ΑΡΓΗΣΕ αλλά τελικά παραδέχθηκε η κυβέρνηση ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι αρνητική. Πριν από έναν χρόνο το κυβερνητικό τροπάρι ήταν ότι η οικονομία είναι ισχυρή και αντέχει, μετά άλλαξε στο ότι η κρίση πλήττει την οικονομία, η οποία έχει όμως μεγαλύτερες αντοχές σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες, και μόλις προχθές ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου παραδέχθηκε ότι η κρίση «αν και καθυστέρησε να χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας, είναι εδώ. Προκαλεί σοβαρές συνέπειες στην πραγματική οικονομία και τα δημοσιονομικά της πατρίδα μας».

Το ερώτημα είναι, γιατί η κυβέρνηση άλλαξε τρεις φορές θέση αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία. Η απάντηση είναι ότι η θέση αυτή εξαρτάται από τους εκλογικούς σχεδιασμούς της. Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές- οι οποίες απέχουν το πολύ έως τον Μάρτιο- τόσο θα ανεβαίνουν οι κυβερνητικοί τόνοι για την κρισιμότητα των ημερών. Ο στόχος είναι σαφής:

να δημιουργηθούν διλημματικού χαρακτήρα επιλογές στο εκλογικό σώμα αναφορικά με τις «λύσεις» που θα πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να εξέλθει η οικονομία από την κρίση.

Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία προσπάθεια ανάκτησης αξιοπιστίας που κάνει η κυβέρνηση στον δρόμο προς τις εκλογές. Είναι, όμως, εξαιρετικά αμφίβολο αν η αξιοπιστία της που διαβρώθηκε σταδιακά τα τελευταία πέντε χρόνια μπορεί να ανακτηθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, και μάλιστα μόνο μέσω επικοινωνιακών παιχνιδιών περί «μεταρρυθμίσεων» και «αποφασισμένης κυβέρνησης».