«Ήταν πολύ ήσυχο παιδί. Δεν είχε σχέση με αναρχικούς και Εξάρχεια. Η παρέα μας συχνάζει άλλωστε στο Ψυχικό. Έχει δυο κολλητούς φίλους, συμμαθητές από το προηγούμενο σχολείο, με τους οποίους έκανε πολλή παρέα. Ο Αλέξης ήταν σοβαρό παιδί και δεν ανοιγόταν εύκολα».
Συμμαθητές του Αλέξη Γρηγορόπουλου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό. «Ο Αλέξανδρος πιστεύουμε ότι βρέθηκε σε λάθος στιγμή, σε λάθος μέρος. Είναι τρομερό και απίστευτο αυτό που συνέβη», λένε στα «ΝΕΑ» οι παλιές του συμμαθήτριες Άννα και Αμαρυλλίς, οι οποίες γνώριζαν καλά τόσο

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ

έχει υποστεί σοκ και βρίσκεται από προχθές το βράδυ, όταν ειδοποιήθηκε για τη δολοφονία, στο νοσοκομείο

το άτυχο παιδί όσο και τη μεγαλύτερη αδελφή του.

Κλειστές πόρτες

Οι πόρτες στο διαμέρισμα της οικογένειας στον πρώτο όροφο πολυτελούς τετραώροφου συγκροτήματος στο Παλαιό Ψυχικό ήταν κλειστές. Μια γνωστή της οικογένειας βγήκε κάποια στιγμή από το διαμέρισμα, είπε ότι η οικογένεια δεν επιθυμεί να δηλώσει τίποτα για την τραγωδία και παρακάλεσε τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν. Στο σπίτι βρίσκονταν μαζί με άλλους συγγενείς η γιαγιά και η μεγαλύτερη αδελφή του 15χρονου Αλέξη.

Σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση είναι η αδελφή του, ενώ η μητέρα του έχει υποστεί σοκ και βρίσκεται από προχθές το βράδυ, όταν ειδοποιήθηκε για τη δολοφονία, στο νοσοκομείο.

Η οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Ο πατέρας του είναι στέ λεχος σε υποκατάστημα τράπεζας και η μητέρα του διατηρεί κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας.

«Πιο σοβαρός»

Μέχρι πέρυσι ο Αλέξης και η μεγαλύτερη αδελφή του φοιτούσαν στη Σχολή Μωραΐτη, αλλά τον τελευταίο χρόνο επειδή η επίδοσή του στα μαθήματα ήταν μέτρια άλλαξε σχολείο και πήγε σε άλλο στη Σταμάτα. «Η συμπεριφορά του Αλέξη είχε αλλάξει κάπως τον τελευταίο χρόνο, όταν έφυγε από το σχολείο», λένε παλιοί συμμαθητές του από τη Σχολή Μωραΐτη. «Άρχισε να γίνεται πιο σοβαρός, πιο υπεύθυνος, λιγότερο παιδί», λένε. «Έμεινε όμως με τους κολλητούς του και συνέχισε να συχνάζει στο Παλαιό Ψυχικό. Εμείς δεν πηγαίνουμε στα Εξάρχεια, αλλά ούτε ο Αλέξης είχε εκδηλώσει ποτέ στην παρέα μας ιδέες περί του αντιεξουσιαστικού χώρου. Φαινόταν ότι είχε προοδευτικές ιδέες, αλλά μέχρι εκεί. Πρέπει να πω ότι ήταν ώριμο παιδί, αν και δεν ανοιγόταν εύκολα, παρά μόνο στους δύο κολλητούς του».

Ο μαθητής της πρώτης τάξης του λυκείου αγαπούσε το μπάσκετ και έπαιζε σε ομάδα του Παλαιού Ψυχικού. «Ο Αλέξης δεν σύχναζε στα Εξάρχεια. Ίσως κάποιος άλλος γνωστός του να γνωριζόταν με παιδιά από αυτή την περιοχή και να βρέθηκε εκεί τυχαία. Σε λάθος στιγμή, σε λάθος μέρος».

«Δεν είχα πρόθεση να σκοτώσω. Προσπάθησα να αμυνθώ και να φύγουμε ζωντανοί»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης


ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΣΤΙΓΜΗ και το καθήκον επικαλέστηκε σε όσους τον επισκέφθηκαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας στη ΓΑΔΑ ο 37χρονος Επαμεινώνδας Κορκονέας, δράστης του θανάσιμου τραυματισμού του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Δεν είχα πρόθεση να σκοτώσω. Προσπάθησα να αμυνθώ και να φύγουμε ζωντανοί μαζί με τον Βασίλη από εκεί», υποστήριξε αρχικά ο 37χρονος ειδικός φρουρός και πατέρας τριών ανήλικων παιδιών. Αργότερα όμως σοκάρισε συναδέλφους του που τον επισκέφθηκαν, όταν τους είπε: «Και εσύ ρε συνάδελφε, τι θα έκανες αν δεχόσουν επίθεση στο περιπολικό; Δεν θα προστάτευες τη ζωή σου;».

Αναπάντητα άφησε και τα ερωτήματα, γιατί πήρε την πρωτοβουλία να κινηθεί πεζή εναντίον των νεαρών- κάτι που απαγορεύεται ρητά στους αστυνομικούς της περιοχής- και γιατί πυροβόλησε εναντίον του πλήθους.

«Ακόμη και πυροβολισμοί στον αέρα για εκφοβισμό απαγορεύονται ρητά σε κατοικημένη περιοχή, διότι υπάρχει φόβος να χτυπηθούν πολίτες που βρίσκονται σε μπαλκόνια», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Από τη Μάνη

Στην Αστυνομία ο 37χρονος Κορκονέας, με καταγωγή από τη Μάνη, μπήκε το 1999 με την πρώτη φουρνιά των ειδικών φρουρών που δημιουργήθηκε, πραγματοποιώντας ένα παιδικό του όνειρο, όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν. Το 2001 μετατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων και από το 2003 έπαιρνε μέρος σε πεζές περιπολίες αλλά και σε επιχειρήσεις στην περιοχή. Η σωματική του διάπλαση, ο εκρηκτικός χαρακτήρας του αλλά και κάποια περιστατικά από τις επιχειρήσεις στις οποίες είχε λάβει μέρος του είχαν προσδώσει το παρατσούκλι «Ράμπο», κάτι που έδειχνε να απολαμβάνει. Το βράδυ του Σαββάτου οδηγούσε το περιπολικό και ήταν αυτός που προέτρεψε πιεστικά τον συνάδελφό του να βρουν «τα κωλόπαιδα που μας πέταξαν τα μπουκάλια στη Ναυαρίνου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Βαριές κατηγορίες

Από χθές αντιμετωπίζει την κακουργηματική κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της παράνομης οπλοχρησίας, ενώ ο συνάδελφός του Βασίλης Σαραλιώτης κατηγορείται για απλή συνέργεια στην πράξη της ανθρωποκτονίας. Και οι δύο κατηγορούμενοι παραμένουν κρατούμενοι στην Ασφάλεια, ενώ παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για την Τετάρτη το πρωί, προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους. Η συνήγορος υπεράσπισης Χρύσα Σαλαβράκου εκφράζοντας τη λύπη της για τον θάνατο του 15χρονου περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι κατηγορούμενοι αρνούνται την πράξη όπως τους αποδίδεται.

Μετά την απολογία τους, ανακριτής και εισαγγελέας με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και την ιατροδικαστική εξέταση θα αποφασίσουν για την προφυλάκιση ή μη των δύο ειδικών φρουρών.