Έντονο παρασκήνιο, κόντρες αλλά και δυνατό άρωμα γυναίκας περιλαμβάνει ήδη η προεκλογική αρένα. Η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων- ανεξάρτητα από τον χρόνο των εκλογών- βρίσκεται σε εξέλιξη με τους ενδιαφερόμενους να επιδιώκουν πρώτα να ξεκαθαρίσουν το τοπίο στο δικό του κόμμα ο καθένας και να κερδίσουν μια θέση στα ψηφοδέλτια. Άλλωστε ο «πόλεμος» ανάμεσα σε στελέχη του ίδιου κόμματος όπως αυτός ανάμεσα στη βουλευτή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου και στον προκάτοχό της Γιώργο Δρυ δεν ήταν μοναδικό φαινόμενο.


ΜΑΓΝΗΣΙΑ


Έντονο άρωμα γυναίκας θα έχουν οι εθνικές εκλογές στον Νομό Μαγνησίας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανό οι γυναίκες του συνδυασμού να είναι τέσσερις έναντι τριών ανδρών. Σίγουρη είναι η νυν βουλευτής Ροδούλα Ζήση, αλλά και- εκτός απρόοπτου- η νομικός και πρώην γεν. γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών- επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου – Λένα Κουτσιμπού. Θέλει- και τη θέλουνη νομικός Πετρούλα Ντελεδήμου. Ερωτηματικό αποτελεί η αντινομάρχης Νατάσα Οικονόμου. Από τα αξιοσημείωτα: Ο πατέρας της Λένας Κουτσιμπού υπήρξε βουλευτής Μαγνησίας. Ο πατέρας της Πετρούλας Ντελεδήμου γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής και δύο θείοι της Νατάσας Οικονόμου είναι στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ και για πολλά χρόνια αντιδήμαρχοι Βόλου. Επίσης θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του Κώστα Καρτάλη και παίζεται του νομικού Κώστα Πώποτα. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Πάνου Σκοτινιώτη. Στη Ν.Δ. τρεις γυναίκες φέρονται να είναι οι υποψήφιες. Η βουλευτής Ζέττα Μακρή, η πρώην αντινομάρχης Ελένη Αντωνοπούλου και η δικηγόρος Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Κόρη πρώην βουλευτή της Ν.Δ. η κ. Αντωνοπούλου, μέλος πολιτικής οικογένειας η κ. Χρυσοβελώνη, ενώ και ο πατέρας της κ. Μακρή διετέλεσε βουλευτής. Υποψήφιοι θα είναι βεβαίως και οι Θ. Νάκος και Γ. Σούρλας.

ΚΕΡΚΥΡΑ


Στη Νέα Δημοκρατία ο πονοκέφαλος είναι να αμβλυνθεί η ένταση που επικρατεί ανάμεσα στους δύο βουλευτές, Ν. Γεωργιάδη και Ν. Δένδια, και στον πρώην βουλευτή Σπ. Σπύρου. Ακούγεται έντονα το όνομα του Στέφανου Γκίκα, πλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και του πρώην δημάρχου Κερκυραίων Ι. Τρεπεκλή. Συζητούνται ακόμη τα ονόματα των Σπύρου Μωραΐτη και Χρ.

Σκούρτη, αλλά και των Βαρβάρας Βλάσση και Έλενας Κουρή.

Στο ΠΑΣΟΚ η σημερινή βουλευτής Άντζελα Γκερέκου έχει τρωθεί σοβαρά από τις επιλογές της τις οποίες επέβαλε με συγκρουσιακό τρόπο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Από την άλλη πλευρά η υποψηφιότητα του Γιώργου Δρυ δεν φαίνεται να μπορεί να διεμβολίσει την υποψηφιότητα της κ. Γκερέκου, αλλά ούτε φαίνεται να συσπειρώνει δυνάμεις σαν αυτές που στο παρελθόν τού έδιναν την κυριαρχία στην πολιτική ζωή του τόπου. Απομένουν ο πρώην βουλευτής Ευτ. Κοντομάρης και ο Γ. Καλούδης. Ο Νίκος Μπίστης, υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για την περιοχή των Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με πληροφορίες μελετά την περίπτωση της υποψηφιότητας.

ΡΕΘΥΜΝΟ


Στο Ρέθυμνο θέση στο ψηφοδέλτιο θα διεκδικήσει και ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Νεονάκης, του οποίου η κάθοδος κόπηκε στις προηγούμενες εκλογές λόγω Χρηματιστηρίου. Άγνωστο ωστόσο παραμένει μέχρι στιγμής το τι προτίθεται να πράξει ο έτερος πρώην βουλευτής Γιάννης Σμπώκος, που επίσης κόπηκε από το ψηφοδέλτιο των περασμένων βουλευτικών εκλογών. Άλλα ονόματα που πιθανόν να παίζουν στη μάχη των εκλογών είναι αυτό του πρώην νομάρχη Μανώλη Λίτινα, του Κώστα Λαμπρινού, που ήρθε πρώτος στο δημοτικό ψηφοδέλτιο, και του αντινομάρχη Μανώλη Αρχοντάκη που ήρθε πρώτος στο νομαρχιακό ψηφοδέλτιο. Στο τραπέζι είναι και η υποψηφιότητα της Βαρβάρας Τερζάκη.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ


