«Είμαι ελεύθερος!»…

… φώναξε ο Ποσάντα μόλις άκουσε την απόφαση. «Ευχαριστώ τον Θεό κι όλους εσάς, αδέλφια μου από το Μαϊάμι και την Κούβα, γι΄ αυτήν τη νίκη». Αμερικανικό δικαστήριο απάλλαξε τον Λουίς Ποσάντα Καρίλες- τον Κουβανό που το 1976 είχε ανατινάξει κουβανικό επιβατικό αεροσκάφος με 73 επιβάτες από την Κούβα και τη Βενεζουέλα- από την κατηγορία ότι είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ. Είχε ζητήσει άσυλο εκεί πριν από δύο χρόνια.

Η Κούβα…

… και η Βενεζουέλα αντέδρασαν με οργή στη δικαστική απόφαση. «Είναι ύβρις για τον κουβανικό λαό και για τις χώρες που έχασαν 73 από τα παιδιά τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουβανικής κυβέρνησης. Η ηγεσία της Βενεζουέλας μιλάει για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι αμερικανικές Αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να εκδώσουν τον Ποσάντα είτε στην Κούβα είτε στη Βενεζουέλα. Πριν από δύο χρόνια, όταν είχε γίνει γνωστό πως είχε ζητήσει άσυλο στις ΗΠΑ μετά την απόδρασή του από τις φυλακές της Βενεζουέλας, ένα εκατομμύριο Κουβανοί είχαν διαδηλώσει στην Αβάνα ζητώντας την έκδοσή του. Φαίνεται όμως πως όταν πρόκειται για τον αμερικανικό πόλεμο κατά του Κάστρο, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μπαίνει στο ράφι. Ο Ποσάντα εκπαιδεύτηκε από τη CΙΑ, έγραφε τότε η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», υπηρέτησε πολλά χρόνια στον αμερικανικό στρατό, υποκίνησε πολλές διαδηλώσεις κατά του Κάστρο και υπήρξε ανώτατο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλας πριν από την έλευση τους Τσάβες. Ενέχεται σε πολλές βομβιστικές επιθέσεις, με σοβαρότερη από όλες την τρομοκρατική επίθεση στο κουβανικό επιβατικό αεροπλάνο. Η «Μαϊάμι Χέραλντ»: «Το ζήτημα της έκδοσης του Ποσάντα θέτει σοβαρό θέμα αξιοπιστίας των ΗΠΑ». Και η «Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ»: «Φέρνει την κυβέρνηση Μπους αντιμέτωπη με την αυστηρή και άνευ όρων πάταξη της τρομοκρατίας την οποία απαιτεί από τον υπόλοιπο κόσμο».

Η δικαστική…

… απόφαση βάζει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μπους. Γιατί από τη μια μεριά παρουσιάζεται άκαμπτη απέναντι σε κάθε μορφής τρομοκρατία, ενώ από την άλλη είναι απρόθυμη να δυσαρεστήσει την πολυπληθή κοινότητα των αντικαστρικών που ζουν αυτοεξόριστοι (και ψηφίζουν Μπους) στο Μαϊάμι. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Λέξιγκτον, ο Φίλιπ Πίτερς, επισημαίνει πως «αν ο Ποσάντα δεν αντιμετωπιστεί όπως όλοι οι ύποπτοι για τρομοκρατική δράση, θα κάνουμε τον κουβανικό λαό να πιστέψει ότι, ενώ η Αμερική προωθεί τη δημοκρατία, την ίδια ώρα τα βρίσκει με την κουβανική μειονότητα των αυτοεξορίστων, που θα σκότωναν ακόμη και Κουβανούς αμάχους προκειμένου να την επιβάλουν». Ίσως όμως η προώθηση της δημοκρατίας να μην είναι εκείνο ακριβώς που έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος Μπους και ίσως ο λεγόμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» να έχει πιο σκοτεινά κίνητρα.

Από την απαλλαγή…

… του Ποσάντα, ένα μόνο συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα: πως η Αμερική είναι κατά της τρομοκρατίας, εκτός αν αυτή έχει για στόχο της ένα καθεστώς που της είναι ανεπιθύμητο.