Η Μονσάντο κτύπησε ξανά: αν τα σχέδιά της στεφθούν με επιτυχία, το πρώτο

γενετικά τροποποιημένο καρβέλι θα βρίσκεται σε τρία χρόνια στα ράφια των

σουπερμάρκετ.

Μεταλλαγμένο ψωμί. Η εταιρεία Μονσάντο υπολογίζει ότι σε τρία χρόνια θα το

διαθέσει στο εμπόριο

Ο αμερικανικός γίγας της βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε ότι η τεχνολογία για την

παραγωγή γενετικά τροποποιημένου σιταριού είναι έτοιμη και ότι περιμένει τώρα

έγκριση από τις αμερικανικές Αρχές ώστε να αρχίσει η καλλιέργεια. Αυτό μπορεί

να συμβεί ακόμη και το 2003.

«Οι δοκιμές έχουν αρχίσει στη Βόρεια και στη Νότια Ντακότα, στη Μοντάνα και

στη Μινεσότα», δήλωσε ο Μαρκ Μπάκιγχαμ, εκπρόσωπος της εταιρείας στο Σεντ

Λούις του Μιζούρι. «Εξετάζουμε την απόδοση, την ευπάθεια και τον έλεγχο των

σπόρων. Μας απασχολούν επίσης οι επιπτώσεις στο περιβάλλον». Η συγκεκριμένη

ποικιλία του πρώτου γενετικά μεταλλαγμένου σιταριού θα περιέχει ένα γονίδιο το

οποίο θα παρέχει αντίσταση στο ζιζανιοκτόνο Roundup ­ που εμπορεύεται πάλι η

Μονσάντο. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία ελπίζει ότι θα πωλεί και τα δύο

προϊόντα μαζί, βοηθώντας έτσι τους αγρότες να προστατεύουν τις καλλιέργειές

τους.

Το βέβαιο είναι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να πωληθεί αυτό το σιτάρι στην

Ευρώπη θα συναντήσει τις αντιδράσεις των οικολόγων και θα οδηγήσει σε ένα νέο

εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης για τη βιοτεχνολογία και

τα τρόφιμα. Το ψωμί είναι είδος πρώτης ανάγκης στην Ευρώπη και θα προσκρούσει

στην ευαισθησία των καταναλωτών πολύ περισσότερο από το καλαμπόκι και τη

σόγια. Η σύγκρουση μπορεί όμως και να διευρυνθεί, αφού η Ευρώπη δύσκολα θα

πιστεύει πλέον τους Αμερικανούς εξαγωγούς σιταριού ότι το προϊόν τους δεν έχει

υποστεί γενετικές παρεμβάσεις, αν μια γενετικά μεταλλαγμένη ποικιλία

καλλιεργείται στο αμερικανικό έδαφος. Η Μονσάντο ισχυρίζεται ότι οι γενετικά

μεταλλαγμένες ποικιλίες θα είναι σαφώς διαχωρισμένες από τις συμβατικές. Η

υπόθεση όμως του γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού Starlink, που προοριζόταν

για ζωοτροφές και κατέληξε στα τσιπς από τορτίγια που τρώνε οι Αμερικανοί

καταναλωτές, δείχνει ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός δεν είναι συχνά εφικτός.

Άλλο ένα πρόβλημα είναι αν αυτοί οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι μπορεί να

καταναλωθούν με ασφάλεια. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει

προβεί σε ελέγχους άλλων προϊόντων που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να

παρουσιάζουν αντίσταση στα εντομοκτόνα και έχει δώσει το πράσινο φως. Στην

περίπτωση του ψωμιού, ιδιαίτερη σημασία έχει ο έλεγχος της πιθανότητας η

γενετική τροποποίηση να παρουσιάζει αυξημένους κινδύνους αλλεργικών

αντιδράσεων σε ευαίσθητους καταναλωτές. Κι αυτό, διότι ένας μεγάλος αριθμός

ανθρώπων δεν ανέχεται τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που συναντάται στο σιτάρι.

LINKS:

www.monsanto.com

www.fda.gov

www.greenpeace.org

www.independent.co.uk