Φιόγκοι σοκολάτας στο σύνολο εσωρούχων της Γαλλίδας σχεδιάστριας Σαντάλ

Τομάς, δημιουργημένοι από τον σεφ Τιερί Μπριντρόν επιβεβαιώνουν το πάθος της

μόδας με τα σοκολατένια επιτεύγματα

Το πάθος για τη σοκολάτα δεν έχει όρια. Έχει όμως προϋποθέσεις ποιότητας και

ιδιωτική πρωτοβουλία για την προστασία της από την εξισωτική παρουσία των

σκευασμάτων βασισμένων σε φυτικά λίπη. Η αληθινή σοκολάτα έχει λογότυπο

αυθεντικότητας, κλαμπ γευσιγνωσίας και πολλούς θαυμαστές στον χώρο της μόδας.

Το άντρο της αληθινής σοκολάτας βρίσκεται στη Γαλλία. Από εκεί ξεκινάει η

δράση της λέσχης των εραστών της, που διατηρεί σε κλειστό κύκλο ειδημόνων την

τελετουργία δοκιμής των νέων σοκολατένιων συνθέσεων, απονέμοντας τα εύσημα σε

παραδοσιακούς σοκολατοποιούς της χώρας και τονίζοντας τη διαφορά ποιότητας σε

σύγκριση με την αμερικανική παραγωγή.

Πρόκειται μάλλον για έναν ανταγωνισμό πολιτισμών. Οι Γάλλοι προσπαθούν

να υπερασπιστούν τις αξίες της υψηλής ζαχαροπλαστικής, που συμπληρώνει τη

γαστρονομική τους φήμη. Οι Αμερικανοί επιχειρούν να πάρουν το προβάδισμα στην

αγορά των σοκολατοφάγων – που είναι πολλοί – προωθώντας σοκολάτες με βάση τα

φυτικά λίπη και με χαμηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Η διαφορά τους είναι ότι οι

Γάλλοι επιμένουν στις μπουτίκ σοκολάτας και οι Αμερικανοί στην ποικιλία των

ραφιών τού σούπερ μάρκετ. Γι’ αυτό και τα μέλη της λέσχης των ειδικών της

σοκολάτας έθεσαν το ζήτημα υπόψη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, καθώς η κοινοτική

οδηγία που ισχύει από το καλοκαίρι του 2000 δίνει άδεια εισόδου στις σοκολάτες

με βάση τα φυτικά λίπη (MGV).

Οι κινητοποιήσεις όμως της γαλλικής συντεχνίας σοκολατοποιών έφεραν αποτέλεσμα

και τον ερχομό, από τον Ιανουάριο του 2003, ενός σήματος ποιότητας της γνήσιας

σοκολάτας στα προϊόντα τους. Το λογότυπο ενός κόκκου κακάου συνοδεύεται από

την επεξήγηση «Γνήσιο Βούτυρο Κακάου» (Pure Beurre de Cacao) και θα βρίσκεται

παντού όπου υπάρχει σοκολατένια δημιουργία που η σύστασή της περιέχει 60% με

75% κακάο.

Με αυτόν τον τρόπο και με αυτό το σήμα ποιότητας της γνήσιας σοκολάτας, οι

Γάλλοι προσπαθούν να επιτεθούν στα άλλα παρασκευάσματα που κυκλοφορούν στις

χώρες της Ευρώπης. Σκοπός τους είναι ο έλεγχος γνησιότητας να επεκταθεί και

στις υπόλοιπες περιοχές.

Στο μεταξύ, η λατρεία (και η οικονομία) της σοκολάτας αποτελεί ζήτημα

στυλ. Γι’ αυτό και οι πιο δυναμικοί δημιουργοί από τον χώρο της μόδας δείχνουν

ενδιαφέρον. Τα κινήτρά τους δεν είναι μόνο η γκουρμέ απόλαυση της «αμαρτίας»

που προσέφεραν στον Χριστόφορο Κολόμβο οι ιθαγενείς της νήσου Γκουανάγια έξω

από την Ονδούρα τον Ιούλιο του 1502. Είναι και η πολιτική ενίσχυσης της σειράς

σινιέ προϊόντων που έχουν την υπογραφή τους. Ο Τζόρτζιο Αρμάνι ήδη ετοίμασε

μία σειρά σοκολατένιων προϊόντων που διατίθενται από το κατάστημά του στο

Μιλάνο. Η Γαλλίδα σχεδιάστρια Σόνια Ρίκιελ είναι μέλος της λέσχης των ειδικών

της σοκολάτας. Υποστηρίζει μάλιστα ότι στην κατανάλωση γνήσιας γαλλικής

σοκολάτας οφείλει την έμπνευσή της για τον σχεδιασμό των γυναικείων συλλογών

της.

Οι σύγχρονοι γλύπτες διαλέγουν το σκούρο χρώμα της σοκολάτας, για να

δημιουργήσουν εφήμερα δείγματα της τέχνης τους, συνεχίζοντας εκεί από όπου

σταμάτησε ο Άντι Γουόρχολ. Ο οποίος, όταν αναγκάστηκε για λόγους υγείας να

στερηθεί την αγαπημένη του συνήθεια, άρχισε να ζωγραφίζει τις σοκολάτες που

άλλοτε καταβρόχθιζε.

Μαύρος «χρυσός»

Η θρεπτική αξία της σοκολάτας είναι εξαιρετική, αν και ο ρόλος της είναι

παρεξηγημένος. Όπως προκύπτει από έρευνες, η αληθινή σοκολάτα, κυρίως η μαύρη,

με υψηλή περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο, περιέχει φλαβονοειδή (φυσικά

αντιοξειδωτικά) που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, βοηθούν στην προστασία

από καρδιακές παθήσεις και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού κατά του

καρκίνου. Οι πρωτεΐνες, το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο

χαλκός, περιέχονται στον πίνακα των συστατικών της, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη

του οργανισμού, στη δομή των οστών, στον μεταβολισμό και στην οξυγόνωση του

αίματος. Ενώ τα φυτικά λίπη στη σύσταση της αληθινής σοκολάτας δεν επηρεάζουν

το ποσοστό χοληστερόλης στο αίμα, επομένως δεν προκαλούν χοληστερίνη.

Τελευταία ανακάλυψη μάλιστα τονίζει ότι η μαύρη σοκολάτα προστατεύει τα δόντια

και από την τερηδόνα.

LINKS

http//: /www.croqueurschocolat.com

http//: www.lamaisonduchocolat.com