Λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ρωσίας που αναμένεται να είναι τρικυμιώδης, η γερμανική προεδρία προσπαθεί απεγνωσμένα να βελτιώσει το κακό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Παράλληλα, η Κοντολίζα Ράις έφτανε στη Μόσχα με στόχο να μπαλώσει κάπως τις σχέσεις Ουάσιγκτον- Μόσχας.


Τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από χθες η Κοντολίζα Ράις. Σήμερα, πρόκειται να γίνει δεκτή από τον Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από τις συνομιλίες που θα έχει με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Λαβρόφ. Κατά την άφιξή της στη ρωσική πρωτεύουσα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως οι αμερικανορωσικές σχέσεις είναι πολύ δύσκολες, αλλά πως υπάρχουν και κοινοί τομείς δράσης που πάνε πολύ καλά. «Ορισμένοι πετάνε λέξεις όπως νέος ψυχρός πόλεμος. Ως πρόσωπο που έζησε αυτή την περίοδο, ως ειδική, πιστεύω πως αυτός ο παραλληλισμός δεν έχει λόγο ύπαρξης» δήλωσε και προσέθεσε: «Δεν είναι εύκολη περίοδος για τις σχέσεις μας, αλλά ούτε είναι, πιστεύω, περίοδος κατά την οποία συμβαίνουν καταστροφικά πράγματα στις σχέσεις μας».

Γεγονός είναι πάντως πως πολλά «αγκάθια», από τα σχέδια για ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη, έως τα πολιτικά δικαιώματα στη Ρωσία, τους τελευταίους μήνες έχουν οδηγήσει στο ναδίρ τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ αλλά και την Ε.Ε.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν προκαλέσει εντάσεις και στο εσωτερικό της Ένωσης καθώς νέα μέλη της, τα οποία ανήκαν στο πρώην σοβιετικό μπλοκ όπως είναι η Λιθουανία, η Εσθονία και η Πολωνία, πιέζουν για υιοθέτηση σκληρής γραμμής εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο η θέση αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διαφωνία πολλών παλαιών μελών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Γερμανία.

Η Άνγκελα Μέρκελ

Την Παρασκευή οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, θα διεξαγάγουν συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην πόλη της Σαμάρα κοντά στον Βόλγα. Την Κυριακή, Μέρκελ και Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συμφώνησαν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην εξελιχθεί σε φιάσκο η σύνοδος. Με τον ίδιο στόχο φτάνει σήμερα στη Μόσχα για έκτακτη επίσκεψη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ΦρανκΒάλτερ Στάινμαγιερ.

Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν πως είναι τόσο πολλά τα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές, ώστε χωρίς να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος σε αυτάκάτι που δεν θεωρείται αναμενόμενο- η σύνοδος είναι καταδικασμένη σε αδιέξοδο και αποτυχία. «Ούτε οι συνομιλίες με τη Ράις ούτε η σύνοδος στη Σαμάρα θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα βήματα για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες», λέει ο Γεβγένι Βολκ, αναλυτής του Ιδρύματος Χέριτατζ.

Σημεία τριβής μεταξύ Δύσης και Ρωσίας


● Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ Τα αμερικανικά σχέδια για ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας τους στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, Πολωνία και Τσεχία, έχουν εξοργίσει τους Ρώσους, οι οποίοι πιστεύουν πως πρόκειται για ευθεία απειλή εναντίον τους ● Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Η Ρωσία αποδίδει σε «αμερικανικό δάκτυλο» τις συνεχείς καθυστερήσεις για την ένταξή της στον ΠΟΕ ● ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ Η Ρωσία αντιτίθεται σφόδρα στην ανεξαρτητοποίηση της σερβικής επαρχίας του Κοσόβου και έχει απειλήσει με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας εάν οι ΗΠΑ πιέσουν τώρα για λήψη σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας ● ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Οι τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με τα κράτη αυτά, τα οποία πλέον είναι μέλη της Ε.Ε., αποτελεί μόνιμη πηγή έντασης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον αλλά και Μόσχας- Ε.Ε. ● ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ Οι ΗΠΑ επιμένουν πως η ρωσική ηγεσία δείχνει σημάδια αυταρχισμού και πως υπάρχει τάση να πνίγεται κάθε φωνή διαφωνίας στο εσωτερικό της χώρας. Παρόμοιες αλλά ηπιότερες είναι οι «παραινέσεις» της Ε.Ε. προς τη Ρωσία