Στο Ηράκλειο εκτός από τους σημερινούς βουλευτές θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ διεκδικούν ο Νίκος Μπελιβάνης, ο γιατρός Γ. Μιχελογιαννάκης και ο απερχόμενος γραμματέας της ΕΝΑΕ Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Σαρρής, ενώ ακούγεται και το όνομα του Μ. Παγωμένου, δημοτικού συμβούλου. Το ενδιαφέρον του φαίνεται να διατηρεί και ο πρώην βουλευτής Σταυρός Βρέντζος καθώς και ο Πέτρος Μηλιαράκης.

Ως ισχυρή γυναικεία υποψηφιότητα θεωρείται αυτή της σημερινής αντιδημάρχου και πρώην περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Μαρίας Σκραφνάκη, αλλά και εκείνη της Θεανώς ΒρέτζουΑσκορδαλάκη. Το όνομα της καθηγήτριας Ντανιέλας Μαρούδα ακούγεται για το ψηφοδέλτιο ως προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου. Το μειονέκτημα της οριακής εκλογής της αναπληρώτριας συντονίστριας του ΠΑΣΟΚ Δέσποινας Συγγελάκη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν τη βγάζει εντελώς, λένε κάποιοι, από το παιχνίδι του ψηφοδελτίου ενώ παίζουν ακόμη οι υποψηφιότητες της νομαρχιακής συμβούλου Μαρίας Πετρακογιώργη και της αντιδημάρχου Αγγελικής Σχοιναράκη.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναζητώνται νέα και άφθαρτα πρόσωπα για τη συμπλήρωση των κενών θέσεων του συνδυασμού. Εκτός από τους τρεις βουλευτές Μανώλη Κεφαλογιάννη, Γιώργο Δεικτάκη και Κώστα Μπαντουβά καθώς και τους τρεις πολιτευτές Λ. Αυγενάκη, Γρ. Ροκαδάκη και Γ. Μανουρά ακούγονται τα ονόματα των Νεκτάριου Σερμάκη και Γιάννη Οικονόμου. Πιθανότητες έχουν η πρώην πρόεδρος των εμπόρων Γιούλη Μπότη, αλλά και η Λήδα Ζαμπετάκη, ο Χρ. Χονδάκης, ο γιατρός Γ. Καραντινός και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρ. Πασπάτης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ


Μεγάλο όνομα- αντίβαρο στην υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά με τη Ν.Δ. στη Μεσσηνία αναζητεί το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο η υποψηφιότητα Σαμαρά δημιουργεί έτσι κι αλλιώς συνθήκες ντέρμπι για την πρωτιά με τον υφυπουργό Άμυνας Γ. Λαμπρόπουλο, καθώς μπορεί «κάθε σπίτι να έχει κι ένα φαντάρο», αλλά ο Αντώνης Σαμαράς «δεν εγκατέλειψε ποτέ τους ψηφοφόρους του». Η υποψηφιότητα Σαμαρά ανησυχεί τον βουλευτή Δ. Σαμπαζιώτη που κατάγεται από την Πυλία όπως και ο κ. Σαμαράς, αλλά ελπίζει στη συνεχή του επαφή με τους ψηφορόρους και τη δισταυρία. Αντίθετα, λόγους ανησυχίας θεωρούν πολλοί ότι έχει η Σοφία Καλαντζάκου, στην οποία καταλογίζεται απουσία όχι μόνο το τελευταίο διάστημα λόγω της εγκυμοσύνης της, αλλά και νωρίτερα.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρείται σχεδόν βέβαιη η υποψηφιότητα της Νάντιας Γιαννακοπούλου, κορης του πρώην βουλευτή Γ. Γιαννακόπουλου. Μάλιστα στην προσπάθεια να ανακοπεί η δημιουργία μηχανισμού της κ. Γιαννακοπούλου απέδωσαν αρκετοί τις διαγραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Κυπαρισσία, οι οποίοι στις δημοτικές εκλογές είχαν στηρίξει αντάρτικο ψηφοδέλτιο στον Δήμο Κυπαρισσίας. Πίσω από τις διαγραφές αρκετοί είχαν δει τον βουλευτή Δ. Κουσελά, που δεν θέλει δεύτερο ισχυρό υποψήφιο στην επαρχία Τριφυλίας, απ΄ όπου προέρχεται ο ίδιος. Στο ψηφοδέλτιο πάντως αναμένεται να έχουν θέση ο Γιώργος Κανελλόπουλος, πρώην γ.γ. του ΣΔΟΕ, ξανά ο Αλέκος Βλαχογιάννης, ενώ ακούγεται το όνομα της συνδικαλίστριας Φρόσως Σταυράκη.

