«Πού να βρω ένα φιλαράκι να μου πει πως μ΄ αγαπάει στ΄ αλήθεια;», αναρωτιόταν πριν από 23 χρόνια η Σοφία Βόσσου, η οποία έγραψε και τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία την ομώνυμη μπαλάντα. Φιλία και έρωτας μπλέκονταν αρμονικά στους στίχους, όμως στην πραγματικότητα πόσο φιλική μπορεί να είναι μία ερωτική σχέση; Ή πόσο ερωτική μπορεί να είναι μία φιλία ανάμεσα σε ετερόφυλους;

Η γνωστή καλλιτέχνις, αφού γνώρισε τόσο τη φιλία όσο και τον έρωτα στο πρόσωπο του κ. Ανδρέα Μικρούτσικου- σε μία μαραθώνια σχέση που για χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή της lifestyle επικαιρότητας- υποστηρίζει σήμερα στα «ΝΕΑ» ότι μπορεί να υπάρξει πραγματική φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα, χωρίς να υπεισέρχεται η σεξουαλική επιθυμία. Ωστόσο για τον ψυχίατροσεξολόγο και πρόεδρο του Ινστιτούτου ψυχικής και σεξουαλικής υγείας Θάνο Ασκητή, η απάντηση στο ερώτημα της ύπαρξης φιλίας μεταξύ ετεροφύλων είναι αρνητική.

«Η φιλία είναι έρωτας χωρίς σεξ», υποστηρίζει ο κ. Ασκητής. Αντίθετα, πολλοί άνθρωποι όπως η κ. Βόσσου θεωρούν ότι ο πραγματικός ερωτικός δεσμός εμπεριέχει τη φιλία και γι΄ αυτό ακόμη και όταν χωρίζουν τα ζευγάρια μπορούν να μείνουν φίλοι. «Το 80% των φίλων μου είναι άνδρες, είναι κολλητοί μου. Έχω και κολλητή αλλά προτιμώ τους άνδρες από τις γυναίκες επειδή συνήθως είναι πιο ευθείς και ειλικρινείς από τις γυναίκες», λέει η γνωστή τραγουδίστρια.

«Εκεί που αρχίζει ο έρωτας, τελειώνει η φιλία και όταν αυτός σβήνει, η φιλία μπορεί να γεννηθεί», αντιτείνει ο κ. Ασκητής. «Ο έρωτας σε συνδυασμό με τον πόθο που γεννά η σωματική έλξη γεννά συναισθήματα επιθετικότητας, ζήλειας, κτητικότητας και ανταγωνισμού. Κι ενώ αυτά είναι για πολλούς το… αλατοπίπερο της σεξουαλικής σχέσης, σε μία φιλική σχέση είναι καταστροφικά. Όταν λοιπόν δύο φίλοι εμπλακούν σεξουαλικά η σχέση αποκτά άλλο νόημα. Γι΄ αυτό πολλές φιλικές σχέσεις μπορεί να καταλήξουν σε φλογερούς έρωτες αλλά και ερωτευμένα ζευγάρια μόλις σβήσει ο έρωτας και κάθε μορφή ζήλειας μπορεί να μείνουν δύο καλοί φίλοι».

«Καλύτερα με αγόρια»

Τις απόψεις της κ. Βόσσου δείχνει να συμμερίζεται και η 19χρονη φοιτήτρια Διονυσία Ρασιδάκη: «Οι περισσότεροι φίλοι μου είναι αγόρια. Με τα αγόρια δεν υπάρχουν λόγοι να τσακωθώ, σε αντίθεση με τα κορίτσια. Είναι εχέμυθοι οι άνδρες και με βοηθούν πολύ να κατανοήσω τη συμπεριφορά του αντίθετου φύλου. Δεν καταδικάζω τη φιλία με τα κορίτσια. Αντιθέτως, επειδή αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, δένομαι πιο εύκολα μαζί τους. Ωστόσο η φιλία με τα αγόρια είναι πιο απλή ενώ γνωρίζεις ότι δεν θα σε προδώσουν για κανέναν λόγο!».

Ωστόσο, η ίδια είχε την εμπειρία μίας φιλικής σχέσης που εξελίχθηκε σε δεσμό. «Ήμουν για αρκετά χρόνια κολλητή με κάποιον και επειδή είχαμε δεθεί αρκετά και γνωρίζαμε πολύ καλά ο ένας τον άλλον αναπτύχθηκε μεταξύ μας το ερωτικό στοιχείο. Όμως στη συνέχεια καταλάβαμε πως είναι καλύτερο να παραμείνουμε φίλοι και όχι ζευγάρι».

