«ΔΩΡΑΚΙ» ύψους περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, παρέχει η κυβέρνηση μέσα στην επόμενη πενταετία σε εν ενεργεία δικαστικούς και συνταξιούχους.

Η ρύθμιση αυτή, που εντάσσεται στο σχέδιο νόμου για την αύξηση των συντάξεων του Δημοσίου και άρχισε να συζητείται χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προβλέπει ότι θα καταβληθεί τμηματικά, θα αφορά την προηγούμενη πενταετία (1.1.2003-31.12.2007) και θα υπολογιστεί με βάση τον μηνιαίο βασικό μισθό των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας ύψους 4.072 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και 3.994 ευρώ για τα υπόλοιπα έτη. Επιπλέον θα φορολογηθεί αυτοτελώς με συντελεστή 25%, δεν θα υπόκειται σε καμία άλλη κράτηση και είναι ανεξάρτητη από το εκάστοτε ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών.

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, με τη συγκεκριμένη διάταξη ανοίγει ο δρόμος και για τους βουλευτές να λάβουν αναδρομικά ισόποσα χρήματα καθώς- κατά το Σύνταγμα- οι μισθοί τους ακολουθούν τους αντίστοιχους των δικαστικών: «Ποιος αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιος συνταξιούχος βουλευτής να προσφύγει έπειτα από μερικούς

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ

και για τους βουλευτές να λάβουν αναδρομικά ισόποσα χρήματα

μήνες στα δικαστήρια και να ζητήσει τα αναδρομικά αφού είναι εξομοιωμένος μισθολογικά με τους δικαστικούς λειτουργούς», σχολίαζαν χαρακτηριστικά.

Κι ενώ στις άλλες κατηγορίες συνταξιούχων του Δημοσίου, όπως επεσήμαναν κατά τη χθεσινή συζήτηση βουλευτές όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων, παρέχεται αύξηση της τάξεως μόνο του 4% που δεν λύνουν τα προβλήματά τους, η έκτακτη αναδρομική επιχορήγηση των δικαστικών λειτουργών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το θέμα της αναδρομικής έκτακτης επιχορήγησης στους δικαστικούς έθεσε, κατά τη χθεσινή συζήτηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «με προκλητικό τρόπο δίνει τόσα πολλά στους δικαστές και αυξήσεις… πείνας στους δημοσίους υπαλλήλους», ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης χαρακτήρισε «ρουσφετολογική» τη ρύθμιση.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών, όμως, Νίκος Λέγκας δεν αναφέρθηκε καθόλου στη διάταξη και περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι η αύξηση του 4% των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων κινείται στο πλαίσιο του πληθωρισμού.

Νωρίτερα, ωστόσο, ακόμη και ο εισηγητής της Ν.Δ. Αδάμ Ρεγκούζας επεσήμανε ότι η αύξηση δεν λύνει τα μισθολογικά προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης τόνισε ότι η συγκεκριμένη αύξηση «φαλκιδεύεται από τους πρόσθετους φόρους», ενώ η Ελπίδα Παντελάκη (ΚΚΕ) έκανε λόγο για συντάξεις εναρμονισμένες στην πολιτική λιτότητας.