Κάθε χώρα με τις ιδιαιτερότητές της. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το απόλυτο κριτήριο επιτυχίας είναι να γίνεσαι γνωστός με τα αρχικά του ονόματός σου. Όταν λοιπόν οι συντελεστές της σειράς «Ρlus Βelle la Vie» άρχισαν να ακούν τους τηλεθεατές να αναφέρονται σε αυτήν ως ΡΒLV, κατάλαβαν πως είχαν πετύχει το ακατόρθωτο.


Για πολλά πράγματα μπορεί να υπερηφανευτεί η γαλλική τηλεοπτική κουλτούρα. Καλώς ή κακώς, όμως, οι σαπουνόπερες δεν ήταν ένα από αυτά. Ούτε παράδοση ούτε ιδιαίτερη αγάπη είχαν οι Γάλλοι σε αυτό το τηλεοπτικό είδος. Μέχρι που ήρθε το «Ρlus Βelle la Vie» (σε ελεύθερη μετάφραση, «Τόσο γλυκιά η ζωή»), και μια σαπουνόπερα έγινε το δημοφιλέστερο πρόγραμμα της γαλλικής τηλεόρασης καθηλώνοντας κάθε βράδυ 13 εκατομμύρια τηλεθεατές, περίπου έναν στους πέντε Γάλλους. Η υπόθεση τυπική μιας σαπουνόπερας αλλά και πρωτότυπη ταυτόχρονα, τουλάχιστον για τη Γαλλία. Η σειρά παρακολουθεί την (μπερδεμένη) ζωή των κατοίκων του Μιστράλ, μιας φανταστικής συνοικίας της πολυπολιτισμικής και διεφθαρμένης Μασσαλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Πρωταγωνιστές: η οικογένεια Μαρσί, ιδιοκτήτρια του καφέ- μπαρ της πλατείας· η οικογένεια Νασρί από την Αλγερία· η οικογένεια Τορές από την Ισπανία· οι Λεσερμάν, η γηραιά αρχηγός των οποίων είναι επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και κομμουνίστρια· οι πλούσιοι Φρεμόν με τις σκοτεινές επιχειρήσεις και τη λεσβία θυγατέρα· η οικογένεια Σομέτ, άρτι αφιχθείσα από το Παρίσι· οι Εστέβ με τον γιο που πήρε διαζύγιο, έχει μια κόρη και αγαπά έναν άνδρα· και οι Καστελίς που, όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της σειράς, «ζουν για να ξεχάσουν το παρελθόν». Όπως στο Χόλιγουντ

Οι σχέσεις ανάμεσα σε αυτές τις οικογένειες- τσακωμοί, ερωτικά μπλεξίματα, επιχειρηματικές συναλλαγές, μικρές και μεγαλύτερες τραγωδίεςσοκάρουν τους Γάλλους ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν με παιδευτικό τρόπο πολιτισμικές διαφορές και κοινωνικά ζητήματα όπως ο ρατσισμός, τα ναρκωτικά, η εφηβική εγκυμοσύνη, το Ισλάμ και η ομοφυλοφιλία, ακόμα και στην αστυνομία. Ο Πασκάλ Τομασινί, συμπαραγωγός της σειράς, είναι ιδιαίτερα υπερήφανος που το «Ρlus Βelle la Vie» έδειξε πριν από τέσσερα χρόνια το πρώτο φιλί μεταξύ ομοφυλόφιλων στη γαλλική τηλεόραση και κατάφερε να επιζήσει ύστερα από τον σάλο που προκάλεσε. Είναι επίσης υπερήφανος διότι η σειρά είναι η πρώτη στην ιστορία της γαλλικής τηλεόρασης που ήδη έχει ξεπεράσει τα 1.000 επεισόδια (11 Ιουλίου 2008). Μάλιστα δεν μπορεί να κρύψει την ικανοποίησή του που, ενώ μεταδίδεται πλέον καθημερινά στις 20:10, την ώρα δηλαδή που η παράδοση θέλει τους Γάλλους καθηλωμένους μπροστά στα βραδινά δελτία ειδήσεων, μόνο το δελτίο του ΤF1 την ξεπερνά σε θεαματικότητα.

Και να σκεφτεί κανείς πως όταν έκανε πρεμιέρα το 2004, η σειρά παραλίγο να ναυαγήσει. «Το σενάριο ήταν βαρετό», ομολογεί ο Τομασινί. «Από το 80ό επεισόδιο, λοιπόν, το πετάξαμε και ξεκινήσαμε από την αρχή, με πιο δημοφιλή θέματα και περισσότερο έγκλημα». Παίρνοντας παράδειγμα από το Χόλιγουντ, οι παραγωγοί προσέλαβαν συνολικά 20 (!) σεναριογράφους που ένωσαν τη φαντασία τους. Ο Μισέλ Μαφεσολί, καθηγητής κοινωνιολογίας στη Σορβόννη, συνδέει την επιτυχία της σειράς με θέματα της ελληνικής μυθολογίας: «Άνθρωποι ερωτεύονται και ξε-ερωτεύονται, ζουν και παρεκτρέπονται, τίποτα δεν ωραιοποιείται… Ξέρετε, η Γαλλία, ως χώρα του Διαφωτισμού, φοβόταν να δείξει το σκοτάδι. Είναι η πρώτη φορά που δεν διστάζουμε να τα δείξουμε όλα τούτα».

LΙΝΚ:

http://plus-belle-la-vie.france3.fr/

Μια σαπουνόπερα α λα γαλλικά


ΤΙΤΛΟΣ: «Ρlus belle la vie» («Τόσο γλυκιά η ζωή»)

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ:

1.170 (ρεκόρ στην ιστορία της γαλλικής τηλεόρασης)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ:

30 Αυγούστου 2004 ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ: καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 20.10 στο κανάλι France 3 ΥΠΟΘΕΣΗ: η γεμάτη ίντριγκες καθημερινότητα των κατοίκων μιας φανταστικής συνοικίας της Μασσαλίας, του Μιστράλ ΔΙΑΝΟΜΗ:

14 βασικοί ρόλοι, συνολικά 400 δεύτεροι ρόλοι όλα αυτά τα χρόνια ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ: περίπου 13.000.000 τηλεθεατές- ένας στους πέντε Γάλλουςπαρακολουθούν τη σειρά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ΚΕΡΔΟΣ: Κάθε χρόνο, η σειρά αποφέρει στο κανάλι 27.000.000 ευρώ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ:

55.000 επισκέπτες δέχεται κάθε μέρα η ιστοσελίδα που έχει αφιερώσει το France 3 στη σειρά

Μασσαλία και Έλληνες


● Η ΔΕΥΤΕΡΗ μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας ιδρύθηκε από τους Φωκαείς περί το 600 π.Χ. ● ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ αρχαιοελληνική πόλη- κράτος στη Γαλατία και το αρχαιότερο αστικό κέντρο της χώρας ● ΠΕΡΙΠΟΥ 20.000

μέλη αριθμεί σήμερα η ελληνική κοινότητα της Μασσαλίας