«Ο που ‘χει αμπέλια ας τρυγά και ο που ‘χει δρόμο ας τρέχει». Μια χαρά τα λέει η παροιμία. Ο καθένας στο είδος του. Κι όταν τα αμπέλια πάνε καλά, έχουμε κι ωραία σταφύλια! Καταλαβαίνετε πού το πάω ε; Σταφύλια για τον δρόμο! Ναι!
Αγαπημένο φρούτο το σταφύλι, συνδυασμένο στο μυαλό μας με τους καλοκαιρινούς μήνες και την αρχή του φθινοπώρου, είναι νοστιμότατο και πολύ υγιεινό. Επιπλέον, αποτελεί πολύ σημαντικό διατροφικό στοιχείο για όσους αθλούνται, συμπεριλαμβανομένων των δρομέων βεβαίως!
Ανήκει στην ομάδα των φυσικών απλών υδατανθράκων, άρα παρέχει άμεσα και γρήγορα ενέργεια στον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως φολικό οξύ) καθώς και σε φλαβονοειδή. Επομένως αποτελεί σύμμαχο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη θεραπεία των λοιμώξεων και την ενίσχυση του οργανισμού καθώς και για την καλύτερη καύση λίπους και θερμίδων. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθάει άμεσα στην αποκατάσταση των κυτταρικών ζημιών των μυών εξαιτίας της άσκησης. Είναι εντυπωσιακό ότι στο σταφύλι θα βρούμε 12 (!) από τα 16 πιο βασικά μεταλλικά στοιχεία που μας είναι απαραίτητα. Ειδικότερα, λοιπόν, συμβάλλει στην καταπολέμηση της κούρασης λόγω του σιδήρου που περιέχει. Ενώ ο σίδηρος μαζί με το μαγνήσιο, το ασβέστιο και τον φώσφορο αποτελούν επίσης βασικούς παράγοντες για δυνατά και υγιή οστά, που τόσο χρειαζόμαστε εμείς οι δρομείς.
Στη φλούδα του σταφυλιού (κυρίως του κόκκινου) υπάρχει το πολύτιμο συστατικό ρεσβερατρόλη (ένα είδος πολυφαινόλης), το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ παράλληλα εμφανίζει έντονη αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση φροντίζοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έρευνες έχουν δείξει πως το συστατικό αυτό αποτελεί «ελιξίριο νεότητας» και χρησιμοποιείται πολύ στην κοσμετολογία. Και υγιείς και όμορφοι, λοιπόν, χάρη στο σταφύλι!
Τα 100 γραμμ. σταφύλι, δηλαδή περίπου μισό φλιτζάνι, περιέχουν γύρω στις 70 θερμίδες. Σε συνδυασμό λοιπόν με τη διουρητική και έντονα αποτοξινωτική δράση του, το σταφύλι αποτελεί ένα φρούτο-σύμμαχο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας ή ελέγχου του βάρους όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες βέβαια.
Πανεύκολο στην κατανάλωσή του, δεν χρειάζεται ούτε καθάρισμα ούτε ξεφλούδισμα ούτε κόψιμο, παρά μόνο καλό πλύσιμο, ενώ επιβάλλεται να το τρώμε με τη φλούδα και –ναι –με τα κουκούτσια του, το έλαιο των οποίων περιλαμβάνει λιπαρά οξέα που μειώνουν τη χοληστερόλη.
Θυμηθείτε, την επόμενη φορά που θα πάτε για long run να έχετε προηγουμένως βάλει για κάποιες ώρες στην κατάψυξη καμιά 15αριά ρώγες σταφύλι. Πάρτε τες μαζί σας σε κλειστό σακουλάκι αντί για τζελάκι. Απλά απολαυστικές!
Ξέρετε ότι:
Μήλο εναντίον σταφυλιού: σηµειώσατε 2!
Σε µπεζάκι το έχετε;
Υπάρχουν 8.000 ποικιλίες σταφυλιού και 60 είδη παγκοσμίως. Θα το βρείτε σε επτά χρώματα: κόκκινο, πράσινο, άσπρο, μαύρο, μοβ, μπλε και κίτρινο!
Ακόµα ένα ποτηράκι
Οσα δεν φτάνει η αλεπού
Δεν κατάφερε να το φτάσει ποτέ.
Εγινε παροιµία όµως.
Οι συνταγές
Δοκιμάστε και τις παρακάτω πρωτότυπες και εύκολες σταφυλοπροτάσεις:
με σταφύλι και καρύδι
– 15 ρώγες σταφύλι
– 300 γραμμ. φέτα (ή κατσικίσιο τυρί ή blue cheese)
– 150 γραμμ. ανθότυρο
– 2 κουταλιές της σούπας γλυκό κόκκινο κρασί
– χοντροτριμμένο καρύδι ή φιστίκι Αιγίνης ή άλλος ξηρός καρπός
Γρανίτα σταφύλι
Χρειάζεστε μόνο ένα κιλό σταφύλια και καλή διάθεση για τη συνταγή αυτή.
– Ξεχωρίζετε τις ρώγες του σταφυλιού, τις πλένετε και τις στεγνώνετε καλά.
– Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 250ο C. Στρώστε τις ρώγες του σταφυλιού σε ένα μεγάλο ταψί και ψήστε τες για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Ανακατέψτε τες κατά διαστήματα αν είναι πολύ στριμωγμένες, ώστε να ψηθούν όλες.
– Βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και αφήστε τις ρώγες να κρυώσουν καλά. Στη συνέχεια λίγες λίγες πολτοποιήστε τες στο μούλτι ή στο μπλέντερ. Τοποθετήστε τον πουρέ σταφυλιού σε σουρωτήρι, το σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και στύψτε καλά το μείγμα.
– Μεταφέρετε το μείγμα σε δοχείο και τοποθετήστε το στην κατάψυξη. Αφήστε το εκεί για τουλάχιστον τρεις ώρες. Κάθε μία ώρα ανακατεύετε το μείγμα με ένα πιρούνι. Είναι έτοιμο όταν πάρει τη μορφή γρανίτας.
– Για έξτρα γεύση, σερβίρετέ το ρίχνοντας λίγο κόκκινο γλυκό κρασί από πάνω!