Πριν από δύο χρόνια, η Χάριετ Τόμσον κατάφερε να μπει στο δρομικό πάνθεον μια και έγινε η γηραιότερη γυναίκα που τερμάτισε τον Μαραθώνιο –στα 93 της. Την προηγούμενη εβδομάδα, η βετεράνος δρομέας κατάφερε να βάλει ένα ακόμα παράσημο στην αθλητική της περιβολή περνώντας τη γραμμή του τερματισμού στον Ημιμαραθώνιο του Σαν Ντιέγκο. Η 94χρονη γιαγιά κέρδισε όχι μόνο τον τίτλο της μεγαλύτερης κυρίας που ολοκλήρωσε τη διαδρομή των 21,1 χιλιομέτρων, αλλά και αυτόν του πραγματικού επιζώντος.

Η συνταξιούχος μουσικός από το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας πάλεψε με μια μορφή καρκίνου του δέρματος που την κράτησε μακριά από τους δρόμους την περσινή χρονιά. Υστερα από ένα δύσκολο χειρουργείο και μια ακόμα δυσκολότερη αποθεραπεία, επανήλθε στην ενεργό δράση αλλά χωρίς να προλάβει να κάνει την προπόνηση που απαιτείται για την κούρσα των 42,195 χιλιομέτρων. Ετσι λοιπόν αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνατότητές τους στην κούρσα του Ημιμαραθωνίου και κατάφερε να περάσει στον λαιμό της το μετάλλιο του αγώνα με επίδοση 3.42.56.

Η συμμετοχή της Τόμσον, πέρα από την αθλητική της διάσταση, είχε και φιλανθρωπική. Μέχρι να στηθεί στην εκκίνηση του αγώνα παρέα με τον γιο της Μπένι, που τη συνοδεύει στις αθλητικές της δραστηριότητες, συγκέντρωσε πάνω από 100.000 δολάρια που θα διατεθούν στην κοινότητα «Λευχαιμία και Λέμφωμα» (www.lls.org). «Με ξαφνιάζει που οι άνθρωποι κάνουν τόσο μεγάλο θέμα όλο αυτό. Στην ηλικία των 94, νομίζω πως δεν περιμένουν να είσαι ικανός να κάνεις πολλά πράγματα, αλλά με συγκινεί πραγματικά που μπορώ να βοηθώ τη «Λευχαιμία και Λέμφωμα»» σχολίασε η κυρία Χάριετ μιλώντας στα αμερικανικά Μέσα.