Η ΦΘΙΝΟΥΣΑ, από χρόνο σε χρόνο, πορεία της απόδοσης των δικαστών, όπως τεκμηριώνεται με αριθμούς- τουλάχιστον για τις υποθέσεις που εκδικάζονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών- αποτέλεσε τελικά σημείο… συνάντησης δικαστών και δικηγόρων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν ότι η Δικαιοσύνη υπολειτουργεί και εξ αιτίας της ανεπάρκειας αρκετών λειτουργών της.

Στη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας με αντικείμενο τη «λευκή απεργία» που κάνουν, είτε λόγω προβλημάτων υγείας είτε λόγω ραθυμίας, 80 περίπου δικαστές του Πρωτοδικείου της πρωτεύουσας, η διαφαινόμενη σύγκρουση με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

«συμφώνησαν» ότι η Δικαιοσύνη υπολειτουργεί- το Πρωτοδικείο της Αθήνας έχει και 79 οργανικά κενά

κ.κ. Δ. Κυριτσάκη και Χ. Αθανασίου οι οποίοι παρέστησαν, αποσοβήθηκε χάρη στην απτή πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δ. Παξινός κατήγγειλε την ύπαρξη ομάδας δικαστών που ουσιαστικά αρνούνται να δικάσουν, καθώς δεν υπερβαίνουν καθημερινά τη συζήτηση τεσσάρων υποθέσεων.

Η αντίδραση του προέδρου της ΕΔΕ κ. Δ. Κυριτσάκη υπήρξε άμεση αρχικά, αλλά η παράθεση των αριθμών συνέβαλε στη σιωπηρή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ότι 60 δικαστικοί λειτουργοί δεν αποδίδουν στο λειτούργημά τους λόγω προβλημάτων υγείας και άλλοι 20 (ή 10 όπως επέμειναν οι εκπρόσωποι των δικαστών) λόγω… τεμπελιάς.

«Η ελληνική πολιτεία πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη», υπογράμμισε ο κ. Χ. Αθανασίου, κατά την εκτίμηση του οποίου ο αριθμός των αποφάσεων έχει αυξηθεί, παρά τα 79 οργανικά κενά που υπάρχουν στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Ωστόσο ο γενικός γραμματέας της Ένωσης συμφώνησε με τους εκπροσώπους του ΔΣΑ ότι η Δικαιοσύνη υπολειτουργεί.

Απροθυμία δικαστών

Κοινή διαπίστωση πάντως είναι ότι η μόνη άμεση λύση στο πρόβλημα που προκαλεί η απροθυμία ενός σεβαστού αριθμού δικαστικών λειτουργών να διεκπεραιώσουν δικογραφίες είναι η νομοθετική θέσπιση της εθελουσίας εξόδου από το Σώμα, που, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο. «Να φύγουν όσοι δεν μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημα» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ κ. Θ. Σχινάς. Ωστόσο ο κ. Κυριτσάκης υπεραμύνθηκε του θεσμού του πειθαρχικού ελέγχου των ανεπαρκών δικαστών, καθώς ο ίδιος, αν και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατέχει και τη θέση του προϊσταμένου της Επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών. «Η βούληση για εξυγίανση είναι δεδομένη. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στην πλειονότητά τους οι δικαστές δεν ξέρουν Σαββατοκύριακα, αργίες και γιορτές, αφού δουλεύουν διαρκώς για να εκδώσουν αποφάσεις» υπογράμμισε.

Ο αντίλογος ωστόσο ήρθε από τον αντιπρόεδρο του ΔΣΑ κ. Θ. Σχινά, ο οποίος δήλωσε πως η πλειονότητα των δικαστικών λειτουργών δημοσιεύει τις αποφάσεις λίγο πριν από την εξάντληση του 8μήνου, που τίθεται ως προθεσμία από τον νόμο για την έκδοση αποφάσεων.

«Είμαστε διατεθειμένοι να κατέβουμε σε αποχή, τουλάχιστον στους δικαστές που έχουμε εντοπίσει ότι αρνούνται να δικάσουν» πρόσθεσε ο κ. Παξινός, υπενθυμίζοντας πάντως ότι οι δικηγόροι στήριξαν τους δικαστές σε πολλά από τα αιτήματά τους, κάτι που αναγνώρισε και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χ. Αθανασίου.