Στην κλασική αισθηματική κωμωδία «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» (1989), ο Χάρι δεν πιστεύει στη φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών ενώ η Σάλι πιστεύει ότι υπάρχει. Τελικά, γίνονται φίλοι και καταλήγουν εραστές. Ένα σενάριο που έχει παιχτεί πολλές φορές και στην πραγματικότητα, πολύ πριν εφευρεθεί ο κινηματογράφος. Και το δίλημμα φιλία ή έρωτας παραμένει επίκαιρο ενώ το ερώτημα που γεννάται είναι: Μπορούν τα δύο φύλα να συναντηθούν, να ταιριάξουν και να μείνουν φίλοι;

«Πολύ δύσκολο»

Για την 20χρονη φοιτήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Βίκυ Βασιλείου δεν μπορεί να υπάρξει ή είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί πραγματική φιλία μεταξύ ετεροφύλων. «Είναι από τη φύση τα πράγματα έτσι, που πάντα μέσα μας κρύβουμε το ερωτικό συναίσθημα για το αντίθετο φύλο. Κάποια στιγμή στη διάρκεια της φιλίας με έναν άνδρα, αυτό νομίζω ότι εκδηλώνεται και δημιουργεί μια άλλου είδους σχέση. Τότε είτε σταματάς να είσαι φίλος είτε γίνεσαι σύντροφος. Σίγουρα ένας από τους δύο θα αναπτύξει διαφορετικά αισθήματα για το πρόσωπο του άλλου και αυτό το κάνουν συνήθως οι άντρες. Ωστόσο στη φιλία με έναν άντρα λείπει ο ανταγωνισμός που συνήθως υπάρχει στις σχέσεις ανάμεσα στις γυναίκες και επιπλέον μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς σκέφτεται ο σύντροφός σου διότι το αντρικό μυαλό λειτουργεί αλλιώς και αυτά νομίζω ότι είναι τα μόνα θετικά στοιχεία που έχει μια φιλία με ένα αγόρι. Η παρέα μου αποτελείται κυρίως από κορίτσια διότι δεν υπάρχει περίπτωση να σε κοιτάξουν ερωτικά, όπως τα αγόρια, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να πρέπει να ψάχνεις για καινούργιους φίλους».

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

«Μεταξύ του κολλητού μου κι εμένα αναπτύχθηκε το ερωτικό στοιχείο. Όμως ήταν καλύτερο να παραμείνουμε φίλοι»

«Ήμουν ερωτευμένος με μια φίλη μου, αλλά δεν της το είπα για να μην τη χάσω»

ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ είναι πάντα μεγάλα παιδιά που παίζουν πολεμικά παιχνίδια σύμφωνα με τη Βιρτζίνια Γουλφ, όμως για τον 19χρονο Αντρέα Κουρομιχελάκη η φιλία με το άλλο φύλο είναι εφικτή. «Πιστεύω στην ετερόφυλη φιλία. Κάνω παρέα με κοπέλες και ποτέ μου δεν τις έχω δει ερωτικά. Αν από την αρχή βλέπω κάποιαν φιλικά, δεν μπορεί στη συνέχεια να αναπτυχθεί μεταξύ μας το ερωτικό στοιχείο» λέει κατηγορηματικά, ενώ ο φίλος του Τάσος Τσιάκαλος είχε την εμπειρία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα με… κολλητή του. «Ήμουν ερωτευμένος με μια φίλη μου αλλά δεν της το είπα ποτέ για να μην τη χάσω από δίπλα μου!». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) χειρουργόουρολόγο Κώστα Κωνσταντινίδη, «για βιολογικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς λόγους και προς όφελος της εξέλιξης των κοινωνιών σε όλο τον πλανήτη, την ανδρογυνική φιλία δεν τη θέλει ούτε η φύση αλλά ούτε και η παραγωγική διαδικασία. Σε σύγχρονες έρευνες, στην Αμερική κυρίως, φαίνεται πως στην ερώτηση αν υπάρχουν φιλίες μεταξύ αντρών και γυναικών, το μεγάλο ποσοστό (87%) απαντά “ναι”, λεει. Νομίζω, όμως πως η απάντηση αυτή είναι πολιτικά ορθή αλλά όχι τίμια: ποιος θα δεχόταν σήμερα να αποδεχτεί τον ρόλο του… ουραγκοτάγκου σε μια κοινωνία όπου τον ανδρικό θαυμασμό τον ποινικοποιεί σαν σεξουαλική παρενόχληση;» ρωτάει ο κ. Κωνσταντινίδης κρίνοντας αναπόφευκτη την ερωτική έλξη μεταξύ ετεροφύλων.