Σήμερα Τρίτη 31 Ιουλίου 2007 συζητείται στη Βουλή η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη. Μέσα στη γενικευμένη σύγχυση και κρίση που προκαλούν οι πυρκαγιές πολύ δύσκολα το νομοσχέδιο αυτό θα προσελκύσει πολιτικό ενδιαφέρον. Και όμως ίσως είναι από τις πλέον σημαντικές συζητήσεις και αποφάσεις που παίρνονται για τη χώρα.

Τρία χρόνια ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο για το οποίο καμία ουσιαστική διαβούλευση δεν έγινε και φυσικά τίποτα το σημαντικό που να παραπέμπει στην απαιτούμενη μεταρρύθμιση. Η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην αλλαγή της αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Η Ελλάδα όχι μόνο είναι η τελευταία χώρα όσον αφορά το ποσό που κατευθύνεται στην έρευνα, αλλά είναι η μόνη χώρα που τα τελευταία χρόνια μείωσε το ποσοστό αυτό από 0,64% σε 0,57% του ΑΕΠ. Τα ποσοστά δε που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα θα έπρεπε να φτάνουν στα 2/3 των συνολικών κονδυλίων, ενώ είναι κάτω από το 30% και φθίνουν. Την ίδια στιγμή η έρευνα είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο τους άνδρες.

Στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας υπάρχουν 3 γυναίκες στα 62 συνολικά τακτικά μέλη. Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θέτουμε την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία στο κέντρο του νέου μοντέλου ανάπτυξης και δεσμευόμαστε για αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να φτάσει στο 1,5% του ΑΕΠ. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις, οι κοινωνικοί φορείς, η κοινότητα των ερευνητών, ο ιδιωτικός τομέας να συζητήσουν οργανωμένα και με θέσεις για να συμφωνήσουμε σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη δύναμη του Ελληνισμού ανά τον κόσμο που είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο θα προσελκύσει επενδύσεις νέου τύπου που είναι προϋποθέσεις ανάπτυξης και απασχόλησης. Είναι ακατανόητο το γιατί το νομοσχέδιο αυτό κατατίθεται και συζητείται μέσα στον Αύγουστο, μήνα διακοπών όλων και με κλειστά τα πανεπιστήμια. Είναι αδιανόητο γιατί ύστερα από τρία χρόνια κατατίθεται μια πρόταση που ενισχύει τη γραφειοκρατία, επιτείνει τη σύγχυση και την ανασφάλεια χωρίς να προσφέρει κάτι νέο και ουσιαστικό. Ανήκοντας στην κατηγορία εκείνη των πολιτών και πολιτικών που πιστεύουν ότι η Ελλάδα του μέλλοντος είναι «η Έξυπνη Ελλάδα» θεωρώ ως μόνη γενναία απόφαση την απόσυρσή του.

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι βουλευτής Επικρατείας, υπεύθυνη προγράμματος του ΠΑΣΟΚ