Επιστήμονες ανακοίνωσαν μια ανακάλυψη που μπορεί να μεταμορφώσει την έρευνα για μια σειρά από ανίατες νόσους όπως το Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας, όμως θα επιφέρει μεγάλη αύξηση του αριθμού των μαϊμούδων που χρησιμοποιούνται σε πειράματα.


Oι ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνική με την οποία μπορούν να δημιουργούν γενετικά τροποποιημένες μαϊμούδες οι οποίες πάσχουν από ανθρώπινες ασθένειες. Πιστεύουν πως τα πειράματα στις μαϊμούδες αυτές θα βελτιώσουν τις γνώσεις μας για ανίατες ασθένειες και μπορεί να οδηγήσουν στη θεραπεία τους. Ωστόσο η επιστημονική αυτή ανακάλυψη προκαλεί έντονους φόβους στις οργανώσεις προστασίας των ζώων επειδή η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα σε μια απότομη αύξηση του αριθμού των πρωτευόντων θηλαστικών που χρησιμοποιούνται στην ιατρική έρευνα ως πειραματόζωα.

Η εξέλιξη δημιουργεί την προοπτική να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την τεχνική στους ανθρώπους- οι οποίοι ανήκουν επίσης στα πρωτεύοντα θηλαστικά. Θα μπορούσαν έτσι να βοηθηθούν οικογένειες που πλήττονται από κληρονομικές διαταραχές, όπως η νόσος του Χάντινγκτον και η κυστική ίνωση, καθώς θα εξαλείφονταν σε μόνιμη βάση τα ελαττωματικά γονίδια από τις μελλοντικές γενιές.

Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα επιστημόνων στην Ιαπωνία με επικεφαλής την Έρικα Σαζάκι του Κεντρικού Ινστιτούτου Πειραματόζωων στο Καβασάκι και τον καθηγητή Χιντεγιούκι Οκάνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κέιο. Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature», χρησιμοποίησαν μαϊμούδες Μάρμοζετ, που είναι τα μικρότερα μέλη της τάξης των πρωτευόντων θηλαστικών. Χάρη στην εν λόγω ανακάλυψη, μπορούν τώρα να δημιουργηθούν αποικίες διαγονιδιακών μαϊμούδων που σε καθεμιά τους θα έχει γίνει παρέμβαση με γονίδια που προκαλούν τα συμπτώματα ανθρώπινων διαταραχών ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πειραματικά μοντέλα, όπως ακριβώς γίνεται εδώ και 20 χρόνια με τους ποντικούς. Πάντως, οργανώσεις για την προστασία των ζώων καταδίκασαν την έρευνα επειδή θα οδηγήσει σε αύξηση της χρησιμοποίησης πρωτευόντων θηλαστικών ως πειραματόζωων.

ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

Ζωοφιλικές οργανώσεις καταδίκασαν την έρευνα επειδή θα οδηγήσει σε αύξηση της χρησιμοποίησης πρωτευόντων θηλαστικών ως πειραματόζωων

Εισήγαγαν γονίδιο που «πέρασε» και στην επόμενη γενιά


ΟΙ «ΔΙΑΓΟΝΙΔΙΑΚΕΣ» μαϊμούδες δημιουργήθηκαν με την εισαγωγή ενός γονιδίου μέδουσας στο έμβρυό τους ώστε να φωσφορίζουν κάτω από υπεριώδη φωτισμό- πρόκειται για ένα συνηθισμένο τεστ που γίνεται για να διαπιστωθεί αν η τεχνική λειτουργεί. Όταν οι μαϊμούδες ενηλικιώθηκαν, «πέρασαν» αυτό το διαγονιδιακό χαρακτηριστικό σε μια επόμενη γενιά. Αυτή η «απόδειξη αρχής» δείχνει ότι και άλλα γονίδια θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν ζώα που να μιμούνται ανθρώπινες διαταραχές. Αυτό γίνεται ήδη σε ποντίκια.

«Το γονίδιο που εισήχθη, εμφανίστηκε όχι μόνο στην πρώτη γενιά μετά την εισαγωγή, αλλά και σε μια δεύτερη. Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται στα πρωτεύοντα θηλαστικά ότι ένα γονίδιο που εισάγεται, κληρονομείται επιτυχώς στην επόμενη γενιά», δήλωσε ο καθηγητής Οκάνο. «Χρησιμοποιούσαμε ποντικούς, όμως τα πειράματα σε πρωτεύοντα θηλαστικά, δηλαδή σε ζώα που είναι λειτουργικά και ανατομικά πολύ πλησιέστερα στους ανθρώπους απ΄ ό,τι τα τρωκτικά, έχουν καταστεί απαραίτητα».