Στα… χαρακώματα για τον νέο «Καποδίστρια» βρίσκονται αρκετοί δήμαρχοι της χώρας, μετά την ανακοίνωση της μελέτης για δημιουργία 380 έως 390 δήμων.


Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων της χώρας, όπου θα συζητηθεί η μελέτη και θα αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσουν οι δήμαρχοι απέναντι στη διοικητική μεταρρύθμιση.

Ως προϋπόθεση για να προχωρήσει ο διάλογος έχουν θέσει την ικανοποίηση οικονομικών τους αιτημάτων και τη διασφάλιση μίας λειτουργικής οργανωτικής δομής για τους νέους δήμους, χωρίς όμως να έχουν πάρει ακόμη κάποια απάντηση από την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, τα σενάρια κατάργησης δήμων έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή ακόμη και στην Αττική και αρκετοί δήμαρχοι αναμένεται να παρευρεθούν στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ. Σημειώνεται ότι το Λεκανοπέδιο μπαίνει πρώτη φορά στη διαδικασία των συνενώσεων- στον πρώτο «Καποδίστρια» είχε εξαιρεθεί.

Η ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ

Ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων και διασφάλιση λειτουργικότητας των νέων δήμων ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων

Στην Πελοπόννησο

Και στην περιφέρεια όμως τα τοπικά ντέρμπι για τα όρια και τις έδρες των νέων δήμων έχουν αρχίσει. «Θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο στο επιχειρούμενο έκτρωμα», λέει ο δήμαρχος Σκιλλούντος Ηλείας Σάκης Μπαλιούκας, αντιδρώντας στο σχέδιο που προβλέπει τη συνένωση του δήμου του με τους Δήμους Πύργου και Βώλακα. Ενστάσεις προβάλλει και ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Π. Νίκας στο σχέδιο που θέλει τον νέο Δήμο Καλαμάτας να περιλαμβάνει όλη τη Μάνη, την Αλαγονία και μια μεγάλη περιοχή έως τα Αρφαρά, λέγοντας ότι δεν θα είναι λειτουργικός ένας τέτοιος δήμος.

Στην Αχαΐα η ένταση εντοπίζεται ήδη στους δήμους που προβλέπεται να συνενωθούν με την Πάτρα: Βραχναίικων, Μεσσάτιδος, Ρίου και Λεοντίου. Στην ορεινή Αχαΐα, συνενώσεις προβλέπονται για Καλάβρυτα, Αροανία, Λευκάσιο και Δήμο Παΐων. Ωστόσο, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Αθαν. Παπαδόπουλος επιδιώκει ο νέος δήμος να εκτείνεται μέχρι τα παράλια του νομού. Δυσαρεστημένος εμφανίζεται και ο «γαλάζιος» δήμαρχος Δύμης Αθαν. Γκοτσούλιας με το ενδεχόμενο η περιοχή του να ενοποιηθεί με Λαρισσό, Μόβρη, Φαρρές και Ωλενία.

Στην Κρήτη

Στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης βρίσκονται οι δήμαρχοι του Νομού Ηρακλείου μπροστά στο ενδεχόμενο συγχώνευσης των 26 δήμων της περιοχής και δημιουργίας μόνον 8 νέων δήμων. Αγκάθι αποτελεί η πρόταση για ενιαίο Δήμο Αρκαλοχωρίου, Βιάννου, Θραψανού και Καστελλίου. Επίθεση κατά του δημάρχου Καστελλίου, Μ. Σμυρνάκη, έχουν εξαπολύσει ήδη οι δήμαρχοι Αρκαλοχωρίου και Θραψανού κατηγορώντας τον για μονομερείς πρωτοβουλίες ως προς τα όρια των νέων δήμων. Ο κ. Σμυρνάκης δηλώνει από την πλευρά του πως προτιμά το Καστέλλι να προσαρτηθεί στον νέο Δήμο Χερσονήσου. Η πρόταση αυτή φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τον σημερινό δήμαρχο Χερσονήσου Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος επιθυμεί εκτός από την Επισκοπή, τα Μάλια και τις Γούβες ο νέος δήμος να περιλαμβάνει και τους Δήμους Καστελλίου και Οροπεδίου Λασιθίου.

