Η υπόθεση των υποκλοπών έκλεισε ως εάν να μην υπήρξε ποτέ. Στο μέγα σκάνδαλο των ομολόγων καταλογίστηκαν ευθύνες μόνο στους διορισμένους και συνεπώς εκτελούντες κυβερνητικές εντολές προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων. Ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα δεν καταλογίστηκαν ούτε στις υποθέσεις των πρώην υπουργών Τσιτουρίδη και Μαγγίνα. Όσο για το γνωστό σκάνδαλο Ζαχόπουλου, στο οποίο εκτός από τον πρώην γενικό γραμματέα εμπλέκεται κατηγορούμενο για συμμετοχή και για προσπάθεια συγκάλυψης το ίδιο το πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού, στις φυλακές κρατούνται ένας δικηγόρος και η γνωστή… τριανταπεντά- χρονη.

Η ιστορία επαναλαμβάνε- ται στο σκάνδαλο της Siemens. Για το οποίο κάθε τόσο επανέρχεται η επίσημη διαβεβαίωση ότι εμπλέκονται μόνον ιδιώτες. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί η κατάληξη ούτε του 1% των χρημάτων του «μαύρου ταμείου». Και παρά το γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο όπου δραστηριοποιήθηκε η εταιρεία, από τη Γερμανία μέχρι τη Νιγηρία, αποδείχθηκε ότι η υπόθεση αφορούσε διακίνηση πολιτικού χρήματος.

Η χώρα μας λοιπόν παρουσιάζει μια ακόμη διεθνή πρωτοτυπία: Σ΄ ένα σκάνδαλο που διεθνώς χαρακτηρίζεται ως κατ΄ εξοχήν πολιτικό, δεν βρέθηκε εμπλεκόμενος ούτε ένας πολιτικός. Όλο το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στη συμμετοχή… Τσουκάτου και κάποιων παρένθετων χρηματιστών. Και το μόνο κόμμα στο οποίο… ίσως να κατέληξαν κάποια χρήματα, ήταν τελικά το ΠΑΣΟΚ. Σε πείσμα των διαβεβαιώσεων των ίδιων των υπευθύνων της εταιρείας, οι οποίοι επαναλαμβάνουν ότι η διαφθορά διαπερνούσε οριζόντια όλα τα κόμματα και αφορούσε πολιτικούς όλων των πλευρών.

Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των υπέρογκων προεκλογικών δαπανών κομμάτων και πολιτικών. Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία να ελεγχθεί το πολιτικό χρήμα και να εξυγιανθεί επιτέλους το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ο Γιάννης Α.Μυλόπουλος είναι καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.