Πριν από έναν χρόνο, ο υφυπουργός Υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλος υποσχέθηκε στους εργαζομένους του Κέντρου Βρεφών «Μητέρα» που είχαν βγει στον δρόμο, ότι θα γίνονταν γρήγορα 25 προσλήψεις- ανάμεσά τους και 12 βρεφοκόμων. Σήμερα, αυτοί οι 25 νέοι υπάλληλοι- κοινωνικοί λειτουργοί και βρεφοκόμοι- εξακολουθούν να αναμένονται και οι εργαζόμενοι στο «Μητέρα» ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις.


«Έως τώρα δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε εκ νέου ότι μέσα σε έναν μήνα θα παρουσιασθούν στις θέσεις τους οι νεοπροσληφθέντες. Ακόμη κι όταν συμβεί αυτό, θα είμαστε και πάλι δυο βήματα πίσω, γιατί 12 βρεφοκόμοι θα έρθουν και 12 θα… φύγουν- λόγω συνταξιοδότησης, εγκυμοσύνης και λήξης συμβάσεων», λέει στα «ΝΕΑ» η βρεφοκόμος και πρόεδρος των εργαζομένων στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» κ. Μαρία Πολίτη.

«Ακούσαμε πολλές υποσχέσεις, αλλά δεν είδαμε κανένα φως στον ορίζοντα. Είμαστε στον ίδιο ακριβώς παρανομαστή.

ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

«Ακούσαμε πολλές υποσχέσεις, αλλά δεν είδαμε φως στο ορίζοντα», λέει η πρόεδρος των εργαζομένων κ. Μαρία Πολίτη

Δουλεύουμε με εντατικούς ρυθμούς για να καταφέρουμε να ταΐσουμε, να πλύνουμε και να αλλάξουμε τα παιδιά. Αλλά όσο και να θέλουμε, δεν προλαβαίνουμε να τα αγκαλιάσουμε, να τα χαϊδέψουμε, να τα παρηγορήσουμε όταν κλαίνε, να παίξουμε μαζί τους ή να τα πάμε βόλτα. Τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν χωρίς παραστάσεις και ερεθίσματα, και είναι πεινασμένα για αγάπη. Απλά τα σιτίζουμε και προστατεύουμε τη ζωή τους», λέει η Μαρία Πολίτη.

Σημαντικές ελλείψεις

Από τις 109 βρεφοκόμους του «Μητέρα», οκτώ έχουν μετακινηθεί σε διοικητικές θέσεις για λόγους υγείας και άλλες οκτώ συμβασιούχοι αποχωρούν στις 20 Ιουνίου. Έξι εργάζονται στον παιδικό σταθμό, τρεις στο γαλακτοκομείο και τρεις στη βρεφοκομική υπηρεσία. Εφτά ακόμη απασχολούνται στο τμήμα υποδοχής- νοσοκομείο για βρέφη ολίγων ημερών έως και 4- 5 μηνών.

«Όσες απομένουμε, έχουμε την ευθύνη 82 παιδιών σε 7 περίπτερα και σε όλες τις βάρδιες. Τα πρωινά είμαστε δύο σε κάθε περίπτερο, τρεις από το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ και μία τη νύχτα. Κάθε περίπτερο έχει παιδιά από λίγων μηνών έως 6 χρόνων. Παιδιά υγιή, αλλά και παιδιά με πρόβλημα ή μειονεξίες. Εξαντλούμε όλη μας την ενέργεια στο να προστατεύουμε τα μικρότερα από τα μεγαλύτερα ή τα πιο επιθετικά και απλά χαϊδεύουμε κεφαλάκια όπως περνάμε», περιγράφουν οι βρεφοκόμοι.

«Αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Βρεφών “Μητέρα” είναι να γίνουν αποτελεσματικοί στη δουλειά τους», επισημαίνει ο Γιάννης Σφακιανάκης, γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ σε θέματα Πρόνοιας. «Αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά τού “Μητέρα” είναι περισσότερες ανοικτές αγκαλιές και χέρια που να μην τα ταΐζουν μηχανικά, αλλά να τα χαϊδεύουν και να τα νανουρίζουν».

