Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ έλεγε ότι το φύλο ενός παιδιού καθορίζεται από το πάθος του άνδρα τη στιγμή της γονιμοποίησης. Στην πιο πρόσφατη εποχή, τα ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν είτε αγόρι είτε κορίτσι είδαν να τους προτείνονται κάθε είδους γιατρικά και διατροφικά συμπληρώματα για να επηρεάσουν το φύλο του μωρού τους. Όμως καμιά συνταγή δεν κατάφερε να αλλάξει τη θεμελιώδη βιολογία που προσδιορίζει την αναλογία των φύλων σε 50:50.

Όμως σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην επιθεώρηση «Βiology Letters», η πιθανότητα να γεννήσει μια μητέρα κορίτσι μάλλον παρά αγόρι αυξάνεται σημαντικά όσο ζει σε χώρες πλησιέστερα στον Ισημερινό. Αντίθετα, σε χώρες με μεγαλύτερο γεωγραφικό πλάτος- δηλαδή όσο βρίσκονται μακρύτερα από τον Ισημερινό-, έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει αγόρι. Η Κρίστεν Ναβάρα του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια στο Άθενς μελέτησε την αναλογία φύλων των νεογέννητων σε 202 χώρες, από τη Βόρεια Ευρώπη ώς την Ισημερινή Αφρική, και διαπίστωσε αυτή τη συνάφεια ανάμεσα στο γεωγραφικό πλάτος και την ασυμμετρία στην αναλογία των φύλων.

Οι πρόωροι θάνατοι

Στους ανθρώπους, η φυσική αναλογία των φύλων γέρνει στην πραγματικότητα ελαφρώς προς τους άνδρες, καθώς υπολογίζεται πως γεννιούνται 106 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια. Αυτή η αναλογία του 51,5% υπέρ των αγοριών πιστεύεται ότι είναι ο τρόπος της φύσης για να εξισορροπήσει τον ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου των ανδρών. Όμως η δρ Ναβάρα διαπίστωσε ότι αυτή η μέση αναλογία των φύλων κατά τη γέννηση υποκρύπτει μια γεωγραφική τάση. Σε χώρες με τροπικά γεωγραφικά πλάτη γεννιούνται λιγότερα αγόρια (51,1%) σε σύγκριση με τις εύκρατες και υποαρκτικές, όπου η αναλογία είναι 51,3% υπέρ των αγοριών. Η διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή, όμως στατιστικά είναι σημαντική, λέει η δρ. Ναβάρα και επισημαίνει ότι η διαφορά αυτή «δεν εξαρτάται από πολιτιστικές μεταβλητές περιλαμβανομένης της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης».