Ο ΚΗΠΟΣτης Εδέμ μάλλον δεν έμοιαζε με το παραμυθένιο, καταπράσινο τοπίο που έχουμε στο μυαλό μας. Γενετική έρευνα που έγινε στην Αφρική δείχνει ότι αφετηρία της ανθρωπότητας υπήρξε μια αμμώδης και αφιλόξενη περιοχή κοντά στα παράκτια σύνορα της Ναμίμπιας με την Αγκόλα. Η περιοχή κατοικείται από τους Βουσμάνους οι οποίοι πιθανόν να είναι οι πιο κοντινοί απόγονοι του Αδάμ και της Εύας. Στην έρευνα δίνονται ακόμα και οι ακριβείς συντεταγμένες του Κήπου της Εδέμ: 12.5 μοίρες ανατολικά και 17.5 μοίρες νότια. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η γλώσσα των Βουσμάνων που αποτελείται από περίεργους ήχους, ίσως είναι ό,τι έχει μείνει από την αρχή της ανθρώπινης ομιλίας.

Τα γονίδια

Η μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για την αφρικανική ήπειρο βασίζεται σε μελέτη γονιδίων 3.000 ανθρώπων από 121 εκ των 2.000 πληθυσμιακών ομάδων της Αφρικής. Έδειξε ότι στη μαύρη ήπειρο υπάρχει μεγαλύτερη γενετική διαφοροποίηση από οπουδήποτε αλλού στη Γη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σύγχρονοι πληθυσμοί της προέρχονται από 14 αρχαίους. Η επικεφαλής της έρευνας Σάρα Τίσκοφ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας ανέφερε πως η προέλευση της ανθρωπότητας εντοπίστηκε βάσει της υπόθεσης ότι οι πιο παλαιοί πληθυσμοί θα έχουν τη μεγαλύτερη γενετική ποικιλία, η οποία περιορίζεται καθώς οι πληθυσμοί μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές. «Το μέρος απ΄ όπου άρχισε η μετανάστευση στην Αφρική είναι η περιοχή των Βουσμάνων» υποστηρίζει. «Αυτοί αποδεικνύεται ότι έχουν και τους πιο αρχαίους προγόνους». Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να είχαν μεταναστεύει και εκείνοι 50.000

χρόνια νωρίτερα από κάποιο μέρος της Ανατολικής Αφρικής.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης το σημείο από το οποίο οι πρώτοι άνθρωποι- ίσως μια μικρή φυλή 150 ατόμων- άφησαν την Αφρική πριν από 500 αιώνες για να εξαπλωθούν στον υπόλοιπο κόσμο. Το σημείο εξόδου τους βρίσκεται κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα.