Το πρώτο μετεκλογικό ντέρμπι μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Αλέκου Αλαβάνου έχει οριστεί για τις 29 Νοεμβρίου. Στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ άπαντες στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι δεν θα κριθεί μόνο το μέλλον και η οργανωτική μορφή του εγχειρήματος, αλλά πρωτίστως το ποιος από τους δύο πολιτικούς θα επικρατήσει σε μία αναμέτρηση με πολιτικά και προσωπικά χαρακτηριστικά που θα έχει ως στόχο την κατάκτηση του πρώτου ρόλου εντός της συμμαχίας. Όπως και να ΄χει, λένε παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, η επικείμενη συνδιάσκεψη «θα έχει ζουμί». Γιατί, προσθέτουν, θα κρίνει και το μέλλον της συμμαχίας και την πορεία των κ.κ.

Τσίπρα και Αλαβάνου εντός, εκτός και επί τα αυτά…


Το δίλημμα του Αλέξη…

O πρόεδρος του Συνασπισμού θεωρητικά αυτή την περίοδο είναι αρκετά ενισχυμένος, αφού εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας συγκροτούν στελέχη του Συνασπισμού. Ωστόσο, όπως λένε παράγοντες του ΣΥΝ, στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί ενώπιον ενός σημαντικού διλήμματος, που δεν είναι άλλο από το εάν θα κρατήσει το κόμμα του ενωμένο με την ανανεωτική πτέρυγα εντός (το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο έχει εμμέσως προειδοποιήσει ότι σκέφτεται ακόμη και την αποχώρηση, ενώ η Αριστερή Ανασύνθεση παρά τις επιμέρους διαφωνίες παραμένει εντός του ΣΥΝ) ή αν θα παίξει σε ένα πιο διευρυμένο πεδίο όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικά τμήματα του οποίου όμως τον αμφισβητούν εμμέσως. «Προφανώς θα επιχειρήσει και τα δύο» απαντούν από τον Συνασπισμό. Όμως είναι ενδεικτικό του κλίματος που θα συναντήσει ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δύο συνιστώσες, η ΚΟΕ και η ΔΕΑ, άσκησαν κριτική στον Αλ. Τσίπρα διότι πρότεινε την πραγματοποίηση ντιμπέιτ για το Ασφαλιστικό αποδεχόμενος ουσιαστικά τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΝ αμφισβητείται από τις περισσότερες συνιστώσες που θεωρούν ότι «μπλόφαρε» με την πρότασή του για τη δημιουργία ενιαίου κόμματος προκειμένου να απαλλαγεί από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

… και οι προοπτικές του Αλέκου

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Αλαβάνος θεωρητικά είναι αποδυναμωμένος, αφού τυπικά τουλάχιστον δεν έχει κανέναν ρόλο εντός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, εξακολουθεί να συσπειρώνει γύρω του ένα μεγάλο κομμάτι των συνιστωσών της συμμαχίας και να εμφανίζεται ως το πρόσωπο που μπορεί να δώσει προοπτική σε αυτή. Όμως για την πλειονότητα της Κουμουνδούρου και τον Συνασπισμό, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος θεωρείται κόκκινο πανί. Στον ΣΥΝ δεν μπορούν να του συγχωρήσουν ότι άνοιξε το μέτωπο με τον Τσίπρα σε μία πολύ κρίσιμη φάση για το κόμμα και κυρίως ότι δεν βοήθησε με τη στάση του και την αποχώρησή του την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις εθνικές εκλογές. Επίσης, κακή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μίλησε προσφάτως για «κακό αποτέλεσμα», αναφερόμενος στο 4,7% με το οποίο μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά στο Κοινοβούλιο. Η μόνη προοπτική που έχει για να κυριαρχήσει, λένε στη Βαλτετσίου, είναι να αντιπαρατεθεί με το κόμμα του και να ηγηθεί ενός ισχυρού πόλου εντός του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως συμμάχους τους Μανώλη Γλέζο, Γιάννη Θεωνά και Περικλή Κοροβέση. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα πληθαίνουν οι πληροφορίες πως κάποιες συνιστώσες εξετάζουν την αναβάθμιση του Αλ. Αλαβάνου, ορίζοντάς τον ως γενικό συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βυζαντινολογίες» .

Νέα κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝ άσκησε χθες από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ομιλία που διένειμε, ο Αλ. Αλαβάνος, αναφερόμενος στη συζήτηση για την απόκτηση κάρτας μέλους του ΣΥΡΙΖΑ: «Σήμερα βλέπουμε αυτό το εγχείρημα, αυτό το απλό αίτημα “μέλη”, να εμπλέκεται σε βυζαντινολογίες, σε περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις, σε σχέδιο Ανάν, σε μία αργκό ακατανόητη από την κοινωνία, σε κόλπα. Όταν μπορείς απλά να πεις “μέλη” και μαγικά να ανοίξουν διάπλατα τα παράθυρα στον ήλιο».