων των ειδών που ζουν μέσα στο σώμα μας μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία μας και θα μας βοηθήσει ακόμα και να προβλέπουμε χρόνιες εντερικές ασθένειες, από το έλκος έως τον καρκίνο.

Η έρευνα αποκωδικοποίησε τις αλληλουχίες του DΝΑ των πολλών χιλιάδων γονιδίων που έχουν πάμπολλα βακτηρίδια που βρίσκονται στο έντερό μας. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι σχεδόν 1.000 διαφορετικά είδη μικροβίων μπορεί να ζουν εκεί και ότι ο καθένας από εμάς έχει κατά μέσο όρο 160 είδη που ζουν μέσα του ανά πάσα στιγμή. Η μελέτη των βακτηριδίων του εντέρου είναι δύσκολη επειδή τα περισσότερα δεν αναπτύσσονται εκτός του ανθρώπινου σώματος.

Γνωρίζουμε λίγα

Υπολογίζεται ότι ένα υγιές έντερο περιλαμβάνει περίπου 100 τρισ. κύτταρα μικροβίων, δηλαδή τον δεκαπλάσιο αριθμό από τα κύτταρα που έχει το σώμα μας. Κι όμως γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτά τα βακτηρίδια, σκοπός των οποίων είναι η διατήρηση της υγείας μας, λέει ο Τζερόν Ράες, του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, μέλος της διεθνούς ομάδας που αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα. «Δεν έχουμε ιδέα για το πώς λειτουργεί το έντερο επειδή αποτελεί ένα ιδιαίτερα περίπλοκο οικοσύστημα. Η προσπάθειά μας να αποκωδικοποιήσουμε το DΝΑ τους ήταν τεράστια- περίπου 200 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη για το ανθρώπινο γονιδίωμα».

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα περιττωμάτων από 124 Ευρωπαίους και ανέλυσαν το DΝΑ που περιείχαν με τη χρήση ισχυρών «μηχανών γονιδίων» οι οποίες μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τη σειρά των γενετικών «γραμμάτων» που βρίσκεται κατά μήκος κάθε μορίου DΝΑ. «Το 99% των γονιδίων του ανθρώπινου εντέρου είναι βακτηρίδια, γεγονός που δείχνει ότι συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 1.000 ισχυρά είδη τους και ο καθένας μας ανά πάσα στιγμή έχει στο σώμα του περίπου 160 από αυτά».