Αλλοπρόσαλλα χαρακτηρίζει στο μεταξύ τα σενάρια για το Γάζι ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Μαρκογιαννάκης, καθώς ο δήμος είναι όμορος με αυτόν του Ηρακλείου και αποτελεί ουσιαστικά ένα ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα. Ωστόσο, αντί να ενταχθεί στο Ηράκλειο, ενώνεται με άλλους δήμους που θα λειτουργήσουν- όπως υποστηρίζει – ανασταλτικά στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

Πυρ ομαδόν δέχεται ο «Καποδίστριας 2» από όλους τους δημάρχους του Νομού Λασιθίου, οι οποίοι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αλλαγή. Τη διαφωνία τους με τις συνενώσεις έχουν εξάλλου εκφράσει οι δημάρχοι και με σχετικό ψήφισμα της Τοπικής Ένωσης των Δήμων (ΤΕΔΚ) της περιοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Κοινότητας Βραχασίου, η οποία έπειτα από αγώνα σχεδόν μίας δεκαετίας είχε κατοχυρώσει το δικαίωμα της ανεξαρτησίας της με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης Καραμανλή. «Πρόταση νηπιαγωγείου»

Ενδεικτικό είναι πως ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Σφυράκης χαρακτηρίζει τον νέο «Καποδίστρια» πρόταση νηπιαγωγείου, η οποία εξυπηρετεί επιδιώξεις λίγων μεγαλοδημάρχων. «Η πρόταση αυτή καταργεί τον όρο Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως δεν ανησυχώ γιατί τελικά δεν πρόκειται να υλοποιηθεί και αν πάει να γίνει κάτι τέτοιο θα μας βρουν απέναντί τους», υποστηρίζει.

Εν βρασμώ και η Βόρεια Ελλάδα


ΣΟΒΑΡΕΣ ενστάσεις έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας το νέο σχέδιο συνενώσεων δήμων που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείονται και νέοι γύροι κινητοποιήσεων σε περίπτωση που προχωρήσει η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δυο «πυλώνες» αντίδρασης αναμένεται να συγκροτηθούν στον Νομό Θεσσαλονίκης, όπου το σχέδιο αφήνει «άθικτο» μόνο το Πολεοδομικό Συγκρότημα. Ο πρώτος εντοπίζεται στην επαρχία Λαγκαδά και αφορά το τελικό σχήμα συνενώσεων των Δήμων Λαγκαδά- Κορώνειας- Εγνατίας και Μυγδονίας- Άσσηρου- Λαχανά- Βερτίσκου, όπου ήδη έχουν ακουστεί οι πρώτες ενστάσεις για το προτεινόμενο σχήμα. Δεδομένες θεωρούνται όμως και οι ενστάσεις για τη συνένωση των Δήμων Πυλαίας και Πανοράματος, παρ΄ ότι ακόμα δεν έχουν διατυπωθεί επίσημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Πυλαίας, ο μεγαλύτερος του νομού, στην έκταση του οποίου δραστηριοποιούνται οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση τη συνένωση με το Πανόραμα, καθώς κάτι τέτοιο θα σημάνει μοίρασμα της «πίτας» των τεράστιων εσόδων που έχει.

Στην Πιερία

Νέες κινητοποιήσεις αναμένεται να πυροδοτήσει το σχέδιο στην Πιερία, όπου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και στην πρώτη φάση του «Καποδίστρια». Οι κάτοικοι των περιοχών Παντελεήμονα, Πλαταμώνα και Πόρων, που είχαν ζητήσει την «απόσχισή» τους από τον Δήμο Ανατολικού Ολύμπου, δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συνένωσή τους με το Δίον και το Λιτόχωρο. Όπως υποστηρίζουν, ο συγκεκριμένος δήμος είναι τεράστιος, καθώς περιλαμβάνει πέντε μεγάλα χωριά, δύο παραδοσιακούς οικισμούς και μεγάλου μήκους παράλια, με αποτέλεσμα κάποιες περιοχές να παραμελούνται. Οπότε η νέα συνένωση θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στον σημαντικότερο τουριστικό πόλο έλξης του νομού. Σημείο τριβής, εξάλλου, αναμένεται να αποτελέσει και το θέμα της έδρας του νέου δήμου, αφού οι κάτοικοι του Δίου είχαν και στο παρελθόν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, ζητώντας να μεταφερθεί στη μεγάλης ιστορικής σημασίας περιοχή τους.

Στη Χαλκιδική

«Επανάσταση» εκτιμούν οι τοπικοί φορείς ότι θα φέρει στη Χαλκιδική η μείωση των δήμων του νομού σε πέντε. Άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια, τόσο στον Μαρμαρά που ζητούσε την αυτονόμησή του από τον Δήμο Σιθωνίας, όσο και στο Παλαιοχώρι που αρνούταν να ενταχθεί στον Δήμο Αρναίας. Στην Κοζάνη

Στον Νομό Κοζάνης ήδη δύο δήμαρχοι έχουν εκφραστεί αρνητικά στην προοπτική νέων συνενώσεων. Πρόκειται για τους δημάρχους Βελβεντού, Μανώλη Στεργίου και Αιανής, Γιώργο Τζέλλο, οι οποίοι επιμένουν στην «ανεξαρτησία» τους, υποστηρίζοντας ότι την επιβάλλει η γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της περιοχής.