O Γάλλος μαέστρος Μαρκ Μινκοφσκί και οι Μουσικοί του ΛούβρουΓκρενόμπλ τιμούν τα διακόσια χρόνια από τον θάνατο του «πατέρα της συμφωνίας», του Γιόζεφ Χάιντν, παρουσιάζοντας στο Ηρώδειο (Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τηλ. 210-3241.807) στις 21.00 δύο από τις περίφημες συμφωνίες «του Λονδίνου» (Συμφωνία αρ. 103 σε μι ύφεση μείζονα, «Των τυμπάνων»- 1795 και Συμφωνία αρ. 104 σε ρε μείζονα, «Του Λονδίνου»- 1795). Οι δώδεκα συμφωνίες που πρωτοπαρουσίασε ο Χάιντν στο Λονδίνο κατά την περίοδο 1791-1795 θεωρούνται ώριμα δείγματα της κλασικής φόρμας της συμφωνίας. Το σύνολο Μουσικοί του Λούβρου-Γκρενόμπλ ιδρύθηκε από τον Μαρκ Μινκοφσκί το 1982. Σήμερα προτείνει μια σταδιακή νέα ανάγνωση του συμφωνικού και λυρικού ρεπερτορίου, εκκινώντας από το μπαρόκ για να καταλήξει στη σύγχρονη μουσική. Εγκατεστημένη στην Γκρενόμπλ από το 1996, η Ορχήστρα επεκτάθηκε το 2005 με το Αtelier des Μusiciens du Louvre- Grenoble, ένα εργαστήριο με στόχο τη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας με πιο πολυποίκιλο κοινό. Εισιτήρια: 60, 50, 40, 30 και 20 ευρώ.

*«Πώς να παρουσιάσεις τον Θεό ή το απόλυτο κακό;» αναρωτιέται ο Ρομέο Καστελούτσι, που φέρνει τo «Καθαρτήριο», δεύτερο μέρος της τριλογίας που εμπνεύστηκε από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1, τηλ. 210-7282.333) στις 21.00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Υιοθετώντας κινηματογραφικές τεχνικές, η παράσταση υπονομεύει τα δεδομένα της αντίληψης, καθώς κινείται στα όρια μεταξύ κυριολεξίας και μεταφοράς, πραγματικότητας και ονείρου. Στα αγγλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους. Η παράσταση απευθύνεται σε ενηλίκους. Εισιτήρια: 40, 30, 20, 10 και 5 (φοιτητικό) ευρώ.

ΙΝFΟ

Ο Ρομέο Καστελούτσι, που φέρνει τo «Καθαρτήριο», δεύτερο μέρος της τριλογίας που εμπνεύστηκε από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1, τηλ. 210-7282.333) στις 21.00