Πρώτο φρένο στην καταβολή της έκτακτης εισφοράς βάζει απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, με την οποία αναστέλλεται προσωρινά η πληρωμή της από φορολογούμενο που είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη.


Πρόκειται για απόφαση με την οποία παγώνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα η καταβολή της εισφοράς μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής της πληρωμής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξετασθεί και το αν είναι συνταγματικό το μέτρο.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει εκδηλωθεί κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη κατά της εισφοράς από εκατοντάδες φορολογουμένους που αμφισβητούν τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα του μέτρου που επέβαλε η κυβέρνηση και αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2007 και δηλώθηκαν το 2008 και για τα οποία έχει ήδη καταβληθεί ο σχετικός φόρος εισοδήματος.

Η απόφαση αποτελεί το πρώτο νομικό πλήγμα στο μέτρο, αν και δεν αποτελεί δεδικασμένο για ανάλογες αιτήσεις σε άλλα Διοικητικά Πρωτοδικεία, ενώ δεν αφορά και την ουσία του ζητήματος, αν η εισφορά είναι νόμιμη ή παράνομη.

Τι λέει το υπουργείο

Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Πρωτοδικείου Πειραιά, επέμεναν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν την εισφορά που τους αναλογεί, καθώς στην αντίθεση περίπτωση θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που ανέρχονται ακόμη και στο 200% της αρχικής οφειλής, ενώ θα «τιμωρηθούν» και με στέρηση φορολογικής ενημερότητας.

Σημειώνεται ότι στα δικαστικά τμήματα των Εφοριών και στα Διοικητικά Πρωτοδικεία έχουν ήδη κατατεθεί εκατοντάδες προσφυγές εναντίον της εισφοράς από φορολογουμένους που επικαλούνται αντισυνταγματικότητα του μέτρου. Ένας από τους λόγους για τον οποίο οι φορολογούμενοι υποστηρίζουν ότι η έκτακτη εισφορά είναι αντισυνταγματική είναι ότι, ενώ επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα, εξαιρούνται από αυτήν οι επιχειρήσεις. Επίσης, πολλοί φορολογούμενοι επικαλούνται την απαγόρευση του Συντάγματος στην επιβολή αναδρομικής φορολογίας και παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, καθώς οι φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα 59.999 ευρώ δεν καταβάλλουν εισφορά ενώ οι φορολογούμενοι με εισόδημα 60.000 ευρώ επιβαρύνονται. Η προσφυγή κατατίθεται στο δικαστικό τμήμα της Εφορίας στην οποία υπάγεται ο φορολογούμενος και στη συνέχεια προωθείται στο αρμόδιο Πρωτοδικείο προκειμένου να εκδικαστεί. Οι φορολογούμενοι μετά την κατάθεση προσφυγής υποβάλλουν και αίτηση αναστολής πληρωμής στο Πρωτοδικείο.

Οι περισσότεροι από τους φορολογουμένους που προχωρούν στην άσκηση προσφυγής εξοφλούν κανονικά την εισφορά που τους αναλογεί, προκειμένου να γλιτώσουν τις σχετικές κυρώσεις, προσδοκώντας ωστόσο την επιστροφή του σχετικού ποσού από το Δημόσιο, εφόσον η εισφορά κριθεί παράνομη στα δικαστήρια. Υπάρχουν, όμως, και αρκετοί φορολογούμενοι που καταθέτοντας προσφυγή δεν εξοφλούν την εισφορά. Πρόκειται κυρίως για όσους καλούνται να καταβάλουν πολύ υψηλά ποσά ως έκτακτη εισφορά (άνω των 10.000 ευρώ).

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

τμήματα των Εφοριών και στα Διοικητικά Πρωτοδικεία έχουν ήδη κατατεθεί εκατοντάδες προσφυγές εναντίον της εισφοράς

Δεν αποτελεί «δεδικασμένο»


Η ΠΡΩΤΗ «δικαστική μάχη» που κέρδισε για λογαριασμό του ο δικηγόρος κ. Θεόδωρος Σκουζός θέτει ευθέως υπό αμφισβήτηση την έκτακτη εισφορά, αλλά σε καμία περίπτωση- εκ του νόμου- η προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από την πρόεδρο υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά δεν μπορεί να αποτελέσει «δεδικασμένο» για ανάλογες υποθέσεις που θα κριθούν τις επόμενες ημέρες στα δικαστήρια της χώρας.

Η προσωρινή διαταγή με βάση την οποία διατάχθηκε η αναστολή εκτέλεσης της έκτακτης εισφοράς ισχύει μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της κύριας αιτήσεως αναστολής που έχει καταθέσει για λογαριασμό του ο κ. Σκουζός βάλλοντας κατά της συνταγματικότητας του επίμαχου νόμου.

Για την αναδρομικότητα

«Δεν επικαλέστηκα ότι η καταβολή θα μου προκαλέσει ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη οικονομική βλάβη, αλλά ότι η προσφυγή μου είναι προδήλως βάσιμη, επειδή δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος σε εισόδημα του 2007, όταν το Σύνταγμα απαγορεύει την αναδρομική επιβολή οποιουδήποτε φόρου ή οικονομικού βάρους πέρα από το προηγούμενο οικονομικό έτος. Και αυτό έγινε δεκτό, διότι η διάταξη αυτή του Συντάγματος δεν επιδέχεται άλλη ερμηνεία», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που οποιοσδήποτε πολίτης κερδίσει προσωρινή αναστολή της έκτακτης εισφοράς, αλλά τελικά η προσφυγή του δεν…. ευδοκιμήσει στα επόμενα δικαστικά στάδια, τότε- όπως προβλέπεται- είναι υποχρεωμένος να πληρώσει την οφειλή του προς το Δημόσιο μέχρι το τελευταίο ευρώ, με τις νόμιμες μάλιστα προσαυξήσεις.