ΧΑΝΙΑ


Στα Χανιά θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ διεκδικούν ο Σήφης Βαλυράκης και ο πρώην βουλευτής Ευτύχης Δαμιανάκης. Ενθαρρύνονται να είναι υποψήφιοι ο Δημήτρης Λειψάκης που ήρθε πρώτος στο δημοτικό ψηφοδέλτιο και η γιατρός Μαρία ΤζανακάκηΜελισσάρη που ήρθε πρώτη στο νομαρχιακό ψηφοδέλτιο. Παίζει όμως και το όνομα της οδοντιάτρου Λίτσας Κουρουπάκη.

ΛΑΣΙΘΙ


Στον Νομό Λασιθίου θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ φέρονται να διεκδικούν ο Γ. Κουνενός και ο γιατρός Μ. Κλώντζας, ενώ ακούγονται και τα ονόματα του γιατρού Μανώλη Θραψανιώτη, του πολιτικού μηχανικού Σήφη Αναστασάκη και της εκπαιδευτικού Μαρίας Πρατσίνη.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ


Έντονη δυσφορία μεταξύ των τριών σημερινών βουλευτών της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα προκαλεί η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, ενώ ήδη κομματικά στελέχη έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται για την ενίσχυση της υποψηφιότητας. Ακόμη και ο υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης που εκλέγεται από το 1977 φοβάται ότι «για χάρη του Βαληνάκη» σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό μπορεί να βρεθεί εκτός κυβέρνησης.

Ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι εκδηλώνουν και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αντ. Μαρτίνης, ο αντιδήμαρχος Ρόδου Μ. Καμπουρόπουλος και ο εκδότης Δρ. Ταυλάριος από την Κάλυμνο.

Στο ΠΑΣΟΚ το τοπίο είναι θολό και παρατηρείται κομματική αποδιοργάνωση. Εκτός από τους δύο εν ενεργεία βουλευτές Κ. Καϊσερλή και Γ. Παρασκευά, όπως και τον επίσης υποψήφιο το 2004 Γ. Νικητιάδη, προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο από άλλους. Πιέσεις δέχονται ο καθηγητής Δ. Κρεμαστινός και ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γ. Γιαννόπουλος. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του αντινομάρχη Νίκου Ζωίδη και της πανεπιστημιακού Τόνιας Μοροπούλου.

ΞΑΝΘΗ- ΡΟΔΟΠΗ


Γυναίκες και από τη μειονότητα αναζητούν τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ στους δύο νομούς με έντονο το μειονοτικό στοιχείο. Στην κ. Καραχασάν δείχνει να αρέσει το κοστούμι της επικεφαλής της μειοψηφίας στην υπερνομαρχία και ο πολιτευτής Μπουρχάν Μπαράν- που ήταν από τους ενοχλημένους που δεν είχε επιλεγεί για την υπερνομαρχία- θα είναι υποψήφιος. Στη Ροδόπη δύο πρόσωπα από τη μειονότητα, η Σιμπέλ Μουσταφάογλου και ο αντινομάρχης Αχμέτ Χατζηοσμάν, πρώην ιμάμης, είναι ο εφιάλτης των υπολοίπων υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, εφόσον αποφασίσουν να θέσουν υποψηφιότητα. Στην πλευρά της Ν.Δ. αναζητείται γυναίκα και ίσως από τη μειονότητα. Σ΄ αυτή την περίπτωση παίζει το όνομα της κ. Ελμάζ, δικηγόρου, και αδελφής του παλαιού βουλευτή Χασάν Ιμάμογλου.

ΑΧΑΪΑ


Η έξοδος του Ανδρέα Φούρα από το κοινοβούλιο δημιουργεί νέες συνθήκες για τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα. Πολλά νέα πρόσωπα επιδιώκουν μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Ανάμεσά τους ο δικηγόρος Σπύρος Καραχάλιος, ο 29χρονος γιατρός Μιχάλης Κίτρου, γιατρός και γιος του γιατρού και επί σειρά ετών γραμματέα της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κίτρου, αλλά και ο Κώστας Καρπέτας, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Πατρέων και γιος του ιδρυτικού στελέχους του κόμματος Νίκου Καρπέτα. Το όνομα του κ. Ηλία Λιβάνη παίζει δυνατά για την Αχαΐα, όπως επίσης και του προερχόμενου από τη Ν.Δ. δικηγόρου Νίκου Αργυρόπουλου. Ως ενδιαφερόμενοι φέρονται ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ Θανάσης Κανελλόπουλος και ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Πεφάνης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Γ. Αθανασόπουλος και οι Μαρία Κυριακοπούλου, πρώην ειδική γραμματέας στο υπουργείο Άμυνας, και Θεανώ Παναγιωτοπούλου, δικηγόρος, φέρονται επίσης ως ενδιαφερόμενοι για μια θέση στη λίστα του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα.

Στη Ν.Δ. τέσσερα πρόσωπα ακούγονται ιδιαίτερα. Πρόκειται για την πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου, τον αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θανάση Καφέζα, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Θεόδωρο Γιοβάνη και τον Στάθη Θεοδωρακόπουλο από το Αίγιο.