20 παιδιά παραμένουν στα «αζήτητα»


Η ΕΛΕΝΗ δεν έχει γνωρίσει άλλο σπίτι. Μεγαλώνει στο «Μητέρα» από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε. Είναι τεσσάρων χρόνων, ιδιαίτερα κοινωνική και χαρούμενη. Δεν έχει υιοθετηθεί έως τώρα, ούτε κάποια οικογένεια την πήρε με αναδοχή, γιατί πάσχει από σύνδρομο Ντάουν. Μια άλλη ζωηρή τετράχρονη, η Μαργαρίτα, γεννήθηκε τυφλή και περνά τα πρώτα της χρόνια στο «Μητέρα», όπου το πρόβλημά της δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε, με ειδική αγωγή. Ειδική αγωγή δεν έχει φυσικά ούτε η Ελένη, ούτε κάποιο από τα υπόλοιπα 20 παιδιά που παρουσιάζουν σοβαρά ή πιο ήπια προβλήματα υγείας και παραμένουν για μακρό χρονικό διάστημα στο ίδρυμα.

Μερικά θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα, άλλα ένα, ενάμισι ή και δύο χρόνια και ορισμένα περισσότερο άτυχα θα μείνουν τέσσερα, πέντε ή και έξι χρόνια.

«Αυτά τα 20 παιδιά μάς απασχολούν ιδιαίτερα, αλλά δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις» εξηγεί η Ελευθερία Ψαρά, προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του «Μητέρα»: «Εκτός από τη Μαργαρίτα και την Ελένη, τα υπόλοιπα παιδιά έχουν πρόβλημα νοητικής υστέρησης, κάποια άλλα οριακή νοημοσύνη, ήπια προβλήματα συμπεριφοράς ή έντονα κοινωνικά προβλήματα…».

Πενταπλάσιες οι αιτήσεις από τις υιοθεσίες!


ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ στην κοινωνική υπηρεσία του «Μητέρα» είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι αλλά… λίγοι. Εννέα μόνιμοι και πέντε συμβασιούχοι που αποχωρούν σε λίγο, αντιμετωπίζουν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς. Αποτέλεσμα, η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στην διεκπεραίωση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων ζευγαριών.

«Οι αιτήσεις είναι πενταπλάσιες από τον αριθμό των παιδιών που προορίζονται για υιοθεσία», λέει η κ. Ψαρά. Κάθε χρόνο 150 νέες αιτήσεις προστίθενται στις παλαιότερες ενώ γίνονται μόνο 30- 35 υιοθεσίες. «Από τις 410 υιοθεσίες που έγιναν το 2005 σε παιδιά έως 10 ετών, οι 375 ήταν ιδιωτικές. Ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός παιδιών προωθείται “ιδιωτικά” με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Στο κέντρο μας φθάνουν όλο και λιγότερα παιδιά με σκοπό την υιοθεσία…». Τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια περιμένουν 5 έως 6 χρόνια μέχρι να πάρουν παιδί- αφού εξετασθεί η αίτησή τους, γίνει η κοινωνική έρευνα και κριθούν κατάλληλα.

«Ο απώτερος σκοπός του “Μητέρα” είναι να προστατεύσει το παιδί και να το βοηθήσει μια μέρα να επιστρέψει στη φυσική του οικογένεια», επισημαίνει η παιδίατρος Αντιγόνη Κοντοπούλου, επιστημονική διευθύντρια του «Μητέρα». «Δυστυχώς έχουμε πολλά παιδιά με ιδιαιτερότητες ή μειονεξίες, τουλάχιστον 3-4 σε κάθε περίπτερο που έχει 11 παιδιά. Εγώ ως γιατρός δεν θα ήθελα κανένα παιδί να παραμένει εδώ πάνω από λίγες ημέρες με μέγιστο χρονικό πλαίσιο το τρίμηνο. Αλλά δεν το κατορθώνουμε όσο φιλότιμα και να προσπαθούμε…».

Προσωρινά ονόματα

Πολλά από τα παιδιά δεν έχουν καν βαφτιστικό όνομα και είναι άγνωστο αν ο Κάρολος, ο Ιάσονας, η Έλλη, η Όλγα, η Μαρίνα, ο Πύρρος ή ο Φοίβος, θα κρατήσουν τα «προσωρινά» τους ονόματα εάν και αφού υιοθετηθούν. Άγνωστη είναι επίσης η τύχη των μεγαλύτερων παιδιών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα και ηλικιακά βρίσκονται οριακά στο «Μητέρα» αφού ο θεσμός των ανάδοχων οικογενειών περνάει κρίση. Κάποια από αυτά, κάποια στιγμή καταλήγουν μοιραία σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων.